[164] No i znowu 164 :))

Mimo pieknej symfonii V6, zalozylem dzisiaj radio. I jestem pod wrazeniem oryginalnych glosnikow w 164. Ma ktos z was wiedze jaka firma robila audio dla 164?
Wiem, ze nowsze modele w topowych wersjach maja sprzet Bose. A jak to jest z poczciwa 164?
pozdrawiam

30W na przodzie chyba jest, a jaka firma to już nie pamiętam. Głośniki z przednich drzwi leżą u mnie w bagażniku fabryczne to jutro zobacze co to jest. Ogólnie jest 6 głośników- 4 w drzwiach i 2 z tyłu.

Głośniki są firmy Autosonik, mało znana, teraz można jakieś LCD kupić głównie. Ale faktycznie w 164 uczciwe głośniki montowali, choć to nie tylko zasługa głośników. Drzwi są masywne z belkami stalowymi, a między plastikiem tapicerki a blachą dawali wkładkę wygłuszającą z watoliny zatopionej w białej w folii, coś czego teraz raczej nie uświadczysz w większości aut no chyba że wyższe modele, a to ma bardzo duży wpływ na bas z przodu.

Ogólnie 164 to wdzięczne auto do rozbudowy caraudio jak i po prostu do słuchania muzy.Mocny alternator, aku w bagażniku czyli nie trzeba ciągnąć kabli zasilających do wzmacniacza po aucie co zmniejsza prawdopodobieństwo zakłóceń. Do tego spory bagażnik ;)
No i ogólnie auto jest dobrze izolowane i wygłuszone.

Nie znam firmy Autosonik zupelnie :/ Ale gra to przyzwoicie. W polaczeniu z clarionem nawet bez osobnego wzmacniacza naprawde moge tego sluchac :)

No i przechwalilem auto....
Cholera by to wziela....
Po nocy alfica zlapala focha.
Nie chce odpalic zaraza... krece a on ani nie zaskoczy... raz na samym poczatku zaczal dziwnie chodzic jakby na 3 garnki... zgasilem i potem lipa...
Wlasnie odlaczylem aku.. moze jakies bledy ma i sie skasuja...
Jutro rano bede dalej walczyl.
Najgorsze ze nawet imbusow w domu nie mam zeby kape zdjac i sprawdzic czy jest iskra...
Posprawdzalem wszystkie kabelki i wyglada, ze jest ok.
Ehhhh nie potrzebne nerwy tylko...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dziś miałem okazję zobaczyć i usłyszeć bellę na ul. Mickiewicza, więc już się pewnie uporałeś z usterką. A alfa piękna i świetnie mruczy:D

:)

Ja z kolei dzisiaj widzialem na mickiewicza 164 super, kolor granat... ale mi smignela w strone filharmonii a ja jechalem prosto :(
Jadna z nieiwielu 164 w Bydzi, pierwszy raz ja widzialem.

Maly update.
Jako, ze moja druga 164 smigam juz ok 2miesiecy czas na wnioski i plan zajec :)
Zamowilem dzisiaj nowe gumy na kolektory dolotowe w ASO - sa dostepne bez problemu za 30zl/szt
Zamowilem takze nowy org termostat - 120zl, moj niestety zawiesil sie pewnie w gornym polozeniu i niedogrzewa silnika. Na bank powoduje to wieksze spozycie paliwa.
Zakupilem nowe swieczki champion RN7YC - wg serwisowki.
Czesci bede mial pod koniec tygodnia, wiec weekend w garazu :)
Przygotowuje sie tez do przegladu tylnej zawiechy, cos tam lekko puka na nierownosciach - mam zamowione tuleje od themy.
Zobaczymy czy beda pasowaly :)
Nastepny etap to przednia zawiecha oraz regulacja luzow na zaworach, musze pomierzyc luzy i zamowic odpowiednie podkladki. W ASO dostepne bez problemu - koszt ok 25zl za szt.
Musze wreszcie zajac sie V biegiem, moze ma ktos z was skrzynie na czesci?
Pozdrawiam

Regulowałem zawory w ok 10 3,0 12v i nigdy nie było potrzeby regulacji zaworów dolotowych ,często wyklepują się szklanki na wydechowych i trzeba je wymienić.

