• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Nuova Bravo T-Jet

• Autor wątku Autor wątku magil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

magil

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
Stelvio
Kupiłem Bravo :)

Zbliżające się powiększenie rodziny dało okazję do zmiany podstawowego auta. Poczciwa i do bólu bezpłciowa Astra H na szczęście nie miała wyłącznika poduszki powietrznej pasażera, więc wykorzystałem ten fakt i wynegocjowałem z małżonką zmianę jej auta (teoretycznie jej auta, ale z którego ja też często korzystam).
Oczywiście pod uwagę brałem tylko włoszczyznę. Nie chciałem Giulietty, która zresztą musiałaby nagiąć założony budżet. Szukałem Lanci Delty, niestety jedyna jaka trafiła się naprawdę fajna była w dieslu. Przejrzałem lokalne ogłoszenia i znalazłem kilka egzemplarzy nowego Bravo, z czego już pierwszy mi się spodobał. Najpierw VIN sprawdzony przez forumowego speca. Raz, że cena dobra i przebieg potwierdzony, dwa że wszelkie stwierdzone w czasie oględzin babole są do zlikwidowania całkowicie w moim zasięgu. Auto prezentuje się dość świeżo. Szybka negocjacja ceny i sprzedawca wiezie auto pod dom.

Przebieg przy zakupie to 137 600. Identyczny jak przebieg wspomnianej Astry w momencie jej zakupu - to nie może być przypadek :D 1.4 T-Jet 120 KM. Wersja wyposażenia Dynamic, czyli taka średnia - ConnectNav, deska w imitacji carbonu, klima auto.

https://www.instagram.com/p/B9HYerWB0Ul/?igshid=ew3vq844pzdp

https://www.instagram.com/p/B9JOZO7BwUx/?igshid=1psf0eq2j4l17

Babole dość typowe. Woda w tylnej lampie. Radio nie zbiera fal - to już zdiagnozowałem. Problem leży w antenie, teraz trzeba tylko wymienić. Ten najbardziej wkurzający, który o dziwo uaktywnił się dopiero po około tygodniu użytkowania, to szurające najprawdopodobniej łożysko wysprzęgnika. Z samej skrzyni odgłosów nie słychać, biegi wchodzą super, więc póki co stwierdziłem że nie ruszam.

Taki plus, że handlarz chyba nie zauważył, że auto było wyposażone w tłumik końcowy Ragazzon :) Ładnie pracował, ale niestety małżonce basowe brzmienie nie przypadło do gustu i musiałem założyć Polmo.

https://www.instagram.com/p/B-VBKpSBCq5/?igshid=152dqv6h6dwes

Ogarnąłem póki co tylne tarcze i klocki, kpl Brembo plus malowanie zacisków. Wymieniony rozrząd, nawet blokady nie były potrzebne, bo niemieccy fachowcy porobiło blokady na korektor. Poszło szybko :) Do tego dołożyłem Ledy do jazdy dziennej i na razie to chyba tyle.

20200523_084953.jpg 20200523_145105.jpg 20200523_151408.jpg 20200523_100353.jpg 20200419_135409.jpg 20200514_075052.jpg 20200403_185622.jpg 20200328_155534.jpg 20200321_154123.jpg

W planie mam jeszcze wymianę oleju (rzekomo handlarz przed zakupem wymienił - może naoglądał się programów motoryzacyjnych na TVN, oleju w skrzyni, świec zapłonowych, uszczelnienie tej lampy, wymianę anteny od radia, linek ręcznego. Mimo że działają dobrze, to pancerz i gumki już porwane. Bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie ceny części zamiennych.

PS. Mam na sprzedaż wspomniany tłumik końcowy Ragazzon. Wszystkie wersje silnikowego Bravo II.

20200517_115414.jpg

Ostatnia edycja:
Bravo od zawsze mi się podobało - świetne auto
Pokażesz środek?

Fajne auto, też mi się podobało od początku i nawet nieźle się starzeje.
Będziesz gazował (silnik chyba idealny pod gaz)?

PS. Co to jest pod lampą przednią? Filtr powietrza? Zrobili jak w 2.0 JTD?

Nie mam ani jednego zdjęcia w tej chwili :(
Jak ogarnę wnętrze to oczywiście wrzucę.

- - - Updated - - -

Co do wyglądu zgadzam się, Włosi zrobili kawał dobrej roboty i auto prezentuje się bardzo dobrze. Zwłaszcza w metalizowanych kolorach. Nie jestem fanem białego, ale taki się trafił.

- - - Updated - - -

PS. Co to jest pod lampą przednią? Filtr powietrza? Zrobili jak w 2.0 JTD?
Tak, filtr powietrza został umiejscowiony jak w 159.

- - - Updated - - -

Generalnie auto bardzo mi się podoba. Wygodne fotele, jak na 120 KM auto jest żwawe (masa własna około 1350, mało nie jest na dzisiejsze standardy). Jedynie nie za bardzo podoba mi się układ kierowniczy. Bardzo sztuczny i w trybie nie-city bardzo nerwowy.

