odstająca zaślepka poduszki pasażera

witam i przepraszam za odkop ale muszę*to ustalić. Aby otworzyć pokrywę poduszki, mam ciągnąć za dolną*czy za górną*część?
dzięki

Za dolną, bo spinki są z dołu. Natomiast od góry zaślepka trzyma się na czymś w rodzaju taśmy. Jak pociągniesz za dół, to musisz podnieść zaślepkę do góry, tak jakbyś otwierał klapę bagażnika :D
Pamiętaj, że spinki są jednorazowe i niestety będziesz musiał kupić nowe.
Pozdrawiam.
- Rafał

Dzięki. I tak pozbywam się poduszek. Wyjecie komputera od poduszek spowoduje jakieś problemy poza kontrolka która i tak się swieci?

Dzięki. I tak pozbywam się poduszek. Wyjecie komputera od poduszek spowoduje jakieś problemy poza kontrolka która i tak się swieci?
Podejrzewam, że nie, ale jak wiadomo to włoska elektronika, więc kto wie :D
Pozdrawiam.
- Rafał

dlaczego się pozbywasz poduszek? przeciez chodzi o twoje bezpieczenstwo. Inni wlasnie zakladaja a ty demontujesz...

---------- Post dodany o godzinie 21:04 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:59 ----------

A propos przeglądu poduszek, czy ktoś z was wie ile kosztuje taki przegląd ?

wystarczy jak to podważę płaskim śrubokrętem?
Wystarczy, ale nie na środku, ani nie z samego kraja. Staraj się jak najbliżej spinki i weź sobie szeroki śrubokręt, żebyś nie uszkodził tapicerki.
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. pamiętaj, że nie będą też działały pirotechniczne napinacze pasów, ale podejrzewam, że i tak masz już szelkowe :P

co do pasów to nie mam ich w ogóle od ponad roku więc nie ma problemu. Irytowały mnie głównie kable.
Co do zaślepki to jedno mocowanie pękło i gdzięs poleciało połowa drugiego jest nadal na miejscu. Jutro bede walczył z tym jak wyjąć poduszkę.

co do pasów to nie mam ich w ogóle od ponad roku więc nie ma problemu.
Usunięcie poduszek by obniżyć masę w samochodzie który no powiedzmy sobie szczerze jest już sportowy jest zrozumiałe, ale żeby rezygnować z pasów? To już jest hard core. Jak przechodzisz przegląd? W sumie głupie pytanie, bo jakiemu diagnoście przyjdzie do głowy, że Alfa 156 nie ma pasów? :D
Gorzej jest chyba podczas spotkań z Policją?
Chociaż pomijając wszystkie problemy, to przecież najważniejsze jest zdrowie i życie...
Pozdrawiam.
- Rafał

co do pasów to nie mam ich w ogóle od ponad roku więc nie ma problemu. Irytowały mnie głównie kable.
Co do zaślepki to jedno mocowanie pękło i gdzięs poleciało połowa drugiego jest nadal na miejscu. Jutro bede walczył z tym jak wyjąć poduszkę.

niezły hardcore, zapewne kolega jeźdz do goscia, któremu się tylko płaci i podbijają :D

pytanie

u mnie ta zaslepka odstaje na srodku na dole i jest to tymbardziej denerwujace i widoczne ze reszta zaslepki siedzi idealnie. Mam pytanie czy te spinki sa w okreslonych miejscach czy np. jak zdejme ta zaslepke to moge ja dodatkowo chwycic jeszcze jedna spinka u dolu na srodku w miejscu gdzie odstaje???

są dwa specjalne miejsca na te spinki, więc dodatkowa spinka nic Ci nie da bo nie będzie gdzie jej przyczepić.

aha

wielkie dzieki za odpowiedz czyli pozostaje tylko naginanie na goraco? chyba ze znasz jeszcze jakis patent?

wielkie dzieki za odpowiedz czyli pozostaje tylko naginanie na goraco? chyba ze znasz jeszcze jakis patent?

O tej zaślepce już było dość dużo pisane na forum i nawet podawałem tam bodajże cenę kołków do jej mocowania i sposobu wyprostowania bez potrzeby cięcia.

do Belfer

wiem ze bylo pisane dlatego odgrzebalem stary temat ale nie widze w nim twojego opisu naprawy, czy moglbys mi opisac jak to zrobiles? z gory wielkie dzieki.

Witam :)

U mnie nic nie odstaje bo... nie mam poduszki hehe :P

Ale tak na powaznie... Mój Tata tez ma AR 156 i ma poduche no i ona oczywiscie odstaje z lewej strony...

Wszyscy twierdzą że to wada fabryczna, więc nie przejmuj sie tym.

wiem

wiem ze to wada fabryczna a raczej nieprzykladanie sie do montazu lebrowatych wloskich robotnikow, a ze jestem esteta wkurza mnie jak piekna poliftowa deske zakloca ta odstajaca poduszka...
szkoda ze nie montowali Alfy w tychach pewnie jakosc montazu bylaby o niebo lepsza!;)

Czy poduszka była ruszana to się da sprawdzić fiatdiagiem.
U mnie nie była ruszana a tez odstaje, natomiast grzebanie przy osłonie jest trochę ryzykowne. Poduszka zalicza się do układów bezpieczeństwa, nie chodzi tu nawet o to że źle podklejona może nie wystrzelić, ale że może z opóźnieniem wystrzelić bo klapkę troszkę dłużnej ten klej przytrzyma, wiem że to miejsce teściowej/samobójcy, ale trochę rozsądku niezawadzi
Pozdrawiam

ok

dlatego chcialem domontowac na srodku ta spinke samowylamujaca tylko nie wiem jak wyglada t azaslepka na odwrocie a nie bede swojej demontowal tylko po to zeby to obadac, poszukam na allegro moze bede jakies fotki ale watpie zeby ktos robil zdjecia zaslepki z drugiej strony;)

Amortyzatory
Powrót