[Giulia] Nowa Giulia z ... 2018 roku

FernandoAlfonso

ZBANOWANY
Auto
matyczna pralka Samochód: Giulia 2.0 MY21
Zastanawiam się nad Giulią i przypadkiem natrafiłem na takie coś:

https://salon.alfaromeo.pl/oferta/87109/giulia-20-turbo-benzyna-200-km-at8-rwd

Czy w ogóle jest sens nad tym się zastanawiać? W końcu to rok 2018. Zakładam, że jako nowa, ma chociaż 5 lat gwarancji. Jest jeszcze kilka podobnych, wygląda jakby wyprzedawali coś co im zalega na placu fabrycznym, bo można kupić "u każdego dealera w Polsce".

Sytuacja jest oczywista - w dzisiejszych czasach (w benzynach - od 2019/2020, zależy od marki i modelu), im nowszy egzemplarz tym gorszy. Tu GPF doszedł, tam online idzie wszystko do producenta...
Jeżeli tylko jest to egzemplarz bez GPF-a i z 5-letnią gwarancją (a tak wynika z oferty), na pewno będzie lepszy od aktualnego rocznika (pomimo pierdół w rodzaju brzydszy lewarek zmiany biegów etc), więc ja bym brał. Warto tylko dobrze sprawdzić stan akumulatora, bo jak jest na fabrycznym stoku to raczej nikt go nie podładowywał. I może jeszcze się potargować co do ceny?

Tylko ciekawe jak potem będzie z odsprzedażą tego. To w końcu dla większości będzie samochód o 3 lata starszy.

Kupisz taniej - sprzedasz taniej, cudów nie ma. Musisz sobie określić priorytety, po prostu. Jak chcesz nowy look, lepszy infotainment i drogą odsprzedaż po 3 latach to po co patrzeć na wyprzedaże?

Tylko ciekawe jak potem będzie z odsprzedażą tego. To w końcu dla większości będzie samochód o 3 lata starszy.

to czekaj sprzedajesz czy kupujesz? bo jak to drugie to możesz się martwić np do 2-3 lat ( choć i tak nie będą to jakieś spektakularne różnice) potem np przy 5-7 letnim aucie rocznik ma mniejsze znaczenie.

Witam, ja tak kupowałem ze stocku 3 letnia aczkolwiek nowa.
Złego słowa nie powiem cena napewno niższa niż rocznik aktualny a auto nowe.
Co do akumulatora macie racje - do wymiany (start stop raz się uruchamiał raz nie ) ale to na pierwszym przeglądzie wymienili.
Tak jak koledzy pisali kupisz taniej sprzedaż taniej
A auto nowe.
Różnie ludzie podchodzą do tematu.....jeden woli kupić zamiast nowego buisness używane veloce
Ja tam uważam ze co nowe to nowe tym bardziej ze gwarancja
Pozdro

Ja tak kupowałem swoją 10.2016 w 02.2018 czyli 1,5 roku, a rocznikowo 2 lata niby w plecy. Ale za to 70 tys. mniej w cenie, gwarancja biegła od momentu zakupu, poza spryskiwaczami reflektorów i poceniem się układu chłodzenia pod turbiną nic. A, byłbym zapomniał, hałasowały tarcze hamulcowe - odciśnięte klocki po długim postoju - serwis wymienił mi dwa dni po odbiorze nowego zarówno przód jak i tył na nowe. Do aku nie mogę się przyczepić w żaden sposób, nigdy nawet się nie zająknął (co prawda auto garażowane ale zdarza się kilkudniowy postój na mrozie, jak jestem w Berlinie). Obecnie mam 57 tys., auto niedługo formalnie będzie miało 5 lat i jakoś mi to nie przeszkadza.

Ja tak kupowałem swoją 10.2016 w 02.2018 czyli 1,5 roku, a rocznikowo 2 lata niby w plecy. Ale za to 70 tys. mniej w cenie, gwarancja biegła od momentu zakupu, poza spryskiwaczami reflektorów i poceniem się układu chłodzenia pod turbiną nic. A, byłbym zapomniał, hałasowały tarcze hamulcowe - odciśnięte klocki po długim postoju - serwis wymienił mi dwa dni po odbiorze nowego zarówno przód jak i tył na nowe. Do aku nie mogę się przyczepić w żaden sposób, nigdy nawet się nie zająknął (co prawda auto garażowane ale zdarza się kilkudniowy postój na mrozie, jak jestem w Berlinie). Obecnie mam 57 tys., auto niedługo formalnie będzie miało 5 lat i jakoś mi to nie przeszkadza.

Coś chyba jest na rzeczy z tymi naszymi autami z początku produkcji. Moja identyczne usterki oprócz hamulców, poza tym nic. Aku działa bez problemu...

No a jak z ceną w tej konfiguracji jak w ogłoszeniu? Opłaca się?

moim zdaniem oferta fajna - ma to co ma mieć

Ten samochód powinien kosztować góra 100tys zł
Nie jest to opłacalna oferta.

130 000?? A ile jest Business z 2021 roku? Bo wydaje mi się że tyle samo...

