• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Odcina moc przy 3 tyś obrotów

Auto
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 140 KM 2003r.
Cześć,

Taka sytuacja: Kiedyś przy mocniejszym ruszeniu, po przekroczeniu 3 tyś obrotów odcięło mi moc, wyskoczył Motor System Failure, zgasiłem silnik i błąd zniknął, auto pojechało normalnie. Przez następny miesiąc starałem się nie przekraczać 3 tyś obrotów aż do dziś. Znowu ucięło moc i wywaliło błąd. zgasiłem i jade normalnie. Oprócz tego co jakiś czas przy ruszaniu na 1,2,3 występuje takie szarpnięcie, coś jakby przyciecie mocy. trwa to może z sekundę.
warto zaznaczyc ze już 2 razy wymieniałem turbinę- w domowych warunkach.

Co to będzie drodzy panowie ?

Może to być przeładowanie .Podepnij pod komputer i będziesz wiedział .

co to znaczy przeładowanie ? ale podpiąć na postoju kiedy nie ma blędu czy kiedy ?

Można na postoju błąd jest zapisany w pamięci .co to znaczy przeładowanie ?-w skrócie: za duże ciśnienie-W kolektorze dolotowym jest czujnik ,sygnał z niego odczytuje komputer ,który poprzez zawór overboost kontroluje ciśnienie doładowania. W pewnych sytuacjach kontrola ta jest nieskuteczna np;uszkodzone węże podciśnienia,uszkodzony zawór overboost,zapieczone kierownice zmiennej geometrii w turbinie,uszkodzony aktuator lub żle wyregulowany następuje przeładowanie .Może też być zabrudzony lub uszkodzony sam czujnik i mimo ,ze cisnienie jest prawidłowe też pojawi się błąd.

u mnie pomogła wymiana zaworu overboost
pozdr.

a u mnie wymiana regulatora ciśnienia paliwa przy pompie wysokiego ciśnienia

Czyli przy podpieciu pod kompa powinno się wyjasnić tak ? czujnik cisnienia doładowania akurat niedawno czyściłem, przy okazji wymiany turbiny

Skoro tak sobie wymieniasz często turbiny to nie zastanowiło cię dlaczego padają tak szybko? Pewnie sterowanie zmienną geometrią nie pracuje prawidłowo i turbawki dmuchają non stop na maksa...

Amortyzatory
Powrót