Na sluch...bez zdejmowania kapy slychac jakby to na ssacych wlasnie klepalo. Wydaje mi sie ze na jednym zaworze. musze sie zabrac za to wreszcie.

Jak w 155 V6 12V regulowałem zawory. Na ssacych były odpowiednie przerwy. a na wydechowych trzeba było porawiać.
Zerknij w TEN temat. Zobaczysz jak wyglądają popychacze jak sie wyklepia w V6

V Bieg nie wchodzi podczas jazdy, zostaje na luzie lub idzie po zebach. Na postoju przy odpalonym silniku udalo mi sie ale z duza sila wbic V bieg i probujac ruszyc auto sie zaczelo toczyc, wiec bieg wszedl. Ale z wielka sila go bijalem.

Co do zaworow, tez juz je regulowalem w TB. Tyle, ze nie pamietam czy ssace czy wydechy. na bank wymienialem plytke na ssacych, bo mi pekla.

V Bieg nie wchodzi podczas jazdy, zostaje na luzie lub idzie po zebach. Na postoju przy odpalonym silniku udalo mi sie ale z duza sila wbic V bieg i probujac ruszyc auto sie zaczelo toczyc, wiec bieg wszedl. Ale z wielka sila go bijalem.

A sam mechanizm zmiany biegów i tulejki przy skrzyni są w dobrym stanie? Chociaż jeśli inne biegi dobrze chodzą to rzeczywiście może coś byc na zębatce

Czasami wsteczny i 3 bieg troszke bardziej ciezko wchodza. Poduszek i gum jeszcze nie sprawdzalem.

Zebatki V biegu są w samej dupce skrzyni , wystarczy odkrecic ten dekielek i masz na wierzchu te zębatki , łatwy dostęp

Przegladalem juz schematy, niestety w skrzyniach nigdy nie grzebalem. Kiedys musi byc ten pierwszy raz ;)
Podejrzewam ze zebatka padla. Pewnie i tak bede musial druga skrzynie kupic jako dawce czesci.

WiTAM
Miałem podobny problem ze skrzynią biegów w swojej Alfie 2.0 v6 tb super,
zaczęło się od tego jak jechałem na piątym biegu to podczas jazdy mi wyskakiwał-pózniej już w ogóle nie mogłem wrzucić piątki,
następnie wszystkie biegi zaczęły ciężko wchodzić aż w końcu zostałem na biegu wstecznym i niestety już biegami nie mogłem ruszyć.
Podczas pobytu we Włoszech załatwiłem sobie używaną skrzynię biegów i wymieniłem na nią(teraz biegi wchodzą perfekcyjnie).
Pamiętam jak wymieniałem skrzynię razem z moim ojcem-chyba 2 dni wymienialiśmy-trochę roboty było.

jak by cos mam dwie skrzynie na cześci tylko podkreślam że bez mechanizmów różnicowych - jak potrzeba jakiejś części to prosze o kontakt na nr tel 507154963. pozdrawiam

Wymienilem dzisiaj termostat. Koszt termostatu w ASO po znizkach 115zl :)
Nie obylo sie bez problemow. Dwie z trzech srub od termostatu ukrecily sie i to strasznie lekko. Praktycznie bez oporu. Niestety musialem rozwiercac i zastosowac sruby z nakretkami.
Teraz silnik sie ladnie nagrzewa. I trzyma temperaturke.

Kolejny problem niemoglem odkrecic jednej ze srub od kapy zaworow :( Trzeba bedzie ja chyba rozwiercic i to w dodatku ta sruba przy bagnecie oleju.

Odebralem dzisiaj tulejki do tylnego zawieszenia, ale jeszcze do niego nie zagladalem.
Tulejki dobrane od Themy :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót