• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

OBD II - Kody błędów

Witam.
Co oznacza ten błąd? B100C Passenger pretens. resist. Wyskoczył mi po wymianie fotela i fes nie chce go wykasowac.

bledy jakie mnie dopadly to P0203 - Wtryskiwacz cylindra 3 , P0683 centralka podgrzewania (co do tego bledu to nie wiem czy wystapil razem z P0203, moze zbieg okolicznosci) od czasu doczasu ,ostatnio jakos juz wcale, lapalo blad P2148 - Ster. wtryskiwaczy zaplonu 1 ,cos z przewodami chyba sie dzieje niedobrego.
jesli chcialbym rozgryzc co sie dzieje to moze podpowiecie co sprawdzic na poczatku i jak sie za to zabrac ,jakies testy ulawiajace zlokolizowanie ewentualnego braku styku ? Bo to ze palil na 3 gary to mi mechanik ogarnal i gra, tylko to gasnięcie auta na dojazdac (czy dojezdzam na jalowym czy na biegu to i tak czasami zgasnie) ,gdzies kamputer lapie brak styku elektrycznego na bank ,ale gdzie ,czy P0203 oznacaza ze na 3 wtrysku jest brak styku czy to centralka jakac ?

P0235 - Czujnik A wspomagania turbosprężarki - usterka* co może oznaczać ten błąd? i gdzie szukac problemu?

Mam takie błędy P0300 P0301 P0302 P0303 P0304 P1172 P1175 P1177 P1178. Co to może być?

-moga to być błęedy historyczne.
- wykasowac je, i po jakims czasie spawdzic co sie nowego pojawi.
- albo gaz ci namarudził.

Witam. Mam problem z błędem C1206. Wymieniłem lewy przedni czujnik ABS i nadal to samo. Ciągle świecą mi się kontrolki ABS, VDC i ASR. Pomoże ktoś?

Bez tytułu.jpg

SpeKu, wydaje mi sie że coś nie tak z lamba. Jest kilka tematów jak przetestowac sondy.
Ja mam taki problem swieci mi kontrolka poduszek, FES wyświetla mi błąd (numeru nie pamiętam) że jest problem z napinaczem pirotechnicznym pasa bezpieczeństwa kierowcy, jak do tego sie dobrać? bo przypuszczam, że standardowo coś z kabelkiem nie tak ale jak zaglądam pod fotel to kabli ni ma, jedynie pod pasażerem jakieś dwa są. auto raczej nie jest po jakis dzwonie że przystanek trzeba było z niego wyklepać. pozdrawiam.

witam. zakupilem sobie kabel od viakena i podlaczyłem swoja alfe poniewaz palila mi sie "marchewa" wyskoczył mi bład p0340 Engine Timing Sensor [Camshaft Position Sensor]. Wiecie może o co chodzi? Mam alfe 166 2.0 TS z 2000 roku z lpg. Błąd moge usunąc gdy jest tylko na zaplonie a gdy odpale auto to znowu wyskakuje. Auto normalnie jezdzi

Błąd świadczy o uszkodzonym czujniku położenia wałka rozrządu, bądź jakiejś usterek w jego obwodzie.
Może wystąpić po wymianie rozrządu.

ten bład jest caly czas odkąd kupilem auto tj od listopada, ale normalnie auto jezdzi ma moc, ladnie ciagnie i nie przerywa. czasem zdaży sie ze trzeba troche dluzej pokrecic zanim odpali ale przeważnie sa to cztery obroty i auto odpala. Trudno wymienic ten czujnik? gdzie sie dokladnie znajduje? bo przyznam sie ze jeszcze nic przy tym silniku nie grzebalem także niewiem:)

Czy mial ktos do czynienia z Runner Control Circuit Low Bank 1 blad P2009? blad nie jest aktywny ale odnotowany wiec trudno powiedziec jakie sa objawy

Odczytałem takie błędy 08-czujnik fazy i 0A-integator sondy lambda ! Co można poradzic ??

Amortyzatory
Powrót