• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] odnośnie DPF

• Autor wątku Autor wątku tommi_alfa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jest tylko dpf takze po usunieciu zostaje tylko koncowy.
299.jpg

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Ten screenschot musi być zapewne bardzo pomocny ale zechciej wybaczyć kolego ale nie rozumiem tego co napisałeś...

Zakladam ze masz kabelek wiec wklej screena np takiego jak ten i bedzie jasne.
Pozdrawiam

Zakladam ze masz kabelek wiec wklej screena np takiego jak ten i bedzie jasne.
Pozdrawiam

No tak, kabelek mam tylko nie mam alfy:D ja się przymierzam do zakupu i stąd moje pytanie. Chcę się udać na zakup z wiedzą i uzbrojony w interfejs. Dzięki za pomoc

Wydaje mi sie ze to sprzedawca Ci powie bo to akurat +

Ja dziś sprawdziłem swoja.
Po 180kkm z filtrem
Sredni przebieg z 5 ostatnich wypalań 1200km
Sredni czas trwania ostatnich 5 reg 650s
Zatkanie filtra 77%
Przebieg od ostatniego 1050km
To było rano. Wieczorkiem musiałem pozwolić dopalić jak wjechałem na podwórko.
A i w rurze mam ciut czarno. Jak przeciagne palcem nie mam na grubo ale palec wyjme brudny.

Pytanie:
Jak skonczy wypalać porostu wylaczyć silnik czy czekać aż ostygnie wydech czy jak?

A tam to nie prom kosmiczny :-) wazne zeby nie parkowac na niczym palnym:-)
Pozdrawiam

Ja dziś sprawdziłem swoja.
Po 180kkm z filtrem
Sredni przebieg z 5 ostatnich wypalań 1200km
Sredni czas trwania ostatnich 5 reg 650s
Zatkanie filtra 77%
Przebieg od ostatniego 1050km

A możesz podać wskazanie czujnika różnicy ciśnień na wyłączonym silniku i na wolnych obrotach (ewentualnie najwyższą wartość jaką Ci wskazał i przy jakich obrotach).

Ale to zalezy od tego kiedy sie wypalal.
Powiem tak przejechalem 15000 i tylko eaz przypadkiem zauwazylem wypalanie, nie bez przyczyny nie ma kontrolki- powinno to dzialac "w tle" jak dziala szkoda zycia.
Na postoju 1

U mnie jak narazie jakis wiekszych problemow z DPF narazie brak wypala sie normalnie ale tak na wszelki wypadek zaopatrzylem sie w taki oto produktPokaż załącznik 68281Pokaż załącznik 68282

- - - Updated - - -

Jest to dodatek do paliwa majacy pomagac w oczyszczaniu i dopalaniu DPF,a takze ma powodowac obnizanie temperatury wypalania.Majac takie...pamiatkowe fotki Pokaż załącznik 68283

- - - Updated - - -

wole monitorowac DPF i dmuchac na zimne:cool:

A ja mam Dpf i czarny wydech.

Też tak mam. Rury wydechu strasznie czarne. Podłączyłem po Examinera i wychodzi że jest DPF. Dzisiaj jadę wywalić filtr. W poprzedniej 159 jak był filtr to rura była czyściutka, jak wywaliłem dopiero zrobiła się czarna.

- - - Updated - - -

Kolego usunąłeś bo sprawiał problemy? czy dla ,,spokoju''? Co pozostaje po usunięciu takiego filtra? jaka norma spalin? co z homologacją przy odsprzedaży ? nie chcę tu wzbudzać dyskusji, bo o zaletach takiego usunięcia zdaje sobie sprawę, natomiast nie wiem czy chciałbym wdychać te spalinki stojąc w korku. Czego nie wiem (jeszcze nie doczytałem) - co pozostaje po usunięciu DPF? jaką normę wtedy spełnia (ponoć EURO3) ale wówczas coś musi jeszcze filtrowac te spaliny.
W poniedziałkowym wydaniu "MOTORU" ( 04.09.2012) jest ciekawa lektura na temat wycinania DPFu. Po wycięciu filtra z Leona i zbadaniu zadymienia spalin, wszystko spokojnie mieści się limicie określonym przepisami.

Ja jestem baaardzo ostrożny z takimi wynalazkami - 70% dostępnych w aptekach środków nie ma potwierdzonego naukowo działania (czytaj - nie działa), stawiam, że te specyfiki lane do paliwa mają podobnie. A 1,5 litra tego czegoś, musi się przecież przedostać przez pompę CR, wtryskiwacze, po spaleniu jeszcze turbina i ostatecznie DPF - wszystko to są dość precyzyjne i cholernie drogie części. A magicznych gówienek, na których silnik może jeździć bez oleju, uszczelniających cylindry itp było już trochę. Jak ktoś mi proponuje lek na całe zło, to robię się bardzo podejżliwy, a z opisu tego cudownego środka wynika, że regeneruje wtryski, pompę CR, turbinę DPF - aż dziwne, że laski nie robi, ale to pewnie przeoczenie w opisie :)

Nie wiem czy było już poruszane ale aso fiata ma już chyba nowe środki chemiczne do czyszczenia DPF firmy Tunap (2 środki - komplet). Firmę znam z chemii do czyszczenia klimatyzacji i powiem, że w tym roku po raz pierwszy jestem zadowolony z dezynfekcji. Kiedyś też wspominał mi o produktach tej firmy gaziarz, który w swoim aucie używał specyfików do wtrysków.
Notka dot. DPF : http://www.tunap.com/pl/nowoci/czyszczenie-filtra-czastek-stalych-dpf.html

Rozwiązanie na tanie nie wygląda:
http://dpfserwis.pl/?p=70 (700zł)
Z drugiej strony 150zł za uruchomienie procedury wypalania serwisowego trochę trąci słynną wielkopolską gospodarnością.
Przy okazji, co sądzicie o tej regeneracji DPF?

Też tak mam. Rury wydechu strasznie czarne. Podłączyłem po Examinera i wychodzi że jest DPF. Dzisiaj jadę wywalić filtr. W poprzedniej 159 jak był filtr to rura była czyściutka, jak wywaliłem dopiero zrobiła się czarna.

Jeżeli masz / macie DPF i rura jest czarna non stop (pomijam momenty wypalania) to znak, że coś nie tak jest z silnikiem - nie widać bezpośrednio, że auto kopci bo jest kat/dpf który skutecznie zbiera sadzę. Nie powiedziane, że to jakaś mega awaria, raczej po prostu zły skład mieszanki czyli coś z dolotem/turbo, wtryskami itp.

PS. To moje luźne przemyślenia, ale pomyślcie, jeżeli inni mają czyściutką rurę ?

Amortyzatory
Powrót