Niestety jest droższy. Od ręki, z placu jest dostepny tylko jedne za 148k:
https://salon.alfaromeo.pl/oferta/159294/giulia-20-turbo-benzyna-200-km-at8-rwd

Droższy ale kilka zalet ma: rocznik 2021 polift, podwójny wydech, skóra techniczna na siedzeniach. Niestety zwykle na wersję business nie dawali rabatów, chyba że skromny 1%, może w przypadku tej z 2018 coś się uda utargować.

ale to jest juz 3 letni stojak.
Nic nie zrekompensuje tej różnicy

Niestety jest droższy. Od ręki, z placu jest dostepny tylko jedne za 148k:
https://salon.alfaromeo.pl/oferta/159294/giulia-20-turbo-benzyna-200-km-at8-rwd

Droższy ale kilka zalet ma: rocznik 2021 polift, podwójny wydech, skóra techniczna na siedzeniach. Niestety zwykle na wersję business nie dawali rabatów, chyba że skromny 1%, może w przypadku tej z 2018 coś się uda utargować.

przecież w tej ofercie jest można powiedziać dodatkowy rabat ok 13tys PLN (ponad ten co dają do Business te 37tyś), z ceną zeszli do poziomu business w 2018r ale można powiedzieć za free ta ma dodatkowe wyposażenie koła 17", kanapę dzieloną, pakiet komfort, łopatki, lakier pastelowy i alarm.

a czy to dobra oferta, to zależy od tego co kupujący chce, czy auto mu pasuje, czy dodatki w ogóle mu są potrzebne (czy lepiej brać nową 2021 z 5 letnią gwarancją w kolorze/wyposażeniu bardziej dopasowanym) - indywidualna sprawa.

co dziwi to nie wymieniają xenonów w konfgu, a VIN podali niepełny wiec sprawdzić nie można - trzeba się upewnić czy to nie jest Giulia z doposażeniem ale bez xenonów

co dziwi to nie wymieniają xenonów w konfgu, a VIN podali niepełny wiec sprawdzić nie można - trzeba się upewnić czy to nie jest Giulia z doposażeniem ale bez xenonów

Wersje business mają standardowo (bez dopłaty) światła bi-ksenonowe 25W ze światłami do jazdy dziennej DRL (starsze, przedliftowe business miały bez dopłaty pakiet lighting czyli 35W xenony). Poza tym wersje bez xenonów mają chyba dodatkowe światła przeciwmgłowe przednie, w zderzaku.
Ale fakt, dobrze jest to sprawdzić przed zakupem aby nie było halogenowej niespodzianki ;)

Ostatnia edycja:
jak to sięmówi, nie ucz ojca dzieci robić haha. jak już to 35W, przynajmniej w przedliftach, teraz nie śledzę, do tego pakiet flota, natomiast to że wymienili pakiet flota a nie wymienili lighting to zapaliło moją lampkę alarmową. to że nazwali auto business w ogłoszeniu też nic nie znaczy - tu na forum też jest kupa z "Veloce" z USA albo 2018 który jest 2017 itp itd. Błędy w konfigach ogłoszeń itp norma, dlatego trzeba być ostrożnym i na to zwracam uwagę - wiesz mogła być doposażona wersja Giulia która nie jest Business (nie ma Lighting) i będzie halogen - lepiej sprawdzić bo też nie ma real photo, ani VINu nie podali kompletnego (tak bym sprawdził)

Zastanawiam się nad Giulią i przypadkiem natrafiłem na takie coś:

https://salon.alfaromeo.pl/oferta/87109/giulia-20-turbo-benzyna-200-km-at8-rwd

Czy w ogóle jest sens nad tym się zastanawiać? W końcu to rok 2018. Zakładam, że jako nowa, ma chociaż 5 lat gwarancji. Jest jeszcze kilka podobnych, wygląda jakby wyprzedawali coś co im zalega na placu fabrycznym, bo można kupić "u każdego dealera w Polsce".

W mojej ocenie - nie warto za tą cenę. Myślę, że warto dopłacić te 15tys za wersję business do zamówienia: 1) 2021 a więc auto 3 lata młodsze; 2) wersja business od MY2020 ma ACC w standardzie oraz felgi 17'' oraz "za darmo" możliwość wyboru czerwonych przeszyć tapicerki które fajnie wyglądają i łączą się z czerwonymi boczkami drzwi; 3) jako "rabat" spróbuj wytargować na business parę rzeczy doposażenia które Cię interesują (np. któreś z tych: dzielona kanapa, pakiet Comfort, lakier metalic, łopatki, lusterka fotochromatyczne, keyless, audio średni zestaw, sportowa kierownica - od MY2020 wygląda naprawdę fajnie). Powodzenia w wyborze!

"za darmo" możliwość wyboru czerwonych przeszyć tapicerki które fajnie wyglądają i łączą się z czerwonymi boczkami drzw
ktoś pisał że ostatnio to już znikło i nie da się brać teraz do B czerwonych boczków, ale czy to prawda, nie kupuję nowej więc nie śledzę :)

Amortyzatory
Powrót