• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Nowe sprzęgło wysoko bierze

Matt94ar

Nowy
Auto
Alfa 166 FL 2.4jtd
Ostatnio odebrałem auto od znajomego mechanika który między innymi wymieniał komplet sprzęgła. Tarcz i docisk kupiłem od kolegi KaaC z forum wysprzęglik nowy łuk no i nieszczęsna dwumasa też wymieniona na niby nowa ale nie było nowa, ale mniejsza o to. Po wymianie liczyłem na że w końcu będę płynnie operowal pedałem sprzęgła. Tak naprawdę za wiele po tej wymianie się nie zmieniło :/
Pedał nadal dość twardy nie chodzi zbyt płynnie. Żeby zmienić bieg wystarczy wcisnąć go na 2cm, za czym idzie to że bierze na samej górze. Czyżby to pompa sprzęgła?

kolega [MENTION=35844]motogold[/MENTION] bardzo obcykany jest w kwestii przeniesienia napędu w jtd wiec może cos podpowie.

jeżeli włożyłes uzywane sprzęgło to trzeba by szukac na poczatek tutaj . Jak nowe sprzegło i wysoko bierze pedął to trza poczytac w internecie o tym jak objawia sie zużyta pompa sprzęgła.

Ja niedawno w swoim jtd (10v) zakłądałem nowe sprzęgło i nowy dwumas i pedał bierze normalnie. Ani za wysoko ani za nisko. Pedał pracuje z takim samym oporem jak przed wymianą. Moje stare sprzęgło nei było mocno zużyte i różnicy nie widac za wielkiej na nowym. CO innego dwumas. tutaj juz widac kolosalną poprawe wzgledem starego zużytego.

Ostatnia edycja:
Dwumas jest od Tomasza Chwesiuka, zakładaliśmy ich multum.
i są typowo od Fiata.

Sprzęgło, które masz ode mnie, po bardzo niskim przebiegu z dociskiem, było kupione od taniegofiata z fakturą (ori ricambi)

Jak masz cały komplet nowy tak jak piszesz coś takiego nie powinno mieć miejsca.
Spójrz czy nie kapie Ci pod pedałem sprzęgła.

P.S Chyba, że mechanik przygrał w ciula i nie zmienił Ci wysprzęglika bo nie mógł go odkręcić (śruby są płytkie i często się wyrabiają) .

P.S 2 [MENTION=8469]Masa625[/MENTION],nie wprowadzaj go w błąd bo w 20v masz. Sprzęgło W systemie SAC, niezależnie od jego zużycia będziesz miał pedał w tym samym położeniu.

Ostatnia edycja:
No to zostaje jeszcze do sprawdzenia pompa pod pedałem sprzęgła, tylko wysprzęglik ma na to wpływ z pompką, reszta wiem, że na 100% jest sprawna także..
A złożyć też tam źle nic nie idzie.

Problem ze sprzęglem po raz czwarty.
Długa historia, i myślę że zdarza się to raz na kilkanaście tysięcy razy, albo i rzadziej, opowiem od początku.
Za pierwszym razem objaw, twardy pedał, nieplynna jego praca, szarpanie przy ruszania. No to jak pisałem wyżej tarcz i docisk używany kupione od KaaC, łożysko oporowe nowe i Dwumas po regeneracji. Po tym zabiegu 0 pozytywnych skutków. Po tygodniu wymieniona została pompa sprzęgła trw i też nic nie pomogło. Jeździłem tak około 5 miesięcy, po czym rozpadł się dwumas. No to Dwumas na gwarancję, otrzymałem od Tomka nowy i zakupiłem cały nowy komplet sprzęgła, tarcz docisk łożysko. Założony został cały nowy komplet. Okazało sie ze ciągle ten sam problem, no to decyzja że kupię kolejną pompe sprzęgła. Wymieniona i nic. Trudno, przejechałem tak 800km po czym w Alfie padł silnik. No cóż pech to pech. Kupiłem drugą alfe ten sami silnik itd. No i sprzęgło w niej chodziło jak marzenie. Miedzy czasie polecił mi KaaC wymianę zaworu iglicowego. No to przełożony został silnik. Skrzynią rozebrana, okazało się że w zakupionej alfie sprzęgło wyglądało bardzo "świeżo" no ale postanowiłem założyć swoje gdyż wiedział na 100% że jest nowe, a byłem pewny że jest dobre. No to skrzynią z zakupionej alfy uzbrojona w moje sprzęgło, wymieniony zawór iglicowy. Przychodzi do jazdy próbnej A tu ciągle to samo. Okazało się że Dwumas mam od 159, lecz Tomek, KaaC zapewniają że zakładali do siebie i wszystko chodzi. Mój mechanik i mechanik który pracuje z Tomkiem stawiają na za wysoki (gruby) Dwumas. Stąd takie dziwne wysprzeglanie, lecz Tomek Zapewnia że na pewno Dwumas jest ok. A między czasie sprzedałem Dwumas z alfy którą kupiłem. Czeka mnie rozbiórka po raz 4 skrzyni. Błąd mój i mechanika że nie zwymiarowal sprzęgła. No ale byłem pewny że wszystko będzie hulac. Teraz niestety nie mam do czego porównać tej Dwumasy. Pomysł jest taki żeby zostawić ten Dwumas i założyć ten świeży komplet docisku i tarczy.
Po moich wypocinach, pytanie do was.
Czy ktoś z was spotkał się z czymś podobnym, nie koniecznie w 166 i mógłby dac jakąś radę?
Wtopilem mnóstwo kasy, a auto nie jeździ jak trzeba. Wiem że muszę iść za ciosem mimo że wykańczona mnie to nerwowo.

