[159] obniżanie zawieszenia a komfort jazdy ??

Na alledrogo są używane H&R, ale wydaje mi się, że cena jest jeszcze trochę zbyt wysoka...
http://allegro.pl/alfa-romeo-159-sportwagon-sprezyny-hr-30mm-i3355431879.html
Są to sprężyny do SW, ale podobno nie ma to znaczenia...
Pozdrawiam.
- Rafał

Za drogo za 630zł +90zł przesyłka mam nowe eibachy . Kupiłbym od razu je,ale nie chciałem czekać zbyt długo na paczke z PL i zdecydowałem się na te Apexy zobaczymy jutro kolo może sie odezwie. Wolałbym Apexy bo są mieksze od eibacha no a H&R to już naprawde twardo.

Są to sprężyny do SW, ale podobno nie ma to znaczenia...

Nie wiem, jak jest w przypadku H&R, ale Eibach, przynajmniej w seri pro kit, rzeczywiscie robi te same dla sedana i SW.
Nowe H&R kosztuja okolo 850 zl, wiec uzywek za 600 bym nie kupil

Czy żeby dostać się do sprężyn tylnego zawieszenia w sedanie trzeba oprócz siedziska kanapy demontować oparcie i tapicerkę bagażnika?
Pozdrawiam.
- Rafał

Rafal, sam chcesz wymieniac?
Ja jestem umowiony na czwartek, wiec moge odbierajac zapytac, co wyjmowali.
Tylko, kurcze, zeby mi swiezo wypranego wnetrza jakims smarem nie uwalili!!!

Jestem po zmianie wszystkich amorkow na Koni FSD i zmiana tylu wyglada nastepujaco wedlug mojego mechanika:
W bagazniku sciagasz boczna okladzine pod ktora sa dwie gabki wygluszajace ktore odchylasz i pod jedna z nich jest ukryta sruba mocujaca amortyzator. Najlatwiej jest kluczem pneumatycznym z tego powodu, ze dostep jest ograniczony, zwyklym kluczem tez dasz rade ale troche sie nameczysz przy tym.

Pozdrawiam:)

Wczoraj "przypłynęły" sprężyny APEX. Powiem szczerze, że wyglądają solidnie, a żółty kolor robi wrażenie (cokolwiek to znaczy) ;)
W piątek odstawiam samochód do mechanika.
Pozdrawiam.
- Rafał

Dzisiaj "wytargałem" siedzisko tylnej kanapy, ale niestety nie widać pod nim żadnych mocowań amortyzatora.
Rozumiem, że trzeba teraz targać oparcie, tak?
Przypomnę, że chodzi o wersję sedan.
Pozdrawiam.
- Rafał

Dzisiaj "wytargałem" siedzisko tylnej kanapy, ale niestety nie widać pod nim żadnych mocowań amortyzatora.
Rozumiem, że trzeba teraz targać oparcie, tak?
Przypomnę, że chodzi o wersję sedan.
Pozdrawiam.
- Rafał
Podobno wystarczy zdjąć wygłuszenie w bagażniku przeczytaj post nr.52

Podobno wystarczy zdjąć wygłuszenie w bagażniku przeczytaj post nr.52
No właśnie jestem tym zaskoczony, bo póki co wszyscy pisali o demontażu tylnej kanapy...
Nie wiem już co o tym myśleć...
A tymczasem tak wygląda 159 na apexach:

apex.jpg

Pozdrawiam.
- Rafał

No właśnie jestem tym zaskoczony, bo póki co wszyscy pisali o demontażu tylnej kanapy

Kanapę sobie rozłóż,przy słupku na dole zaraz obok błotnika masz wygłuszenie/tapicerkę i tą tapicerkę musisz odgiąć (przy pasach) jest ona połączona z tapicerka bagaznika.Po odgięcu zobaczysz gabki,wyjmij je,sięgnij ręką dalej i wyczujesz śrubę. Dziwne rozwiązanie.

Amortyzatory
Powrót