Niski tył

Sportpack powinien mieć duży spojler na tylnej klapie, nakładki aluminiowe na pedałach i czarne zegary z czerwonymi (pomarańczowymi) cyframi.

Sportpack powinien mieć duży spojler na tylnej klapie, nakładki aluminiowe na pedałach i czarne zegary z czerwonymi (pomarańczowymi) cyframi.
Błędna interpretacja opcji sportpack.

Po pełnym lifcie (a taki chyba ma kolega od poprzedzającego pytania) sportpack to:
- dokładki progowe
- obniżone zawieszenie -20 mm nivomat
- białe zegary z czerwonym podświetleniem

Ostatnia edycja:
Przeglądając dokumenty, które otrzymałem od poprzedniego właściciela natknąłem się na paragon za wymianę tylnych amortyzatorów (2szt, Monroe), oraz wymiana jednej sprężyny, i nie wiem jakie teraz dalej kroki podejmować, jakie amortyzatory, jakie sprężyny dobrać, by opony przestały mi obcierać o nadkola. (Więcej szczegółów w jednym z moich postów wyżej, post #32) Przeczytałem kilka tematów z podobnymi bolączkami, lecz nie znalazłem konkretnie podanego zestawu części. Nawet nie wiem, czy moja Alfa posiada, czy posiadała sportpacka. :(

Chmmm
Ja mam Eibacha -35 i B8 do tego opony 225/45R17 i nic nie obciera

Po pełnym lifcie (a taki chyba ma kolega od poprzedzającego pytania) sportpack to:
- dokładki progowe

Po lifcie to może być, ja pisałem o wersji sprzed liftu.

Chmmm
Ja mam Eibacha -35 i B8 do tego opony 225/45R17 i nic nie obciera

Często wozisz komplet pasażerów + jakiś ładunek w bagażniku?

- dokładki progowe

Dokładek nie ma, czy były- nie wiem.
Co do zawieszenia też nie jestem pewien.
Zegary mam czarne z czerwonym podświetleniem:

Photo0017.jpg

Podam od razu VIN przy okazji: ZAR9320001348966

Załączniki

• Photo0018.jpg
    Photo0018.jpg
    21.4 KB · Wyświetleń: 21
BiancoNeri czy problem z tym ocieraniem występuje przy dobiciu przy przejeździe przez jakieś nierówności czy po prostu jak wozisz kogoś z tyłu i trze cały czas?? ET felg podejrzewam, że nie znasz. Po zdjęciu sądzę, że jest raczej niskie. Masz dystanse??. Przyjrzałbym się dokładnie amorkowi i stanowi sprężyny bo coś z nich mówi już "pa pa"

Problem występuje tylko przy nierównościach, dziurach, koleinach, itp. Racja, ET felg nie znam, w przyszłym tygodniu będę zrzucał stare kapcie felg, postaram się coś więcej na ich temat dowiedzieć, co do dystansów, w otworze na piaste jest jakaś plastikowa tulejka- to zapewne dystans, prawda? Przepraszam, ale nie znam się na tym za bardzo, w końcu mój pierwszy samochód.

(...) możesz poszukać Eibach ProKit (-30mm). Nówki kosztują coś 600zł i spąć to po taniości z seryjnymi amorkami. Efekt końcowy średni no ale zakładając B4 zamiast jakiś monrołów lepszy od czystej serii. Osobiście kierował bym się w kierunku B12 czyli ProKit + B8 albo kitu Vogtlanda

Tak też myślałem aby zrobić (lubię twarde zawieszenie), ale w obecnej wersji (seria SP) już czuję, że auto jest nisko - wszystkie progi biorę zaciskając zęby, przytarcie osłoną silnika to kwestia kichnięcia, a dwie osoby z tyłu i efekt jak u BiancoNeri, czyli auto potrafi dobijać - i teraz nie wiem, czy to kwestia słabych amorów (65% przód, 45%tył - na wiosnę wymiana), czy to auto już jest niskie, a z -30mm to będzie dramat.
Opony i felgi mam standard przedliftowy od Sportpacka, tj telefony i 205/55/R16.

