[156] Nówka sztuka

Nie do awaryjności, a do "nowoczesności" JTSa (w tamtych latach) . Słowa o technicznych problemach nie pisałem tu. Nietrzymanie mocy z powodu nagaru w dolocie to charakterystyka tego silnika, nie awaryjność, zresztą zasugerowałem jak to wyeliminować , niestety ze szkodą dla środowiska ale cóż.
Wiele jest fajnych aut , ale jak przychodzi wydać własne, a nie czyjeś pieniążki, to już są nie dość fajne. Ani tej 156 ani elektryka nie kupiłeś a jedne i drugie wychwalasz pod niebiosa.
Co jest kultowe co nie to się za kilkadziesiąt lat okaże, póki co kandydatem w tym kierunku z gamy 156 jest GTA i tyle.

Wiele jest fajnych aut , ale jak przychodzi wydać własne, a nie czyjeś pieniążki, to już są nie dość fajne. Ani tej 156 ani elektryka nie kupiłeś a jedne i drugie wychwalasz pod niebiosa.

Nikogo nie namawiam do kupna tej konkretnej sztuki tylko bronię konkretnej wersji silnikowej. Ja już mam Alfę 156 od kilku lat i kiedy szukałem sztuki dla siebie celowałem głównie w 2.0 TS i 2.5V6 ale priorytetem był stan wizualny i blacharski. I po kilku miesiącach poszukiwań kupiłem 2.0JTS bo miała zdrową budę i udokumentowaną historię (wóz z niemiec). I nie żałuję, na krętą drogę mocy aż nadto, wg mnie moc ma zbliżoną do nominalnej. Po ogarnięciu Alfy po zakupie w czasie kilku lat wymieniałem raptem jeden wahacz i ostatnio padła cewka. I tyle. Oczywiście wóz jest traktowany lajtowo i nie robi dużych przebiegów.
Najłatwiej powiedzieć "jeśli Alfa 156 to 2.5V6", trudniej znaleźć zdrową sztukę. Czym mamy szersze spektrum silników, które bierzemy pod uwagę tym łatwiej będzie znaleźć samochód w dobrym stanie.

Nie 2,5 tylko 3,2.

A tak dla potomności i może obalania mitów bo może to mit? Niemało ich w tych motoryzacyjnych tematach - zmierzysz moc na hamowni? Może ten nagar wcale nie straszny się okaże . (Nie ma tu z mojej strony kpin żadnych, naprawdę warto się takimi danymi dzielić . Ja np mierzyłem pucharowe która wg niektórych jakieś niebotyczne moce miała na pucharowym zaplombowanym ECU osiągać i d... Jakieś 145 na silniku po remoncie i mimo "świnki" det3. Wklejalem na forum wykresy. Łącznie z testami czy/ile daje usunięcie trąbki w dolocie.
Warto pokazać jak zadbana 156 JTS trzyma moc (realnie nie na odczuciach) . Przeklnę kilku specy od silników jak trzyma bo sam chciałem JTS do Pucharowki wsadzić a z wszystkich stron poważnych ludzi budujących silniki to samo - zapomnij.

Amortyzatory
Powrót