- - - Updated - - -

Będziesz gazował (silnik chyba idealny pod gaz)?
Podobno dobry do gazu, pośredni wtrysk. Ale nie będę zakładać instalacji. Roczny przebieg to będzie pewnie poniżej 12 kkm, a nie mam znajomego gazownika :)

Screenshot_2020-05-20-15-27-59-303_com.miui.gallery.jpg
Witaj w klubie Bravo :D

też od Żony, ale 1.4 90 LPG fabryczne :)

Bardzo fajny. Gratuluję! A T-jet z potencjałem na zwiększanie mocy (nie wykluczając lpg). Jak mi mój schaboszczak ducha wyzionie to chyba będzie cel na daily.

Witaj w klubie Bravo
Po Astrze 1.6 105 KM zdecydowanie chciałem coś bardziej dynamicznego. Za to felgi w Twoim egzemplarzu niezłe. Muszę zapakować na jakiś drugi komplet.

- - - Updated - - -

A T-jet z potencjałem na zwiększanie mocy (nie wykluczając lpg)
Też o tym myślałem, chociaż szczerze powiem do kręcenia się wokół komina 120 KM wydaje się wystarczające. Jedynie jakiś chip tuning poprawiający ekonomię spalania by się przydał. Turbo żyje, turbo pije:D

Wiadomo, że jak nie masz gdzie popląsać to nie ma sensu podnosić mocy. TB jest wystarczająco dobre ciągnąc od dołu. Ale jak już ktoś potrzebuje to jest z czego. W wolnych ssakach nie ma potencjału - diesla nie każdy lubi :P a TB to złoty środek. Fiaty są tanie bo ich nie lubią :P ja właśnie dzisiaj jechałem (jako pasażer) firmowym zastępczakiem - nowym tipo. Zastępczak na czas serwisu już kilkuletniej rav4. Kierownik tejże toyoty (wersji najbiedniejszej) jadąc z nami w czwórkę całą drogę pierdol...ł jaka to tandeta, jakie to słabe, beznadziejne. A prawda jest taka że jego ravka z korbotronikiem ręczną klimą i równie nędznymi plastikami jest jeszcze wolniejsza od prowadzonego tipolota. Ale wszyscy zgodnie stwierdzili że badziew :sarcastic: ja to przemilczałem. Może też łacha trochę darli bo wiedzą że lubię włoszczyznę :P

Ostatnia edycja:
Kierownik tejże toyoty (wersji najbiedniejszej) jadąc z nami w czwórkę całą drogę pierdol...ł jaka to tandeta, jakie to słabe, beznadziejne. A prawda jest taka że jego ravka z korbotronikiem ręczną klimą i równie nędznymi plastikami jest jeszcze wolniejsza od prowadzonego tipolota. Ale wszyscy zgodnie stwierdzili że badziew :sarcastic: ja to przemilczałem. Może też łacha trochę darli bo wiedzą że lubię włoszczyznę :P

Ważne to słuchać siebie, a nie innych. Ja też bym przemilczał, bo często nie ma sensu tłumaczyć innym pewnych rzeczy. Gadanie jak do słupa :)
Fiaty miałem dwa i oba bardzo lubiłem.

Mogłeś wspomnieć o teście łosia najnowszej ravki. Żaden Fiat tak nie potrafi ;)

Gratulacje.
Ps.Białe fuj;)

Fuj fuj, co zrobić :)
Przynajmniej rys nie widać.

Witam w klubie, autko fajne a z dieselkiem nawet dość żwawe :)
23.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

O tym właśnie pisałem. Piękny lakier :)
PS. Nowe Bravo podobno wzorowane na stylu Maserati - przednie lampy mają do tej marki nawiązywać. I chyba coś w tym jest.

raczej Grande Punto miało nawiązywać do Maserati przydomek "Baby Maserati"

Akurat czyste wnętrze :D - wrzucę dwie fotki.
20200707_192751.jpg 20200707_192723.jpg
Na zdjęciu fotele nie wydają się zbyt atrakcyjne, w praktyce są sprężyste i wygodne. Deska rozdzielcza plastikowa, ale dobra w użytkowaniu.
Coraz bardziej lubię ten samochód.
Znalazłem czas na pierwszy serwis za mojej kadencji przy licznikowych 140 450 km.
20200702_174114.jpg

Ten carbon miałeś?

Jest taki plan nawet, jedynie termin bliżej nieokreślony ;)

Btw. tylne części fotela (dzieci...) prałem ręcznie (gąbką) przy użyciu jakiegoś znalezionego w garażu APC, producent bliżej nieokreślony. Ten środek zrobił super robotę. Do prania całych foteli jednak użyję odkurzacza piorącego.

Amortyzatory
Powrót