• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Niezidentyfikowane dźwięki - temat ogólny

Hej, w mojej alfie tylko po zimnym rozruchu, słychać chrobotanie wydaje mi się, że z lewej strony z przodu. Chrobotanie występuje tylko podczas jazdy na 2, 3 lub 4 biegu. Zaczyna się, czasem po minucie jazdy a czasem po kilkunastu, trwa parę minut i później ustepuje. Przy przyspieszaniu nasila się. Udało mi się znaleźć identyczny dzwięk nagrany na YT.

youtube.com/watch?v=NJwlheEqiVs

Włączenie/wyłączenie klimy nic nie zmienia, dzwignia zmiany biegów nie ma luzów, biegi wchodza dobrze, nie słychać dziwnych dzwięków na 5 lub 6 biegu.
Proszę o pomoc co to może być.

Proszę o pomoc w identyfikacji tego chrobotania.

Alfa Romeo 159 1.9 jtdm wycie podczas jazdy.

Witam od około 50km/h na każdym biegów słychać wycie. Najprawdopodobniej są to łożyska w skrzyni. Jedna moje wątpliwości wzbudza fakt ze wycie nie ustępuje nawet po wciśnięciu sprzęgła na dłuższy czas podczas jazdy. Dodam ze kompletny rozrząd oraz pasek osprzętu wraz z napinaczem i rolka został wymieniony około miesiąc temu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Przejedź się po zakrętach. Jeśli dźwięk będzie się zmieniał w czasie skręcania to będzie oznaczało zużyte łożysko koła.

Witam, odświeżam temat. Ostatnio wymieniłem łożysko alternatora, łożysko sprężarki klimy, rolkę paska prowadzącego i pasek. Napinacz był ok. I teraz mój problem w trakcje dodawania gazu coś zaczęło wyć. Jak wcisnę sprzęgło wycie ustaje. Jak wybije na luz też. Ma ktoś pomysł co to może być? Skrzynia biegów raczej ie bo mam 2.4. Może pompa wspomagania? albo półoś?

Trudno przebrnąć przez cały temat, może ktoś miał podobny problem i pomoże.

Mam szum/buczenie które nasila się wraz z prędkością i zaczyna od około 80 km/h.
Wymieniłem już łożyska w skrzyni (potrzebowały tego), przy okazji kompletne sprzęgło i koło dwumasowe. Niedawno wymieniałem łożysko koła prawego. Przy okazji wyciągania skrzyni mechanik sprawdzał łożysko podpory półosi - jest ok. Podejrzenie padło na łożysko koła lewego, ale to tylko drogą eliminacji niż faktycznie wskazujących objawów.
Hałas występuje powyżej prędkości 80 km/h i jest zależny tylko od prędkości. wystepuje równiez jadąc na luzie. Opony byly zamieniane przód/tył. Samochód był rozpędzany na podnośniku i hałas występuje wiec nie jest to kwestia opon ani powietrza/wiatru.

Hałas nie brzmi jak w przypadku ostatnio wymienianego łożyska prawego, nie nasila się przy skręcie w żadną stronę.

Gdzie jeszcze szukać? Pomóżcie bo jazda w trasie przestała być komfortowa.

Gdy wrzucę na bieg. Obojętnie czy jedynka dwójka czy wyższy.
Występują takie dźwięki gdy poruszam samochodem do przodu i do tyłu.
Podczas jazdy słychac stuk podczas zwalniania i przyspieszania.
Im wyższy bieg tym ten pojedynczy stuk jest mocniejszy.
Dwumas jak i całe sprzęgło jest dopiero co wymienione.
To jest normalne ? Mam 2.0 JTDM skrzynia c635.
Na starym sprzęgle było to samo. Stare mi się już ślizgało dlatego wymieniłem cały komplet.

https://youtu.be/L5qIlHJk-Nw

Ostatnia edycja:
Gdy wrzucę na bieg. Obojętnie czy jedynka dwójka czy wyższy.
Występują takie dźwięki gdy poruszam samochodem do przodu i do tyłu.
Podczas jazdy słychac stuk podczas zwalniania i przyspieszania.
Im wyższy bieg tym ten pojedynczy stuk jest mocniejszy.
Dwumas jak i całe sprzęgło jest dopiero co wymienione.
To jest normalne ? Mam 2.0 JTDM skrzynia c635.
Na starym sprzęgle było to samo. Stare mi się już ślizgało dlatego wymieniłem cały komplet.

https://youtu.be/L5qIlHJk-Nw

no powiem ze troche się uśmialem jak zobaczyłem to wideo , jakoś tak perwersyjnie to.
A tak na poważnie wygląda jak przeguby albo dyferencjał .
Jak podlewarujesz to poruszaj kołem i zobacz czy luz jest na przegubie czy w dyferencjale .
No i może nie targaj jej w ten sposób bo kleme uszkodzisz.

Klema tam stabilna można targać xd
Zresztą czy za kleme czy za zderzak dźwięki są te same.
Ale nie no może w 2.0 JTDM i skrzyni C635 takie dziewki są normalne....

Mechanik jak wymieniał mi ostatnio sprzęgło i dwumas powiedział że poloski sztywne.
Czyli taki luz na dyfrze? Niby te skrzynie pancerne....

Ostatnia edycja:
Ok [MENTION=32883]Jambo[/MENTION] bede pamietał.
Mi sie wydaje ze te dzwieki sa normalne.
Bardziej mnie zastanawia pojedynczy stuk podczas odpuszczenia gazu i dodaniu. Kiedy dodam to slychac stuk.
Czasem jest glosniejszy czasami ledwo wyczowalny.Podczas ruszania czasem na wstecznym tez czasem stuknie.
Ten typ 2.0 JTDM tak ma ?

Ostatnia edycja:
Ok [MENTION=32883]Jambo[/MENTION] bede pamietał.
Bardziej mnie zastanawia pojedynczy stuk podczas odpuszczenia gazu i dodaniu. Kiedy dodam to slychac stuk.
Czasem jest glosniejszy czasami ledwo wyczowalny.Podczas ruszania czasem na wstecznym tez czasem stuknie.

Zobacz poduszkę reakcyjną z tyłu silnika (na dole), u mnie była wywalona już w niej tuleja (zauważyłem przy wymianie oleju)

Będę zmieniał opony niedługo to powiem mechanikowi żeby to sprawdził.
Może być tak jak piszesz. Wczoraj widziałem w fiacie mojego taty z silnikiem JTD naderwana górna lewa łapę silnika.
A odkryłem to przypadkiem bo chciałem sprawdzic czy u niego też tak stuka .

Witam koledzy :) Od niedawna moja Alfa dziwnie hałasuje. Mianowicie podczas ruszania w zakresie obrotów od 1,5 do 2,2 tyś słychać jakby taki pisk coś jak paska klinowego jednak nie tak głośny. Dźwięk słyszalny i wydobywający się z okolic zaznaczonych na zdjęciu kwadratem. Co to może być? Postaram się też nagrać dźwięk audio.

To co zaznaczyłeś to tam jest pompa podciśnieniowa, vacum tzw.
Może coś nie tyle piszczy, co gwiżdże?

Szpilki kolektora? Jeśli gwizd na zimnym, przy przegazowaniu, to na 99 %.

Dźwięk jest na zimnym i na ciepłym silniku. Taki specyficzny świst, gwizd. Występuje tylko między obrotami 1,5tyś do 2,2 potem zanika. Zamieszczam też film, od 40 sekundy na wideo silnik utrzymywany na obrotach stałych w zakresie 1,9-2tyś: https://youtu.be/U46PyycR_a0

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót