Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Błędna interpretacja opcji sportpack.Sportpack powinien mieć duży spojler na tylnej klapie, nakładki aluminiowe na pedałach i czarne zegary z czerwonymi (pomarańczowymi) cyframi.
Przeglądając dokumenty, które otrzymałem od poprzedniego właściciela natknąłem się na paragon za wymianę tylnych amortyzatorów (2szt, Monroe), oraz wymiana jednej sprężyny, i nie wiem jakie teraz dalej kroki podejmować, jakie amortyzatory, jakie sprężyny dobrać, by opony przestały mi obcierać o nadkola. (Więcej szczegółów w jednym z moich postów wyżej, post #32) Przeczytałem kilka tematów z podobnymi bolączkami, lecz nie znalazłem konkretnie podanego zestawu części. Nawet nie wiem, czy moja Alfa posiada, czy posiadała sportpacka.![]()
Błędna interpretacja opcji sportpack.
Po pełnym lifcie (a taki chyba ma kolega od poprzedzającego pytania) sportpack to:
- dokładki progowe
- obniżone zawieszenie -20 mm nivomat
- białe zegary z czerwonym podświetleniem
Tego wcześniej nie napisałeś.Po lifcie to może być, ja pisałem o wersji sprzed liftu.
Chmmm
Ja mam Eibacha -35 i B8 do tego opony 225/45R17 i nic nie obciera
Błędna interpretacja opcji sportpack.
Po pełnym lifcie (a taki chyba ma kolega od poprzedzającego pytania) sportpack to:
- dokładki progowe
- obniżone zawieszenie -20 mm nivomat
- białe zegary z czerwonym podświetleniem

(...) możesz poszukać Eibach ProKit (-30mm). Nówki kosztują coś 600zł i spąć to po taniości z seryjnymi amorkami. Efekt końcowy średni no ale zakładając B4 zamiast jakiś monrołów lepszy od czystej serii. Osobiście kierował bym się w kierunku B12 czyli ProKit + B8 albo kitu Vogtlanda
Tak też myślałem aby zrobić (lubię twarde zawieszenie), ale w obecnej wersji (seria SP) już czuję, że auto jest nisko - wszystkie progi biorę zaciskając zęby, przytarcie osłoną silnika to kwestia kichnięcia, a dwie osoby z tyłu i efekt jak u BiancoNeri, czyli auto potrafi dobijać - i teraz nie wiem, czy to kwestia słabych amorów (65% przód, 45%tył - na wiosnę wymiana), czy to auto już jest niskie, a z -30mm to będzie dramat.
Opony i felgi mam standard przedliftowy od Sportpacka, tj telefony i 205/55/R16.
PS. Co ciekawe parę dni temu u znajomego wulkanizatora usłyszałem, że opony są za duże, bo obcierają o nadkole - z przodu i z tyłu są poząbkowane - stąd moje próby zrozumienia czemu tak się dzieje - sprężyny do wymiany? Za nisko siedzi? Słabe amory? Tył jeszcze rozumiem - oś wleczona, wielowahacz, mogą się ząbkować, ale przód?
Jak nic fajne auto.
Pozdrawiam![]()