• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Olej skrzyni biegów 6MT FPT C635

wlyszkow

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 TB MA 2010
Witajcie,

Czy ktokolwiek wymieniał olej w skrzyni Julki C635 na inny niż Tutela Gearforce 75W GL-4:confused:

Praca tej skrzyni mnie nadal nie satysfakcjonuje nawet na świeżym ww. oleju OEM (porównując ze skrzyniami innych marek aut, którymi jeździłem) i zastanawiam się jak wiele może zależeć od oleju (bo w tak ciasnych 6MT innych marek pracujących na olejach o obniżonym tarciu bywa, że olej wiele zmienia) :confused: Mój mechanik z ASO twierdzi, że moja MT po wymianie oleju na świeżą Tutelę Gearforce działa miodzio jak na to auto (w porównaniu z wieloma innymi, które serwisował/naprawiał) i to jeszcze bardziej mnie zastanawia... :blink:

Pogrzebałem trochę w sieci i poza Tutelą Gearforce do tej 6MT FPT C635 rekomendowane są:
- w US (Dodge Dart) olej Mopar # 68092630AA - nie wiem kto go dla nich produkuje i trudno dokopać się do parametrów.. :(
- Castrol BOT 350 M3 - czekam na potwierdzenie z BP PL czy u nas jest to Castrol Syntrans FE 75W GL-4 bo parametry obu olejów wydają się być takie same.

Po 93kkm lepkość w 100*C oleju OEM w skrzyni mojej Julki spadła do 5,77cSt wiec prawie 20%. Zużycie nie było jakoś kosmicznie podwyższone - ok. 10% wyżej od przeciętnej wartości dla tego typu skrzyń 6MT po takim przebiegu wg statystyk labu.
Tutela Gearforce to jednak olej syntetyczny pochodzenia mineralnego (MSDS) więc może na syntetyku grupy IV / V uda się uzyskać lepszą pracę skrzyni i niższe zużycie :confused:

Chętnie potestuję na swojej Julce bo i tak zamierzam więc jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia / sugestie to z przyjemnością poczytam :)

Doświadczenia z innych modeli aut marki alfa romeo są takie, że zmiana oleju praktycznie nie ma wpływu na jej pracę. Producent nie przewiduje wymiany oleju w manualnych skrzyniach biegów, tylko ewentualne uzupełnienie poziomu w razie ubytków. Innymi słowy olej ma wystarczyć na całe "życie skrzyni" - tak jest już od modelu AR156

zmiana oleju praktycznie nie ma wpływu na jej pracę
Na taki sam olej OEM - potwierdzam, że praktycznie różnica w pracy skrzyni jest niewielka - stąd moje pytanie o opinie osób, które ewentualnie zmieniły na olej inny niż OEM :confused:

Co do olejów przekładniowych 'lifetime' to polecam papier SAE z 2005 roku "The Effect of HeavyLoads on Light Duty Vehicle Axle Operating Temperature". Ten kwit obrazuje jakie są różnice temp oleju przekładniowego w tych samych warunkach testowych w aucie z wymienionym olejem przekładniowym po dotarciu w porównaniu z autem, które jedzie test na oleju fabrycznym:

Po płaskim temp oleju w dotartej przekładni jest ok. 15*C niższa od tej wciąż na oleju fabrycznym
Podjazd pod wzniesienie 6% - różnica temperatur już sięga 30*C - oczywiście o tyle wyższa w przekładni z olejem fabrycznym

Spaliny tam nie buchają a źródłem ciepła jest tarcie.

Przykładowy wynik testu zużycia obciążonego dyfra oczywiście z magnesem w misce (te same warunki testowe, obciążenie itd):
mil total - mil na oleju - lepkość - zużycie ppm Fe - jaki olej
6,869 6,869 14.55 493 fabryczny
16,766 16,766 14.57 542 fabryczny
50,994 50,994 14.58 608 fabryczny
146,764 18,101 14.97 83 Inny olej zgodny z OEM

Te 18k mil ze zużyciem 83ppm po sporym już przebiegu całkowitym przekładni to aż 6x mniej niż zużycie przez pierwsze 7k mil czyli mniej niż połowę tego dystansu - różnica zużycia w przeliczeniu na 1k mil jest więc ponad 12-krotna bo każda przekładnia się dociera.

