• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Nie pełna moc

Roni_Sanok

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 FL 2.4 20V
Witam, mialem taki problem przy dodawaniu gazu samochód samochód strasznie szarpał pojechalem na komputer "wtryskjiwacz cylindra 2" na czerwono, okazalo sie ze wtyczka nie łączy... wymieniłem wtyczke chwile bylo ok ale ostatnio znowu to samo dzisiaj wymieniłem znowu wtyczke i jaka ulga.. auto jedzie nie szarpie ale nie kreci sie jak powinno... Przy dodawaniu gazu na 1 i 2 biegu auto kreci sie fajnie ale na 3 4 5 6 troche jest zamulone objawy sa takie ze ta sama dawka gazu na kazdym biegu jak wrzuce 3-4-5-6 jedzie jedzie nagle tak jak bym spuścił noge z gazu i zaraz nacisnął znowu a ciagle przy tej samej dawce... czyli nie łapie pelnych obrotów :( z tego co pokazal komputer wynika ze pierwsze dwa wtryski maja dodatnia korekte, co mozebyc przyczyną?

- - - Updated - - -

proszeo jakas rade...

Przyczyn może być sporo ;

* przepływomierz
*nagary/zapieczona zmienna geometria turbiny łopatek
*coś z wtryskami w ogóle z układem CR

ps trzeba zobaczyć co powiedzą inni.. może te wtryskiwacze wymagają kalibracji jakiejś ..jak temat się rozbuja albo i nie ja bym odwiedził serwis z maszyną Jet-Clean firmy Liqui Moly (np.ST-Plus) p.Tabisz w Sanoku na dąbrówce ma taki sprzęt nie jest to takie drogie,a może pomóc ,ale najpierw elektromechanik ewentualnie konsultacja w Maxi-Service i jakaś robota ..

Ostatnia edycja:
Sprawdź turbinę, ciśnienie na listwie cr, egr zaślepiony? Kiedy wymieniłeś filtr paliwa? Sprawdź czujnik ciśnienia doładowania, wyczyść egr. Próbowałeś przejechać się z odpiętą wtyczką od przepływki? Przewody ciśnieniowe sprawdzałeś? Zbyt wiele tych znaków zapytanie ale obstawiam że nie wiesz jak się zabrać?? Twoje objawy były przerabiane wiele razy każdy brak mocy w alfie ma podobne przyczyny.

- - - Updated - - -

przeplywka jest nowa wiec chyba odpada a ma ktos jakies jeszcze teorie?

A dobre dobrana??

Jak pamiętam to jemu FiatEcuScan pokazał też coś z zaworem EGR ( nie działał do końca prawidłowo ) Dawid napisze zapewne jak to przeczyta co i jak tam z tym było..

Zawór można zaślepić i obejść programowo. Mi tez komp pokazuje błąd zaworu egr bo mam zaślepkę, teraz pytanie czy kolega ma zaślepiony czy zabity sadzą na sztywno?. Ale tego sie przecież dowiemy.

Zawór można zaślepić i obejść programowo. Mi tez komp pokazuje błąd zaworu egr bo mam zaślepkę, teraz pytanie czy kolega ma zaślepiony czy zabity sadzą na sztywno?. Ale tego sie przecież dowiemy.

na pewno nie jest zaslepiony ale moze byc zabity jutro wyczyszcze

Masz ładny manual na głownej jak to zrobić zapoznaj się. Sprawdź szczelność dolotu, a jaką masz moc auta?

Czyli zmienna sterowana zaworem overboost sprawdź przewody ciśnieniowe. Napisałem chyba wszystko co może pomóc, lub co kuleje w aucie. Więc tylko pozostaje czekać na wynik twojej pracy.

Czyli zmienna sterowana zaworem overboost sprawdź przewody ciśnieniowe. Napisałem chyba wszystko co może pomóc, lub co kuleje w aucie. Więc tylko pozostaje czekać na wynik twojej pracy.
Pogoda niestety nie umożliwia mi pracy przy aucie... :( przewody cisnieniowe szczelne wiec jak tylko zrobi sie ladniejszapogoda to zajme sie egr i overboostem dzieki za wskazówki :)

EGR wyczyszczony auto w dalszym ciagu jak wejdzie na 2000-2200 obrotów dostaje chwilowego zamulenia :(

Koniecznie zrób logi inaczej będziemy gdybać i wróżyć na zmianę.

Amortyzatory
Powrót