Odswiżanie paliwa i oleju Tonale Phev

Piter73

Użytkownik
Auto
Tonale PHEV
Odświeżanie paliwa i oleju Tonale Phev

Cześć,

od kilku dni mam komunikat, że Electric Mode jest chwilowo niedostępny bo trwa odświeżanie paliwa i oleju.
Nie mogę sie przełączyć na tryb A, a w trybie N silnik chodzi cały czas.
Przejechalem już z tym komunikatem pół baku, jeśli ktoś miał taki komunikat to ile trwała sytuacja?

Cześć,

od kilku dni mam komunikat, że Electric Mode jest chwilowo niedostępny bo trwa odświeżanie paliwa i oleju.
Nie mogę sie przełączyć na tryb A, a w trybie N silnik chodzi cały czas.
Przejechalem już z tym komunikatem pół baku, jeśli ktoś miał taki komunikat to ile trwała sytuacja?

zdaje się (gdzieś czytałem, nie pamiętam gdzie) do rezerwy i uzupełnienia baku nowym paliwem.

Tak z ciekawości - ile czasu nie tankowałeś paliwa?

Ostatnia edycja:
U mnie (mhev) wystarczyła jedna trasa gdzie przegoniłem auto po autostradzie. U mnie wystąpiło dlatego, że robię krótkie odcinki gdzie silnik się nie dogrzewa.

U mnie (mhev) wystarczyła jedna trasa gdzie przegoniłem auto po autostradzie. U mnie wystąpiło dlatego, że robię krótkie odcinki gdzie silnik się nie dogrzewa.
U Ciebie to mogło być odświeżenie oleju.

Całkiem logicznie (tak po włosku), że nigdy nie wiadomo czy chodzi o paliwo czy o olej ;).

Wysłane z mojego Pixel 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Wydaje mi się, że ilość paliwa nie ma żadnego związku z tym problemem.

Wydaje mi się, że ilość paliwa nie ma żadnego związku z tym problemem.

Ilość nie, długie niedolewanie - tak.
Jeśli kolega jeździł prawie wyłącznie w trybie EV i paliwo nie było dolewane długo (no właśnie - ile?) to dla sterownika znak, że paliwo jest "stare", a jak się go pozbyć? Odpalić silnik spalinowy i je po prostu wypalić. Po dolaniu odpowiednio dużej ilości (znowu ile?) nowego świeżego paliwa tryb zniknie.

To przypadłość nie tylko Tonale PHEV ale generalnie PHEV. Trochę można poczytać przeczesując internety hasłem FORM (Fuel & Oil Refresh Mode).

P.S.
W instrukcji do Tonale w sekcji zasady działania wersji PHEV jest też taki zacny zapis, żeby raz w miesiącu auto przegonić bez gaszenia 60min w trybie D ;).

Jeśli kolega jeździł prawie wyłącznie w trybie EV i paliwo nie było dolewane długo (no właśnie - ile?) to dla sterownika znak, że paliwo jest "stare", a jak się go pozbyć? Odpalić silnik spalinowy i je po prostu wypalić. Po dolaniu odpowiednio dużej ilości (znowu ile?) nowego świeżego paliwa tryb zniknie.

To przypadłość nie tylko Tonale PHEV ale generalnie PHEV. Trochę można poczytać przeczesując internety hasłem FORM (Fuel & Oil Refresh Mode).

P.S.
W instrukcji do Tonale w sekcji zasady działania wersji PHEV jest też taki zacny zapis, żeby raz w miesiącu auto przegonić bez gaszenia 60min w trybie D ;).

Ciekawy zapis w tej instrukcji, o tym nie wiedzialem.

Dzisiaj juz odswiezanie sie zakonczylo. Od wpisu na forum zrobilem ponad 100km na silniku spalinowym, przed wspisem tez sporo przejechalem.
W komunikacie sa slowa "chwilowo niedostepny", nijak to nie pasuje do kilkuset kilometrow.

Tankuje caly bak raz na miesiac. Ogolnie krece sie po miescie, krotkie trasy i wole jezdzic w trybie elektrycznym.

P.S.
Potwierdzam w Volvo V60 PHEV - też wyskoczyło po ok miesiącu, żeby wypalić paliwo, ale teraz kupa śniegu, więc i tak jeżdżę w trybie AWD.

Tu bardziej o olejchodzi- krotkie odcinki, niedogrzny silnik itd. Jakosc oleju sie pogarsza. Silnik spalinowy musi pracowac aby odparowac olej.

Amortyzatory
Powrót