[156] Nówka sztuka

Andrzej_Kolbudy

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125
Był 1998 rok. Na ulicach jeździły Maluchy i Tico. Polska była jeszcze szaro-bura.
Nagle świat się zatrzymał. Słońce wyszło zza chmur, ptaki zaczęły śpiewać. Ulicą przejeżdżała Alfa Romeo 156 Rosso Proteo. Była czerwonym elementem na czarno białym tle.

Tak. Wtedy zakochałem się w Alfie Romeo.
I oto ona prawie nowa, z przebiegiem zaledwie 32kkm, Alfa Romeo 156 2.0 JTS 2002 (przejściówka). Od ponad roku w moim garażu.

20230518_093622.jpg20230518_093921.jpg20230518_093826.jpg20230518_093638.jpgimage (4).jpgimage (6).jpgimage (8).jpgimage (5).jpgimage (12).jpg
Zdjęcia wnętrza zrobione przez iMotors.

Dziadek Luigi jeździł nią tylko kościoła. Ja jeżdżę tylko w sezonie letnim po 30,km na tydzień.
Alfa mechanicznie jest w stanie fabrycznym. Zaizolowana.
Z wyjątkiem elementów eksploatacyjnych wszystko fabryczne.
Dokupiłem i odnowiłem opcjonalne dla Alfy felgi Toora 16".

Niestety nie mam dla niej czasu i oddałbym ją w dobre ręce. FV23%
Tel 693018653 9-16

Ostatnia edycja:
ile byś za nią chciał?

Nie chcę na niej zarobić, bo dała mi chwilę radości.
Alfa kosztowała mnie w zeszłym roku 38tys. netto. Zakup, felgi + renowacja i specjalne tablice rejestracyjne, akumulator Duracell.
Do tego dochodzi 23% VAT, bo wystawię za nią fakturę.

I tyle za nią chcę.

Kiedyś ją oglądałem na którymś złocie Forzaitalia i potwierdzam, że wyglada jak nowa. Nawet nie widziałem, że w nowym JTS skrzynia tak przyjemnie chodziła. Ciekawe wrażenie oglądać nowy-stary samochód.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Kiedyś ją oglądałem na którymś złocie Forzaitalia i potwierdzam, że wyglada jak nowa. Nawet nie widziałem, że w nowym JTS skrzynia tak przyjemnie chodziła. Ciekawe wrażenie oglądać nowy-stary samochód.

też ją wtedy macałem :D coś nieprawdopodobnego

Jazda tylko do kościoła i bezpośredni wtrysk w JTSie mmmm nagarek musi być piękny

ale chciałbym na własne oczy zobaczyć niezgnite 156 bez ingerencji, bo to w naturze nie występuję

widziałem już idealnie nowe e36 w muzeum BMW w munchen więc jak zobacze 156 to będę spełniony

Będziesz w Trójmieście to zapraszam. Nie skasuję za bilet.

Kolega, który ją sprowadził, woził ją na zloty. Więc to pewnie ta Alfa.
Ja nią jeżdżę raz w tygodniu, gdy pogoda sprzyja.

Będziesz w Trójmieście to zapraszam. Nie skasuję za bilet.

Kolega, który ją sprowadził, woził ją na zloty. Więc to pewnie ta Alfa.
Ja nią jeżdżę raz w tygodniu, gdy pogoda sprzyja.

Tak sie składa, że mieszkam w trójmieście XD

jeśli w grę wchodzi mały meeting 156tkami to wchodzę w to
z chęcią zobaczę.

Super samochód. :)
Kupiłbym - ale 3 Alfa jednocześnie - to byłaby przesada. :)
I do tego FV - mega. :)

Szkoda tylko ze serduszko nie inne, ale poza tym prezentuje się świetnie!

Serduszko jest ok. Tylko trzeba wiedzieć jaki olej wlać (pełen syntetyk 10W60). A z tym nawet w dedykowanym serwisie jest słabo.