Dwumas 166<>159 łącznie ze sprzęgłem i wysprzeglikiem pasują na miliooooooooon procent bo robiliśmy już takie przekładki nie raz, skrzynie są te same, ale jednak inne, 159 ma inny kołnierz i zamiennie nie przypasuja.

Aczkolwiek koło zamachowe dwumasowe łącznie ze sorzeglem/dociskiem i wysprzeglikiem pasuje.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

A ja zadam podstawowe pytanie. co na temat dwumasy mówi eper? jeżeli 166 ma Dwumas o innym numerze niż 159 to widocznie to nie pasuje. z kowalem można dyskutować Ale z eperem raczej nie ma jak. sprawdzić numery w eper i tyle. może wizualniento to samo ale inne są bebechy?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

A ja zadam podstawowe pytanie. co na temat dwumasy mówi eper? jeżeli 166 ma Dwumas o innym numerze niż 159 to widocznie to nie pasuje. z kowalem można dyskutować Ale z eperem raczej nie ma jak. sprawdzić numery w eper i tyle. może wizualniento to samo ale inne są bebechy?

Misiek, teoria to jedno, praktyka drugie. Pasuje i tyle. Różni się dosłownie kosmetyka. Takie tematy jeżdżą bez problemu i nie tylko ja tak przekladalem.
Carenzo również przekładal.

tu nie ma gadania że jakiś cytryn&gumiak mówi że pasuje bo tak. eper to katalog części tam są numery i na podstawie tych numerów się zamawia i wymienia części. to że Ty czy jakiś szrociaz twierdzi że pasuje to jak chcesz to sobie w swojej alfie możesz takie druciarki odstawiac. jeżeli numery w eper są inne a ty sprzedałes Dwumas z innym numerem niż powinien iść do 166 to sprzedałes cześć niewlasciwa. jakbym rozkręcal alfy na części jak Ty czy majersco to też bym inaczej gadał bo pieniądz nie smierdzi a leszczy do oyebania nie brakuje. taka jest prawda i tyle.
jak kupuje części to mają być 1:1 numery pasujące pod konkretne auto. jak sprzedajesz nie to co trzeba to oddajesz piniondze. A jak nie oddasz to wpadam z chłopakami na bialoruskich numerach na wioskę i negocjujemy. A jak negocjacje nie przynoszą skutków to Stiopa i Vladimir zabierają ekwiwalent z Twojego domu w postaci tv i odtwarzacza vhs i sprawa zalatwiona. Ty chłopaków co nie płaczą nie ogladales? Byle kto alfa i 166 nie jezdzi

chłopak 4 razy skrzynie zdejmuje a Ty za jego pieniądze sobie redsy malinowe kupujesz i Leżysz przed tv zadowolony i jeszcze wciskasz kit że mimo innych numerów cześć jest ta sama. chyba że numery są te same to inna kwestia.

Ostatnia edycja:
tu nie ma gadania że jakiś cytryn&gumiak mówi że pasuje bo tak. eper to katalog części tam są numery i na podstawie tych numerów się zamawia i wymienia części. to że Ty czy jakiś szrociaz twierdzi że pasuje to jak chcesz to sobie w swojej alfie możesz takie druciarki odstawiac. jeżeli numery w eper są inne a ty sprzedałes Dwumas z innym numerem niż powinien iść do 166 to sprzedałes cześć niewlasciwa. jakbym rozkręcal alfy na części jak Ty czy majersco to też bym inaczej gadał bo pieniądz nie smierdzi a leszczy do oyebania nie brakuje. taka jest prawda i tyle.
jak kupuje części to mają być 1:1 numery pasujące pod konkretne auto. jak sprzedajesz nie to co trzeba to oddajesz piniondze. A jak nie oddasz to wpadam z chłopakami na bialoruskich numerach na wioskę i negocjujemy. A jak negocjacje nie przynoszą skutków to Stiopa i Vladimir zabierają ekwiwalent z Twojego domu w postaci tv i odtwarzacza vhs i sprawa zalatwiona. Ty chłopaków co nie płaczą nie ogladales? Byle kto alfa i 166 nie jezdzi

chłopak 4 razy skrzynie zdejmuje a Ty za jego pieniądze sobie redsy malinowe kupujesz i Leżysz przed tv zadowolony i jeszcze wciskasz kit że mimo innych numerów cześć jest ta sama. chyba że numery są te same to inna kwestia.

