Andrzejsr
Aktywny
- Auto
- Z Alf ostały się : 156sw 2.5V6, 1̶6̶6̶ ̶3̶,̶2̶ ̶V̶6̶, 156 2.0TS CUP PL
....
O kurde zwracam honor, właśnie zerknąłem w instrukcję i oni tam serio piszą, że katalogowo do JTSa 10w60 selenia racing
tego sie nie spodziewałem
Selena racing 10w60 to był wówczas o ile pamiętam dobrze -jedyny- syntetyk selenii i to nie jakiś super hiper na tle innych marek.
A instrukcja musiała polecać selenie.
Włoskie powiązania , jak najbardziej można sie było tego spodziewać
A syntetyk dla jts to raczej mus bo nagar i utrata mocy zwłaszcza w tych z pierwszymi ECU.
No i rzekomo spore rozrzedzenie paliwem więc jeśli to prawda (analiza oleju po 10 tys powie prawdę stówkę kosztuje może mit runie) ale jeśli faktycznie to z 10w60 mogło zostawać realne 5w40 po rozrzedzeniu.
Co do temperatur Molto Bene dobrze mówi. Żeby 10w60 dojść do jakichś 120 stopni co jest niczym dla takiego oleju trzeba naprawdę ostro na max obrotach pogonić kilka okrazen (już rozgrzanego wcześniej oczywiście) ts-a. Czy jts się bardziej grzeje? Może na max obr skoro te 15 koni więcej ma? Raczej pomijalne przy ajmniej mój ts w pucharowe na torze czy 150nczy 164konie te same temp osiąga.
Na jałowych dopiero przy dobrze ponad 100st 1-1.5 bara (jak jałowe nie falują
Ale jak auto zima nie jeździ jakoś strasznie te 10w60 nie powinno zaszkodzić.
Ciekawe ile prawdy z tym rozrzedzaniem.
A syntetyk to mus na pewno .
Co do masy- w drogowym użytku bez znaczenia praktycznie w sensie zakrętów Busso czy r4. Wrażenia i odjazd czy skrzynia jednak ts podejścia nie ma. Ewentualna odsprzedaż to samo. 35 tys Busso 2.5 poszłoby migiem za 2x tyle czy więcej. O 3.2 nie mówiąc.
Choć masa vki jest większa i trochę faktycznie czuć. Busso wisi mocno do przodu jednak.
156 SW 1.6ts 2005r - 1250kg czy 1280
156 SW 2.5v6 2005r - 1420kg
Obie bez kierowcy pół baku.
Pierwsza distinctive druga progression. MoE tu trochę więcej kabli skóry itd.
Obie ważyłem na tej samej wadze (realne masy nie z DR)
Ostatnia edycja: