• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Odbiór samochodu

ja8872

Nowy
Auto
Giulia Veloce Q4 280KM
Witam!

Jadę jutro odebrać Giulię z salonu. Czy jest coś na co szczególnie warto zwrócić uwagę ?

Bez przesady. To nie jest jakiś wyjątkowy samochód, który trzeba by odbierać inaczej niż wszystkie inne.
Zresztą odbierałem w życiu 6 nowych samochodów i nigdy jakoś specjalnie się w to nie wczuwałem.
Jedyne co, to zwróć uwagę na certyfikat przedłużonej gwarancji.

Czy nie ma uszkodzeń wnętrza. U mnie były 2 elementy do wymiany.
Dociśnij temat My Alfa Connect (żebyś otrzymał maila z linkiem aktywacyjnym).

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka

Bez przesady. To nie jest jakiś wyjątkowy samochód, który trzeba by odbierać inaczej niż wszystkie inne.
Zresztą odbierałem w życiu 6 nowych samochodów i nigdy jakoś specjalnie się w to nie wczuwałem.
Salony potrafią sprzedać samochód, który spadł z lawety, więc lepiej chociaż pobieżnie rzucić okiem.

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka

To wiadomo, ale to przy każdym samochodzie należy sprawdzić.

czujnik lakieru to podstawa- za dużo się naoglądałem- i nie ma znaczenia czy auto za 50, 500 czy 1,5 bańki- cuda się dzieją.

Odbierałem 7 nowych samochodów. Trzeci, na przykład, miał pęknięty (!) akumulator - po wyjechaniu z salonu by mnie wyśmiali z taką reklamacją. A tak biegiem załatwiali nowy aku.

Więc tak, obejrzyj szczegółowo wszystko - zwłaszcza pod kątem uszkodzeń mechanicznych, z którymi ewentualną reklamacją będziesz miał wielkie problemy po wyjechaniu z salonu. Lakier, szyby, przełączniki, kratki nawiewu (te regulowane), uszczelki drzwi i klapy bagażnika. No i oczywiście pod maską - kolega np. dostał samochód bez wygłuszenia maski, które powinno tam być.
Pamiętaj, że jesteście ze sprzedawcą po przeciwnych stronach barykady i jego zysk to twoja strata :)

Jeśli to możliwe to poproś o 15 min sam na sam z samochodem (jakkolwiek by to nie brzmiało :) ), weź też mocną latarkę i wtedy na spokojnie możesz sobie obejrzeć każdy element, a uwierz mi pod mocnym światłem wychodzi wiele rzeczy.

Witam!

Jadę jutro odebrać Giulię z salonu. Czy jest coś na co szczególnie warto zwrócić uwagę ?
Przede wszystkim sprawdź, czy odbierasz swoje auto (wyposażenie) i czy dostajesz komplet dokumentów/kluczyków/gratisów, itp.

U mnie przy odbiorze, sprzedawca miał wydrukowaną listę zawierającą ok. 40 pozycji. Połowa z nich była już odhaczona zanim zgłosiłem się do salonu, a potem się zaczęło odhaczanie kolejnych i wydawanie papierów i gratisów, które musiałem pokwitować. Na koniec przez ok. pół godziny była prezentacja auta ze mną za kierownicą, ustawianie fotela i kierownicy przez sprzedawcę do moich gabarytów, objaśnianie działania wszystkich przycisków w kokpicie ze szczególnym uwzględnieniem opcji dodatkowo płatnych, czyli prezentacja wyposażenia dodatkowego. Na koniec musiałem podpisać oświadczenie, że rezygnuję z "jazdy próbnej ze sprzedawcą" i nie rozbije się na pierwszej latarni po wyjechaniu z salonu :P

No to odebrałem :)
Sensacji nie było, papierów rzeczywiście dość sporo. Lakier obejrzałem, wnętrze trochę mniej ale nic podejrzanego nie zauważyłem. Z prezentacji zrezygnowałem, bo wcześniej na jazdach próbnych w miarę wszystko ogarnąłem.
Autko jeździ bardzo sympatycznie, ale na razie nie był warunków żeby sprawdzić coś więcej niż standardowa jazda w warszawskim korku.
Z ciekawostek: dwa razy w chwilę po wyjściu z samochodu zauważyłem dym/parę wydobywającą się z wydechu - aż się wróciłem żeby sprawdzić czy na pewno zgasiłem silnik.

Z ciekawostek: dwa razy w chwilę po wyjściu z samochodu zauważyłem dym/parę wydobywającą się z wydechu - aż się wróciłem żeby sprawdzić czy na pewno zgasiłem silnik.

Świeży wydech a do tego temperatura powierza i wilgotność robią swoje.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Gratulacje....i samych zielonych świateł!

No to odebrałem :)
Sensacji nie było, papierów rzeczywiście dość sporo. Lakier obejrzałem, wnętrze trochę mniej ale nic podejrzanego nie zauważyłem. Z prezentacji zrezygnowałem, bo wcześniej na jazdach próbnych w miarę wszystko ogarnąłem.
Autko jeździ bardzo sympatycznie, ale na razie nie był warunków żeby sprawdzić coś więcej niż standardowa jazda w warszawskim korku.

Ja tam dostałem tylko protokół odbioru, instrukcję i tyle. Nie lubię biurokracji, więc nie mam co narzekać. Obszedłem samochód dookoła, sprawdziłem vin, kolega lakier czujnikiem, pobieżnie w środku i tyle. Co ma wyjść, to wyjdzie potem, a ze mną będą mieli ciężko, jeśli jakiejś usterki nie chcieliby uznać i wiedzą o tym w ASO.;) Żadnej prezentacji nie było, bo i nie chciałem, w końcu miałem jazdę próbną i jak się nie zabiłem, to znaczy że umiem tym jeździć.

Amortyzatory
Powrót