[Stelvio] Nie umiem wymienic tylnej wycieraczki...:(

Giorgio

Użytkownik
Auto
Stelvio First Edition
Nie umiem wymienic tylnej wycieraczki w Stelvio. W stanie spoczynku nie da sie jej odsunac na wystarczajaca odleglosc od szyby aby odczepic pioro od ramienia. Pewnie lepiej by bylo gdyby wycieraczka stanela pionowo i bylby pewnie wtedy wiekszy przeswit. Ale ona nie chce w zaden sposob to zrobic. Ciagle wraca do stanu poziomego nawet po odlaczeniu zaplonu. Jak to zrobic? Gapa ze mnie widac! Wstyd!

*****Juz umiem****** dzieki za pomoc.....w skrocie opisalem proceduere ponizej!

Ostatnia edycja:
A nie ma przypadkiem żadnego sposobu na zablokowanie wycieraczek w górze? Ja to przerabiałem w innym aucie i trzeba było przytrzymać dźwignię wycieraczek w pozycji "chwilowego działania" i zatrzymywały się na środku. Poza tym próbujesz wyszarpać pióro z ramienia na siłę, czy odblokowujesz zatrzask?

- - - Updated - - -

O, w Żulii podobnie, może i w stelvio będzie tak samo
https://www.youtube.com/watch?v=efMFeQBNxac

Swietne video, dzieki.......ale przod juz zmienilem bez tej operacji. Przyda sie jednak wiedziec o tym w zimie!!!!

Ja zmagam sie z TYLEM!!!! ????? Ale musze musze sprobowac tak jak w tym filmiku....jak corka wroci autem do domu..... moze i tyl zadziala w ten sam sposob co przod.

An Update: This trick does not work in my Stelvio!! I can understand what she says but perhaps Stelvio is a different story! Tak ze dalej nie wiem jak sobie poradzic. Czy wasze Stelvio zatrzymalo wycieraczki jak w Gulii?

Ostatnia edycja:
[MENTION=21792]mateuszszar[/MENTION]
Wielkie dzięki!

na początku ramienia jest zaślepka należy ją odchylić i kluczem płaskim 13 lub 10 odkręcić nakrętkę. Zdemontować całe ramie i wymienić na nowe .

Dziś byłem w serwisie i sprawdziłem. Zaślepka odchyla się w odwrotną stronę niż w 159, czyli od wycieraczki. Wymiana jak wyżej.

Przykro i wstyd mi...ale nie rozumiem co to jest zaslepka (a jak to jest po angielsku?) i jak i czym ja odginac? Nie wiem takze w ktora strone odgina sie w 159. :( Pewnie bede musial pojechac do dilera.

Dwa rozwiązania przychodzą mi do głowy.
1) migasz raz wycieraczka i w połowie wyciągasz bezpiecznik od wycieraczek.
2) popuszczasz kleme minusowa z aku, migasz wycieraczka i zdejmujesz kleme w połowie.
Pewnie parę rzeczy w kompie się zrestartuje i choinka lampek będzie po kliknięciu start, ale po odpaleniu wróci wszystko do normy.

Ostatnia edycja:
Teraz juz umiem dzieki wam....wymienilem i zrobilem zdjecia dla nasteopnych majsterkowiczow:

Odchylic ta czesc
IMG_2121.JPG
Teraz jest mozliwe odchylenie ramienia
IMG_2122.JPG
Pioro she wysuw...mocno pociagnac
IMG_2124.JPG

Wymienione....nowe pioro troche mniej "beefy" ale dziala (nowe zalozone, stare na wierzchu)
IMG_2123.JPG

Nie trzeba zadnych narzedzi.

Dziekuje wszystkim za pomoc! Ooooops....dwa ostatnie zdjecia poza kolejnoscia ale i tak sie polapiecie.

Marek 156/159sw:
pol=gotowe
ang=done
niem=fertig

Ostatnia edycja:
Nie chcę zakładać nowego wątku więc tu zapytam:
czy włączenie tylnej wycieraczki na 1 cykl jest możliwe? Obecnie prawą "gałką" przy kierownicy ruchem w dół ja włączam, ale muszę drugi raz wykonać ten sam ruch , żeby ją dezaktywować. Trochę to dziwne...

ma ktoś nr katalogowy tej wycieraczki?
EDIT- poszperałem trochę
nr katalogowy to 50557611
cena w ASO - 181 ,40 pln z VAT- ktoś na głowę upadł.
Zakupiony BOSCH A310H w Inter Cars za całe 41 pln - pasuje idealnie.
20211106_115024.jpg20211106_115026.jpg

Ostatnia edycja:
Nie chcę zakładać nowego wątku więc tu zapytam:
czy włączenie tylnej wycieraczki na 1 cykl jest możliwe? Obecnie prawą "gałką" przy kierownicy ruchem w dół ja włączam, ale muszę drugi raz wykonać ten sam ruch , żeby ją dezaktywować. Trochę to dziwne...
Ruchem "od siebie" uruchomisz pojedynczy cykl +spryskiwacz. Jak zrobisz to umiejętnie szybko - to może nawet uda się bez spryskiwacza.

Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka

Odświeżam, stelvio 2017, wycieraczka nowa, nie zbiera na środku pióra. Jak wyregulować docisk wycieraczki?

Amortyzatory
Powrót