• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Nowa Giulietta

MissMarfa

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 Turbo MultiAir 170 KM
Witam Wszystkich
Tydzień temu odebrałam julke z salonu i mam takie pytanie czy mam jakoś szczególnie jezdzić by docierac silniczek czy normalnie uzytkowac jak kazdy inny:)
dodam tylko ze jest to 1.4 Turbo MultiAir 170 KM

Po przejechaniu 1500km jestem zachwycona tym autkiem :) Poł roku sie zastanawiałam nad wyborem marki i nie żaluje na chwile obecna ze padło na julke :)

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziekuje za odpowiedz

Jezdzij normalnie - tylko jedz i wymień olej teraz. Nie słuchaj Aso.

Witam Wszystkich

Witamy :D

Tydzień temu odebrałam julke z salonu i mam takie pytanie czy mam jakoś szczególnie jezdzić by docierac silniczek czy normalnie uzytkowac jak kazdy inny:)

Kiedys zadalem to samo pytanie: http://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/108420-multiair_uzytkowac_silnik.html

Po czym po rozgrzaniu silnika nie przekraczalem 5000 obrotow :cool: przez pierwszy 1000km, a potem do odciecia. Jutro zmieniam pierwszy olej (niecale 6k przebiegu).

Witamy nową Alfistkę :)
jakoś Twój zachwyt w ogóle mnie nie dziwi :)
szerokości!

Ten silniczek to bajka w jeździe. W moim wydaniu nabrał super wigoru po 6tyś km

Są dwie wersje:
a/ delikatnie
b/ "drive it like you stole it"
Obie mają swoich zwolenników i przeciwników :). Ja optuję raczej za pierwszą, czyli bez PRZESADNEGO pałowania, ale też nie zbyt delikatnie. Proponuję dla świętego spokoju wymianę oleju po 5 tys. km. Ja wymieniałem po 5, 15, 30 i 60.

Witam Wszystkich
Tydzień temu odebrałam julke z salonu i mam takie pytanie czy mam jakoś szczególnie jezdzić by docierac silniczek czy normalnie uzytkowac jak kazdy inny
dodam tylko ze jest to 1.4 Turbo MultiAir 170 KM

Witaj :). Gratuluję wyboru auta. A co do początkowego użytkowania samochodu, ja również jestem za opcją delikatnego, ale nie mulastego, jeżdżenia do pierwszej wymiany oleju. Osobiście u mnie było to w granicach 8 tys.

Dziekuje wszystkim za odpowiedz i pytam dalej :)

Czy pierwszą wymianę oleju robiliście w aso czy w jakimś innym warsztacie samochodowym .
Jeżeli będzie wymiana poza aso czy nie stracę gwarancji

co do oleju to czytałam w innych tematach ze chwalicie - selenie . Czy jak sie udam na pierwsza wymianę oleju do aso to muszę mieć swoj olej czy oni tam mają i czy mam wziasc od nich trochę w butelke na ewentualna dolewkę w przyszlosci czy w ramach gwarancji jak bede miala ubytek oni to uzupelniają

-co mi poradzicie w tej sprawie i jak to wszystko wyglada bo jestem pierwszy raz w takiej sytuacji gdyz to mój pierwszy samochód z salonu zawsze mialam używki- jechalam do mechanika i on sie wszystkim zajmował :)

dziekuje.

1. Jedź do ASO.
2. Olej będzie w ASO, ale można kupić go taniej i przywieźć ze sobą (olej wymieniamy z filtrem, tak dla pewności ;) ). Dolewki raczej nie będą potrzebne.

Ostatnia edycja:
oby lalunia nie zarżnęła za szybko sprzęgła i nie zdemolowała zawieszenia: czyli nie popełnila grzechów głowych, jakie popełnia 8 na 10 kobiet za kierownicami

No widzę, że umiemy się w towarzystwie odezwać. Już chyba wiem dlaczego cię tutaj tak lubią. Jej zawias i jej sprzęgło niech z nim robi co jej się podoba.