Nie wiem co masz na myśli d dyktowany serwis (ASO?), ale syntetyczne 10W60 można bez problemu dostać na rynku :)

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

ASO to 156 już nie obsługują. W serwisie specjalizującym się we "włoszczyźnie" zalali mi ostatnio 5W40, choć gdy umawiałem się na serwis uczulałem o użyciu wymaganego oleju. Odbierając samochód zapytałem się jaki olej wlali. Musieli wlać przy mnie nowy, odpowiedni.

Szkoda tylko ze serduszko nie inne, ale poza tym prezentuje się świetnie!

JTS to najlepszy dostępny silnik dla miłośników jazdy po krętych drogach w Alfie 156 bo oferuje dobre osiągi nie obciążając zbytnio przedniej osi. Oczywiście ma swoje bolączki ale przy takim przebiegu wystarczy lać porządne paliwo i dbać o olej.

JTS to najlepszy dostępny silnik dla miłośników jazdy po krętych drogach w Alfie 156 bo oferuje dobre osiągi nie obciążając zbytnio przedniej osi. Oczywiście ma swoje bolączki ale przy takim przebiegu wystarczy lać porządne paliwo i dbać o olej.

Ciekawe jest to, że TS i JTSy, wbrew obiegowej opinii, wcale nie są dużo lżejsze od V6tek, ale przez to, że mniej cylindrów i pojemności każdemu sie tak wydaję.
Przypominam że twinspark 16 zaworowy to konstrukcja z żeliwnym blokiem, w przeciwieństwie do busso, które jest aluminiowe, do tego blok v6tki jest mega kompaktowy, mokre tuleje też wpływają pozytywnie na niską masę.Masy obu silników to bodaj ok. 130kg (busso cięższe chyba 5 kg) bez skrzyni, płynów itd, więc jest różnica jest niewielka.
Na korzyść r4 może wpływać kompaktowość i to, że środek ciężkości jest delikatnie bardziej przesunięty do tyłu, nie wiem.Nie jeździłem twinsparkiem więc się nie wypowiem.
Natomiast 156 z busso nie ma jakiś wielkich problemów z podsterownością, w przeciwieństwie do 2,4 jtd które jest okropne pod tym względem.

W temacie oleju,
10w60 to jest totalny bezsens w aucie użytkowanym w warunkach drogowych, bez upalania na torze.10w60 zwiększa dużo opory wewnętrzne silnika przez swoją lepkość (zabierając moc silnikowi), a zimne rozruchy to już w ogóle dla pompy oleju dramat i to jeszcze w silniku, który ma problemy z panewkami i smarowaniem XD
Nie bez powodu producenci w wysilonych jednostkach stosują niskie lepkości, w motorsporcie też już 10w60 sie nie stosuje praktycznie, bo lepiej jest wydajnie chłodzić olej o niższej lepkości chłodnicą i wymiennikami ciepła niż tracić moc na stratach związanych z wysoką lepkością 10w60.
A taki JTS ile osiągnie przy podawaniu na trasie?110-120 stopni?5w30 i 5w40 też sobie z tym poradzi.
Pamiętaj, że producenci podają lepkość oleju nie bez powodu, oni projektują silnik i obliczają przepływy przez kanały olejowe pod konkretną lepkość, i nagle sie okaże że tak diametralna zmiana oleju może negatywnie wpływać na smarowanie przy niskich temperaturach, bo po prostu kanały olejowe będą miały zbyt niskie średnice i przepływy na tak lepki olej.
Ja bym wrócił do 5w40

- - - Updated - - -

O kurde zwracam honor, właśnie zerknąłem w instrukcję i oni tam serio piszą, że katalogowo do JTSa 10w60 selenia racing

tego sie nie spodziewałem

Z tym olejem to temat rzeka. I stan silnika to wróżenie z fusów. Dopóki miski bym nie zdjął to bym pewny nie był.

Na temat JTSa sie nie wypowiadam, ale dla TS 10W60 to zalecenie producenta.

Sent from my iPhone using Tapatalk

10w60 pewnie po to żeby wariator nie klepał przy rozgrzanym oleju, włosi wiedzieli co robią XD

Amortyzatory
Powrót