Nawet uznając że używana skrzynia do Julki jest niedroga a przełożenie + nowy olej to nadal koszty do wytrzymania dla właściciela takieeego autka to pytanie czy 'polisa' za 100zł czyli może 3% tych wydatków w postaci 2L oleju nie jest warta 'wykupienia' aby to ryzyko awarii obniżyć i przedłużyć życie skrzyni :confused:

Dokopałem się do dokumentacji w US świadczącej o tym, że olej OEM do Darta czyli # 68092630AA to dokładnie Castrol BOT 350 M3 czyli u nas Castrol Syntrans FE 75W GL-4 (nadal czekam na formalne potwierdzenie od BP PL ale wszystko na to wskazuje). Na EU pewnie ten Castrol nie dostał zgody / aprobaty bo tu Grupę Fiata obsługuje wyłącznie Petronas...
Drogi nie jest więc pójdzie na testy :D
p.s.
Ten olej (20-25% syntetyk PAO) posiada aprobatę Ford WSS-M2C200-D2 i wiem, że w skrzyni 6mt Forda trudno go zastąpić aby skrzynia pracowała lepiej (na niektórych zamiennikach potrafi pracować duuuużo gorzej niestety - szczególnie na zimno) więc może i tutaj uda się zaobserwować taką poprawę :rolleyes:

Jakiś czas temu szukałem właśnie jakiejś alternatywy dla oleju w skrzyni bo też mam wrażenie że ten oem nie do końca jej służy i można by coś poprawić przez wymianę- ale nic sensownego nie znalazłem w temacie 75w a w katalogach jesli chodzi o skrzynie w julce to były tylko puste pola...

Po numerze skrzyni C635 trochę więcej info jest bo skrzynia występuje też w US a tam publikują obszerne katalogi itp. - sprawdzę tego Castrola :rolleyes: Do ich przekładniówek nie miałem nigdy zastrzeżeń - to zupełnie inna linia niż silnikowe.

A jakby tak coś z zawartością MoS2? Albo jakiejś ceramiki? Z powszechnych opinii wynika że szczególnie to drugie przynosi odczuwalna poprawę. No zawsze można cos takiego dodatkowo zapodać do czystego oleju ;-) castrola używałem dawno- jeszcze kiedy posiadałem boxera ten olej mu bardzo dobrze służył, potem się popsuli przynajmniej właśnie jesli o silnikowe chodzi,ale może w przypadku przekładni jest inaczej, nie ukrywam że na to liczę :)

Ostatnia edycja:
Z MoS2 czy nawet tanim WS2 bym uważał bo większość na naszym rynku to taniocha z daleka robiona syntetycznie a takie dodatki są mniej trwałe a wtedy uwalniają siarkę co może mieć przykry wpływ na synchronizatory (korozja) i zdecydowanie skraca interwał wymiany tj. przynajmniej podnosi koszty.
Co do nanoceramiki to owszem potrafi zdziałać cuda w skrzyniach synchronizowanych tyle, że jest nieodwracalna - pod działaniem wysokiej temp i tarcia odkłada się na metalu i pozostaje tam na bardzo długo.
Właściwie to podsunąłeś mi pomysł na samodzielne 'ukręcenie' oleju do tej skrzyni na bazie PAO, kilku estrów i nanoceramiki ;) ale to dopiero kiedy Castrol sobie nie poradzi - na razie pójdzie sam/czysty na testy :cool:

czyli ten Castrol to na te chwile jedyny dostępny i sensowny olej ktory można by zalać w zamian za oem? Jak zmienisz zwróc w szczególności uwagę na synchronizację nie rozruszanej skrzyni (np po nocy) , choć teraz jest w miare ciepło więc pewnie bedzie trudniej dostrzec róznicę

Ostatnia edycja:
Z gotowych na półce w sklepie tak się wydaje.