Nie cytuj bo muszę czytać. Nie po to mam go w ignorowanych :)

co do oleju to czytałam w innych tematach ze chwalicie - selenie .

dobre opinie pojawiały się o Seleni 0W30 C2 (Digitek?). wiele źródeł ciągle podaje jednak 5W40 do 1.4 TB MA (była zmiana parę miechów temu), a ten z Seleni jest bardzo źle oceniany.

Czy pierwszą wymianę oleju robiliście w aso czy w jakimś innym warsztacie samochodowym.

W ASO.

Jeżeli będzie wymiana poza aso czy nie stracę gwarancji

Teoretycznie nie... ale tylko teoretycznie...

co do oleju to czytałam w innych tematach ze chwalicie - selenie .

Troche nie tak. Selenia jest zalecana przez producenta. Mozesz wymienic na dowolny spelniajacy norme. W moim przypadku jest to FIAT 9.55535-GS1, a ta spelnia caly jeden olej: Selenia Digitek 0W30 ;)

Upewnij sie co masz w instrukcji, ze wzgledu na modul MultiAir kwestia oleju jest istotna. Przede wszystkim jakby sie mial zepsuc. Gwarant moze kazac zrobic analize oleju...

Czy jak sie udam na pierwsza wymianę oleju do aso to muszę mieć swoj olej czy oni tam mają i czy mam wziasc od nich trochę w butelke na ewentualna dolewkę w przyszlosci czy w ramach gwarancji jak bede miala ubytek oni to uzupelniają

Selenia jest w 2L puszkach, na raz wchodzi jakies 3.4l, wiec zostanie na dolewki. Ktorych pewnie nie bedzie potrzeby robic.

-co mi poradzicie w tej sprawie i jak to wszystko wyglada bo jestem pierwszy raz w takiej sytuacji gdyz to mój pierwszy samochód z salonu zawsze mialam używki- jechalam do mechanika i on sie wszystkim zajmował :)

W ASO jest identycznie, tyle, ze ceny inne. Ja zmienialem olej 2 dni temu (pierwsza zmiana, po 6k przebiegu). Selenia Digitek 2x2l, koszt za puszke 110pln z VAT, za filtr jakos ok 100. Sa to ceny w ASO.

dobre opinie pojawiały się o Seleni 0W30 C2 (Digitek?).

Ze z lepszych komponentow niz 5W40, tyle bylo w watku o olejach z ktorego sie mozna habilitowac: http://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/107590-giulietta_jaki_olej.html

Ostatnia edycja:
Koleżanko MissMarfa staraj się nie czytać postów kolegi KRS bo to taki nasz forumowy ,,wychowany inaczej,,

Ostatnia edycja:
Cóż dobrze, że 9/10 użytkowników tego forum nie jest szowinistami, myśle, że osoby piszące w ten sposób należy traktować tak jak i oni traktują innych czyli bez szacunku i najlepiej zignorować. Pozostałym dziękuje serdecznie za podpowiedzi :) Zdecydowanie inaczej jest kiedy ma sie używane auta i zmieni się na całkiem nowe, poza tym jest to moja pierwsza alfa, ale już teraz wiem, że gdybym miała kupować kolejne auto to tylko alfa... Jedynym "mankamentem" jest to, że jadąc w ogóle nie czuje się prędkości... Pierwszy w życiu mandacik już jest w drodze(10 lat bez mandatów) ... Nie ma to jak fotoradar :)

No to pedał z gazu kolezanko :)
I przyjemności z jazdy julka :)

Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2

hej, zainstaluj sobie Yanosika na komórce- będziesz miała info gdzie czatują z radarem ;)
ja już nie jeżdżę na CB. polecam

Olej na dolewkę lepiej mieć na wszelki wypadek. Raczej nikt Ci nie doleje za frajer, nawet na gwarancji :(

Amortyzatory
Powrót