PS. Co ciekawe parę dni temu u znajomego wulkanizatora usłyszałem, że opony są za duże, bo obcierają o nadkole - z przodu i z tyłu są poząbkowane - stąd moje próby zrozumienia czemu tak się dzieje - sprężyny do wymiany? Za nisko siedzi? Słabe amory? Tył jeszcze rozumiem - oś wleczona, wielowahacz, mogą się ząbkować, ale przód?

Jak nic fajne auto :).

Pozdrawiam :)

Tak też myślałem aby zrobić (lubię twarde zawieszenie), ale w obecnej wersji (seria SP) już czuję, że auto jest nisko - wszystkie progi biorę zaciskając zęby, przytarcie osłoną silnika to kwestia kichnięcia, a dwie osoby z tyłu i efekt jak u BiancoNeri, czyli auto potrafi dobijać - i teraz nie wiem, czy to kwestia słabych amorów (65% przód, 45%tył - na wiosnę wymiana), czy to auto już jest niskie, a z -30mm to będzie dramat.
Opony i felgi mam standard przedliftowy od Sportpacka, tj telefony i 205/55/R16.

PS. Co ciekawe parę dni temu u znajomego wulkanizatora usłyszałem, że opony są za duże, bo obcierają o nadkole - z przodu i z tyłu są poząbkowane - stąd moje próby zrozumienia czemu tak się dzieje - sprężyny do wymiany? Za nisko siedzi? Słabe amory? Tył jeszcze rozumiem - oś wleczona, wielowahacz, mogą się ząbkować, ale przód?

Jak nic fajne auto :).

Pozdrawiam :)

BiancoNeri ta plastikowa tuleja to pierścień centrujący. Tak czy siak bez sprawdzenia stanu amorków i sprężyn możemy tylko dywagować o Twoim problemie.

Campo nie przesadzaj z tym, że -20mm i już stres jeździć. Mam -30 mm i jeszcze nie pocałowałem osłoną żadnego progu. Musisz mieć już siadnięte sprężyny skoro tak trzesz miską a amorki swoją drogą i zmień znajomego wulkanizatora na dobrego wulkanizatora. Rozmiar, który napisałeś jest standardem w 156 :o jeżeli siedzą tak jak piszesz na seryjnym felunku bez żadnych dystansów problem leży gdzie indziej. Amorki i sprężyny do wymiany, poza tym przednie zawieszenie do gruntownego przeglądu.

"Jak nic fajne auto..." - jak nic luzy w zawiasie i rozjechana geometria:)

Zawias sprawdzony (jest ok), ale bez geometrii, tą zostawię sobie po wymianie sprężyn i amorów (stąd mój udział w tym wątku właśnie :)).
Ok wracając do doboru sprężyn zaryzykowałbym Eibachy -30mm, ale jakie amory do tego - standard, czy trzeba konkretnie do sportowego zawieszenia (tak, wiem, tylko Bilstein :D ale są chyba najdroższe). Jak będę wymieniać to komplet.

EDIT.
W sumie Camey mi już podpowiedział, więc niejako nie było tematu :). Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Ja jestem wielbiciele Bilsteinów w 156, do -30 najlepsze byłoby B8, bo ma mniejszy skok pod takie sprężyny, ale można wrzucić B6.
Jak ma być taniej to jakieś Koni, albo Kayaba i raczej nic lepszego nie znajdziesz

Witam.
Nie chciałem zakładać nowego tematu. Zapytam tutaj. Więc. Mam 156fl 1.8TS 2004r. Tył na pusto stoi OK. Wsiądą dwie osoby Alfa siada. Pierwszy lepszy "leżący policjant", auto dobija. Czuć, że jest zero tłumienia. Pewnie mam jeszcze ori amorki i sprężyny. Tu pytanie. Które elementy zawieszenia wymienić. Same amory czy razem ze sprężynami. Wg eper powinienem założyć amorki "pozmianowe". Kolejne pytanie- czym róźnią się od starego typu. W autosklep są 2rodzaje KYB. nie ukrywam wolałbym założyć te tańsze. Pytanie, czy odejdą i czym konkretnie różnią się te amortyzatory. Tu link do części:
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Amortyzator-tyl-ALFA-156-SW-147/19903
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Amortyzator-tyl-ALFA-156-SW-147/17933
Ewentualnie co założyć zamiast KYB? Co wymienić przy okazji rozpinania zawieszenia? Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót