Witajcie
Ponieważ ostatnio znowu otrzymałem pytanie dlaczego pozbyłem się mojej 156 i jaką alfą teraz jeżdżę postanowiłem przedstawić następcę

- niestety wbrew temu, to wcale nie alfa
Zapewne na tym forum nie usłyszę miłego ale co tam

Generalnie to nawet zastanawiałem się przez pewien czas nad 159 jednak zniechęcało mnie biedne maksymalne wyposażenie tego samochodu i ogółem chciałem nieco większe auto, czego Alfa w ofercie nie ma. Większą awaryjność może jakoś bym przeżył:]
Obecnie jestem już po 30tyś km tym autem i 2 przeglądach (standardowy ASO i badanie techniczne) i prócz wymiany klocków z tyłu, oleju, filtrów nie włożyłem ani złotówki
C5 napędza 2.2 Bi-turbo który spisuje się niesamowicie dobrze. Przede wszystkim brak turbo-dziury i wciska w fotel z samego dołu, czego nie mogłem powiedzieć o TS który to pomimo braku turbiny miał turbo dziurę

i szedł dopiero od ok 1600obr.
Samochód waży 1820kg i w ogóle tego nie czuć, to też zasługa Hydroactiv który jest niebywale komfortowy ale zarazem kontroluje tą masę by nie nurkowała itp
Wyposażenie: - ciężko wszystko w głowie pomieścić, min są to
- bixenon - skrętny

(bajka na nieoświetlonych serpentynach!) + do tego wbudowane reflektory doświetlające
- elektryczne fotele + pamięć. Ogromna ilość części fotela które możemy regulować, samo oparcie możemy łamać, wybrzuszać w miejscu kręgosłupa lędźwiowego itp
- podgrzewane fotele
- masaż w fotelu

- navigacja (działa rewelacyjnie). Fajne jest też to że auto ma duzo różnych wyświetlaczy, można np na dużym wyświetlaczu puścić film, a mały ekran w prędkościomierzu przełączyć w tryb navi - jest to w uproszczonej formie ale wiemy gdzie za ile skręcić i w jaką ulicę itp - szczerze jeździłem w ten sposób i działa rewelacyjnie.
- tzw HI-FI system - może to nie moje audio które zamontowałem w 156, ale na fabryczny sprzęt gra zadziwiająco dobrze. Składa się z 8 głośników + suba, procesora itp
- HDD 10GB na muzykę + usb + złącza wejścia do zewnętrznego DVD, konsoli itp
- hmmm z 9 albo 11 poduszek, nie liczyłem nawet

- skóra rzecz jasna
- elektryczne lusterka + el. składanie
- czujnik deszczu
- czujnik zmierzchu
- lusterka automatycznie przestawiające się w ustawienie pomagające podczas cofania.
- funkcja sprawdzania wymiarów miejsca parkingowego - auto podaje jak dużo miejsca mamy, czy się zmieścimy i stopień trudności zaparkowania w tym miejscu

- czujniki ciśnienia w kołach
- samo-diagnostyka - klikamy CHECK! i na wyświetlaczu pokazuje nam się lista błędów - pusta rzecz jasna bo to C5

- wszystkie 3 lusterka fotochromowe - świetna rzecz, nareszcie nikt jadący z tyłu w nocy nie oślepia

- rolety w drzwiach + tylna
- HYDROACTIV !!! - CUDEŃKO! już nie narzekam na stan polskich dróg

, do tego jestem w stanie przejechać przez naprawdę groźnie wyglądający 'teren'. Pomimo kółek 19" czujemy na nierównościach jak byśmy jechali na oponach o jakimś sporym profilu.
- świetnie działający klimatronic - w końcu dmucha tym co ustawimy
- w związku z powyższym - regulowana twardość i wysokość zawieszenia
- Parktronic przód + tył, obejmuje także znaczną część boku pojazdu, wszystko ładnie pokazane na wyświetlaczu z navi.
- elektryczny hamulec postojowy (tego się obawiałem, ale jest dobrze a nawet lepiej - nie trzeba pamiętać o zaciąganiu bo sam się zaciąga. Dodatkowo kontroluje sytuacje stojąc na wzniesieniu - nie zjedzie nam samochód do tyłu puszczając nogę z nożnego celem ruszenia.
- rewelacyjne ogrzewanie - w zimie dmucha ciepłem juz po ok 2-3 minutach jazdy
- wielofunkcyjna kierownica
- chłodzony schowek
- tempomat, ogranicznik itp
- wbudowany telefon
- odpalanie lamp z pilota
- zamykanie szyb z pilota
i wiele wiele innych, wyposażenia jest tak wiele że ciężko zapamiętać, auto ma prawie wszystko - nawet podświetlenie klameczek w drzwiach, podświetlane progi, czy podświetlane kieszenie w drzwiach - na fotokomórkę

sięgasz ręką to świeci, nie sięgasz nie świeci
Poniżej kilka zdjęć z marca 2014 i chyba czerwca
Tutaj jak wygląda w wersji 'uterenowionej' hehe