[159] Niezidentyfikowane dźwięki - temat ogólny

No nic, wyczyszczone, w weekend się przekonam na ile pomogło. Podobno klocek się blokował w jarzmie... Nie mam czasu się doktoryzować z układu hamulcowego, jak problem wróci, to będę się martwił, co to tak naprawdę oznacza ;)

Podłącze się do tematu. Może ktoś mi podpowie co to może być za dźwięk coś jakby popadało w rezonans. Dźwięk ten dobiega tylko i wyłącznie przy przerzucaniu biegów na wysokich obrotach. Gdy nie ruszam dynamicznie nic nie słychać. Biegi wchodzą gładko bez haczenia, bez oporu itp. Po prostu przy dynamicznym ruszaniu i zmianie biegów na wysokich obrotach słychać tak króciutki dźwięk jakby buczenia rezonansu czy coś. Nie jest to żaden zgrzyt ani trzask i trwa tylko sekundę. Auto przy hamowaniu silnikiem i przyśpieszaniu nie szarpie nie hałasuje i nie wydaje żadnych dźwięków. Ma to tylko miejsce w przypadku jak wyżej opisałem. Dodam, że z tego co zauważyłem dźwięk znika po nagrzaniu silnika. Jeśli chodzi o sam dźwięk jest bardzo podobny do tego z filmiku kolegi poniżej tyle, że ma miejsce w sytuacji jak wyżej
Witam,

mam prośbę o rozwikłanie zagadki związanej z dziwnym dźwiękiem dobiegającym z tyłu samochodu, nie zawsze aczkolwiek coraz częściej przy ok. 2 tys obrotów. Wydaje mi się, że jakiś z elementów układu wydechowego wpada w rezonans i stąd odgłos intensywnego buczenia
Udało mi sie nagrać filmik z tym dźwiękiem - http://www.youtube.com/watch?v=j9RqW1ZpIek&feature=youtu.be

Już się cieszyłem, już się z gąską witałem... myślałem, ze załatwię świerszcza po tym jak zauważyłem, że osłona zacisku jest luźna (urwana śruba mocująca)... no i co? I g**no :(

Ale przynajmniej coś dokręciłem i jest jak być powinno :P

Piszę, bo może u Was to jest właśnie to!

Witam.
U mnie w kabinie przy spokojnej jeździe słychać dźwięk tj. zacierającego się wentylatora - zwiększa się przy przyspieszaniu - jak ujmuje pedał gazu to cichnie, na postoju nic nie słychać.
Dźwięk nie jest powiązany z klimą czy nawiewem. Jest coś ruchomego pod deska rozdzielczą?

Ups... przeczytałem, że dźwięk jest powiązany z klimą. Sorka :)

Witam.
U mnie w kabinie przy spokojnej jeździe słychać dźwięk tj. zacierającego się wentylatora - zwiększa się przy przyspieszaniu - jak ujmuje pedał gazu to cichnie, na postoju nic nie słychać.
Dźwięk nie jest powiązany z klimą czy nawiewem. Jest coś ruchomego pod deska rozdzielczą?

u mnie było podobnie z tym że dźwięk był jakby foliówka na wietrze. Rozwiązaniem okazała się wiązka przewodów owinięta taśmą która się odkleiła i haczyła o kratkę wentylacyjną.

u mnie było podobnie z tym że dźwięk był jakby foliówka na wietrze. Rozwiązaniem okazała się wiązka przewodów owinięta taśmą która się odkleiła i haczyła o kratkę wentylacyjną.

Dźwięk narastał gdy zwiększałeś obroty? Gdzie jest i jak się dostałeś do tej wiązki przewodów?

Panowie miał ktoś może podobną przypadłość :

puszczam sprzęgło na pierwszym biegu i mam nieznosny wysoki dzwiek,coś jak naciskana gumowa zabawka tylko cichszy.Dzwiek pojawia się od strony pasażera przedniego fotela i tylko przy ruszaniu.Zaobserwowałem go z chwilą pojawienia się zimnych poranków,gdy jest cieplej, dzwiek ustępuje. Obudowa filtra powietrza może wydawać taki piszczący dzwiek ?

Ja miałam taki sam objaw dokładnie i znikł po wymianie rozrządu. Pewnie któryś pasek się slizgal

Czy ktos potrafi zidentyfikowac co to za dzwiek i skad pochodzi. Slyszalny tuz po ruszeniu jakby cos zasyssalo paliwo w bardzo glosny sposob,dzwiek w oklicy lewego potszybia, sorki za ciche nagranie

Cześć. Nie mam alfy, ale ma silnik 1,9 150. Mam taki sam, lub podobny dźwięk. Pojawia się tylko wtedy, gdy robi się chłodniej (w lecie go nie było). U mnie zauważyłem, że pojawia się w momencie, gdy zaczyna drgać wskazówka od temperatury silnika. Ja raczej kojarzę go z nagrzewającym się płynem i termostatem (mam go chyba uszkodzony bo dość długo czekam na nagrzanie samochodu).

Komentarz do mojego dawnego postu.
Nastały chłodniejsze dni i dźwięków które powinny sie pojawić nie mam - no to napisze co naprawiałem w lecie: łożyska skrzyni i przy okazji sprzęgło z wysprzęglikiem. Mam nadzieję, że dźwięki nie powrócą.

DZIWNY DŹWIĘK PRZY DODAWANIU GAZU.
Witam Panowie,
sprawa wygląda tak w mojej 159 1.9 JTDm 150PS 11/2005r
W trakcie jazdy przy dodawaniu spokojnym gazu oraz gdy gaz odpuszczam pojawia się dziwny dźwięk coś w stylu dźwięku szumiącego łożyska - dźwięk nie jest bardzo głośny lecz mimo to słyszalny. Wydaje mi się, że dochodzi on, siedząc za kierownicą z prawej strony komory silnika.
Czy ktoś wie co to może być?
Czy to może być pompa wspomagania (mechanik wspominał mi że w najbliższym czasie kwalifikować będzie się ona do wymiany) lub alternator, łożysko koła lub coś z zawieszenia?
Czy ktoś miał podobną sytuację?
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
mam takie jakieś stuki jak na filmiku, w sumie nie przeszkadzają i tak tylko się z ciekawości pytam, jak koło zdjąłem to już ich nie słyszałem

Panowie raz na jakiś czas rano jak odpale auto po postoju słychać podczas dodawania gazu odgłos jakby coś się zacierało, ale tylko przez chwilę, po chwili znika, widzę że temat wałkowany wiele razy, wiadomo co to jest? Klima? Czyli co, dodać oleju więcej?

Czy ktos potrafi zidentyfikowac co to za dzwiek i skad pochodzi. Slyszalny tuz po ruszeniu jakby cos zasyssalo paliwo w bardzo glosny sposob,dzwiek w oklicy lewego potszybia, sorki za ciche nagranie
Nie wiem co to ale duza liczba osob sie z tym boryka... a poza tematem piekna bellllllla;)

Popiskiwanko

Apropo popiskiwania zabawki gumowej, przy ruszaniu/hamowaniu ale też na nierównościach dźwięk dochodzi z okolicy schowka, podszybia. Jest to wkurzające i ciężkie do zlokalizowania. Nie stawiałbym na paski ponieważ na dołkach popiskuje sobie w najlepsze i to dosyć głośno. Pamiętam, ze kiedyś podobnie skrzypiały półki tylne w autach, ale tu w sedanie półka jest na amen:). Help AR159 sedan 2,0

Amortyzatory
Powrót