Dodano po 6 minutes:

zwróc w szczególności uwagę na synchronizację nie rozruszanej skrzyni (np po nocy)
To u mnie na razie trudno stwierdzić bo startuję z ciepłego garażu - mnie najbardziej boli słabe tempo zmiany przy korzystaniu z Dynamica.
Jeśli zadziała to powinno pomóc w obu przypadkach - liczę na niższe tarcie (także zimą) oleju z całkiem sporą dolewką PAO.

Ostatnia edycja:
Obawiam się że zbyt wysoka lepkość na zimno może uutrudniać pracę skrzyni

czy ten castrol syntrans 75W spełnia tą samą normę co fabryczna Tutela czyli: FIAT 9.55550-MZ6? Bo nie znalazłem nigdzie takiej informacji , natomiast dokopałem się do innego ciekawego oleju przekładniowego Ravenol który taką normę spełnia (co ciekawe dedykowany do DCT/DSG) i wydaje mi się że jest to jedyny poza selenią olej przekładniowy ktory spełnia normę Fiata, choć mogę się mylić ale nic innego nie znalazłem . Karta produktu w załączniku

castrol syntrans 75W spełnia tą samą normę co fabryczna Tutela czyli: FIAT 9.55550-MZ6
na EU nie - ten Castrol jednak jest olejem, który w US jest oznaczany jako Castrol BOT 350 M3, który jest rekomendowany tam do skrzyń C635 i jest sprzedawany w butelkach Mopar # 68092630AA do skrzyń C635 montowanych w US w Dodge Dart.

Castrol Syntrans 75W (ma GL-4) ma jednak najlepsze parametry spośród wymienianych w tym wątku: Tutela, Ravenol, Fuchs itp..

Hej

ja przetestowałem 2 oleje zamienne i wychodzi ze najlepszy do tej skrzyni (lepszy od oryginału) jest Millers Oils EE Transmission 75W90 GL4/GL5 w technologii NANODRIVE. Cena za litr to 75 zł.

Ostatnia edycja:
75W90 zamiast 75W? Zimą jeździłes?

hej
teraz jest drugi sezon jak mam taki olej tyle ze wcześniej był AMSOIL i jest zdecydowanie lepiej niż na oryginalnym który przy przebiegu 80 tys nadawał się tylko w kibel. Kobieta czasem nie dawała rady 2-ki zapiąć zimą. Na tym Millersie przy dzisiejszych temperaturach (chyba min -3 było odkąd mam zalany) wchodzi jak w masełko :)

Akurat 2 lata temu była prawdziwa zima, a w zeszłym roku i w tym to takie byle-co, a nie zima... Więc może temperatura jednak mieć znaczenie. Poczekajmy na -20. ;)

Cześć, z góry przepraszam że się tak wcinam, ale skoro tutaj rozmawiacie o skrzyni i oleju chciałbym się was czegoś zapytać.
Mam julke ze skrzynią 6 biegową 1,6 MJTD. Chciałem wymienić w skrzyni olej, ale nie wiem gdzie jest korek zlewowy i wlewowy?
Czy ktoś z was wie gdzie go można znaleźć?

Cześć, z góry przepraszam że się tak wcinam, ale skoro tutaj rozmawiacie o skrzyni i oleju chciałbym się was czegoś zapytać.
Mam julke ze skrzynią 6 biegową 1,6 MJTD. Chciałem wymienić w skrzyni olej, ale nie wiem gdzie jest korek zlewowy i wlewowy?
Czy ktoś z was wie gdzie go można znaleźć?

obydwa są na imbusa (klucz sześciokątny) ale nie wiem jaki numer (dosyć duży). Korek zlewowy jest zazwyczaj z boku obudowy różnicówki albo od dołu (zobacz w okolicach lewej półosi).
Wlew jest u góry zazwyczaj w okolicach gniazd linek i dlatego po otwarciu maski nie bardzo go widać. Szukaj na górze ale bardziej od strony ścinaki grodziowej.

Amortyzatory
Powrót