Masa na prawdę skończ te swoje pisanie bo mam to głęboko w powazaniu, na prawdę.

Te dwumasy pasują 1:1,roznia się minimalnie kosmetyka.
Wiec zanim zaczniesz tym swoim slangiem z piekarni mnie oczerniac to sprawdź sobie :)

czyli sprzedałes chłopakowi Dwumas nie od tego auta co trzeba. i tyle w temacie.
miałeś wykręcona uzywke z jakiejś 159 która wymieniales komus i sprzedałes.

i się tu nie obużaj bo pieniądze wziąłeś do lapy a sprzedałes towar niezgodny z zamówieniem i jeszcze wciskasz tu bajki że to niby to samo ale jednak wizualnie troche inne. rachunek koledze wystawiłes rozumiem bo ten Dwumas kosztował spokojnie kilka stowek :sarcastic:

Ostatnia edycja:
Mam komplet dwumas z dociskiem i sprzeglem ze 159 20v wrzucony do 156 20v jtd i wszystko pasuje, nic nie obciera itp itd. Sprzeglo pracuje idealnie, pedal pracuje tak jak powienien. Komplet ze 159 jest budowa bardziej wytrzymały od tego ze 156 stad taka decyzja o montazu i przenosi prawie 500nm momentu od 30kkm od wymiany, takze Kaac ma racje i problem musi lezec gdzieś indziej. A to ze eper ma inne numery nie oznacza ze czesc nie pasuje

kolejny kokega swoje mądrości pisze. A ja ja napisze że u mnie taki Dwumas nie pasuje? i kto ma rację? kacu kolegów wzywa na pomoc widzę.

eper to jest świętość a wasze druciarskie mody nie są wyznacznikiem tego jak to ma być.
numer części to numer części. Ale ułańska fantazja widzę nie zna granic
może nowy Dwumas będzie działa jakiś czas dobrze ale kac popchnal uzywke

dla.mnie kasa do zwrotu i tyle w temacie.
i za te 4 skrzynie zdjete też.

kolejny janusz swoje mądrości pisze. A ja ja napisze że u mnie taki Dwumas nie pasuje? i kto ma rację? kacu kolegów wzywa na pomoc widzę.

eper to jest świętość a wasze druciarskie mody nie są wyznacznikiem tego jak to ma być.
numer części to numer części. Ale ułańska fantazja widzę nie zna granic

Masa hamuj proszę bo nikogo nie wzywam, zamiast spojrzeć na dwie strony medalu to piszesz jakieś herezje człowieku.

Nigdy nie miałeś tych dwóch kół wtece, a pierd... Jak potluczony...

Wyzywasz gościa od Januszy, ale go nie znasz nawet to takie Polskie cebulowe zachowanie.

oddaj kase bo sprzedałes towar niezgodny z umową. chyba e kolega świadomie chciał kupić Dwumas od 159 i to wsadzić do 166.
Ale nie wydaje mi się. zawiezyl Tobie. Ale na to jest paragraf. dla chcącego nic trudnego.
mi poprostu żal kolegi autora wątku a to co ty i Twoi koledzy piszecie.mnie nie obchodzi.
eper to eper a co ty uważasz za właściwe to sobie w swoim aucie montuj tak jak nowix to zrobił.

oddaj kase bo sprzedałes towar niezgodny z umową. chyba e kolega świadomie chciał kupić Dwumas od 159 i to wsadzić do 166.
Ale nie wydaje mi się. zawiezyl Tobie. Ale na to jest paragraf. dla chcącego nic trudnego.
mi poprostu żal kolegi autora wątku a to co ty i Twoi koledzy piszecie.mnie nie obchodzi.
eper to eper a co ty uważasz za właściwe to sobie w swoim aucie montuj tak jak nowix to zrobił.

Oddac, za co? Ja sprzedalem sprzęgło które miałem od fanifiat z allegro typowo do 166, a Tomek dwumas.

ten co sprzedał części o innym numerze niż potrzebował Mateusz powinien oddać kasę i tyle. A wszelakie dywagacje czy to pasuje czy nie pasuje niech sobie testuje w swoim aucie. i weź tu nie wzywaj tych januszy na odsiecz bo tu się bałagan robi jak widac

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A wracajac do problemu, tlumik drgan na przewodzie sprzegla drozny?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

krótka piłka

scenariusz a

eper= model auta silnik itp= numer czesci= naprawione auto

scenariusz b

forum= porady i dobieranie części o różnych numerach = klopoty.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Amortyzatory
Powrót