• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

NIe działa tempomat

• Autor wątku Autor wątku Roni1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzięki wszsytkim za porady i uwagi.
Także IMO tempomat masz, tylko coś w nim nie działa, tudzież brak połączenia (Progression nie miała w standardzie tempomatu, więc może ktoś wymienił kombajn a nie połączył tego odpowiednio?
Też mi się tak wydaje, szczególnie że FES mi nie widzi tempomatu ani nie rozpoznaje położenia na + i - W takim razie czeka mnie znowu grzebanie po forum, żeby znaleźć, jak ma być odpowiednio.
Jeśli chodzi o czujnik deszczu, to masz soczewkę na szybie? Bo jak nie masz, to nie zadziała. Poza tym z tym czujnikiem ciężka sprawa jest i chyba gra nie warta świeczki żeby to uruchamiać...
Soczewkę mam, więc fajnie by było, jakby działało, chociażby dla zasady, że skoro jest to ma działać :) A przy okazji ktoś może poradzić jak to ustrojstwo zdjąć, żeby nie uszkodzić? Chciałbym zajrzeć do środka, może tylko się coś wypięło albo ktoś już grzebał i źle zmontował.
A spróbuj włączyć tempomat w czasie jazdy Z tego co wiem to jak go włączysz na postoju i potem w czasie jazdy dajesz + lub - to nie będzie działał Zaczyna działać dopiero od 50km/h
Próbowałem, we wszystkich możliwych konfiguracjach i prędkościach, nic z tego.
Obskoczyłbym go dokładnie miernikiem.
No właśnie... lubię grzebać przy samochodzie, ale kompletnie nie kumam elektryki. Czujnik przy hamulcu wydaje się ok – działa sygnalizacja stopu i aktywuje dźwignię zmiany biegów. Sprawdziłem go też przez FES - czujnik sprawny, błędów brak. Tyle tylko, że nie wiem, czy jest zamontowany właściwy czujnik – mój ma 4 piny na kostce. Co powinienem zmierzyć?
Potem sprawdził podłączenie manetki.
Nie wiszą żadne luźne kable, nie widzę też wolnych wtyczek ani gniazd. Wszystko wizualnie wygląda w porządku, dlatego nie za bardzo wiem czego szukać i co mierzyć.

Soczewkę mam, więc fajnie by było, jakby działało, chociażby dla zasady, że skoro jest to ma działać A przy okazji ktoś może poradzić jak to ustrojstwo zdjąć, żeby nie uszkodzić? Chciałbym zajrzeć do środka, może tylko się coś wypięło albo ktoś już grzebał i źle zmontował.

O ile dobrze pamiętam, Marek rozkminiał ten czujnik. I chyba dał sobie spokój finalnie, a jak on dał sobie spokój, to już na bank gra nie warta świeczki ;)

Te fabryczne czujniki to jakaś pomyłka. Padały jak kawki nie wiadomo dlaczego. Skomplikowane to takie.... Musisz z czujnika zdjąć obudowę (zatrzaski) wtedy na korpusie zobaczysz takie jakby szufladki po bokach. Musisz je paznokciem zahaczyć i wysunąć. Wtedy pazurki puszczą soczewkę. W przeciwnym wypadku coś uszkodzisz.
Moim zdaniem prościej jest kupić uniwersalny czujnik deszczu albo z innego auta. W 406 np jest czujnik który przykładasz do którejkolwiek szyby i działa. W 166 ta dziwaczna soczewka, która przez byle skazę źle współpracuje z czujnikiem, do tego czujniki ciągle padające i szwankujące..... W poliftach to jeszcze żyje, ale to kwestia czasu.

A ja tak zapytam..

Miał ktoś problem taki ,że tylko na 6tym biegu nie działa tempomat?

Nie słyszałem. I w zasadzie to nie ma sensu bo skrzynia manualna nie jest absolutnie w żaden sposób połączona elektronicznie. Żaden czujnik, układ ani element nie wykrywa który masz bieg. Więc może to tylko zbieg okoliczności.

Uwierz mi ,że tak jest... na 5tym i wszystkich działa elegancko... a na 6 ni ciorta:(

To przeczytaj to co napisałem i wytłumacz mi skąd niby tempomat ma wiedzieć który masz bieg? :sarcastic: no chyba że ja czegoś nie wiem....

Chyba że masz automat :sarcastic:

Marek, ale ja na prawdę rozumiem ,że to nie ma znaczenia...

No ale kur&^ nie działa ! :D

Gdzie można znaleźć jakaś centralkę, moduł sterujący czy jakaśkolwiek elektronikę z tempomatu?

Przerzucę z dawcy i sprawdzę...

Nie wiem czy takowa jest. Przecież do przekładki potrzebna tylko manetka i kawałek wiązki (jak dobrze pamiętam).

No powiem Ci ,że to dziwna sprawa...

Nie mam zielonego pojęcia nawet jak się do tego zabrać, na 5tym normalnie od razu bangla, a na 6 nie daje znaku życia...

Przełóż manetki na próbę jak masz.

Już to zrobiłem wczoraj, tylko jak wracałem wieczorem do domu byłem tak padnięty ,ze nie miałem nawet chęci myśleć o tempomacie ;)

5tym normalnie od razu bangla, a na 6 nie daje znaku życia...

A może 6ty bieg załącza Ci światło wstecznego? Np. poprzez jakieś wyrobienie/zużycie mechanizmu dźwignia idzie za daleko. To tylko taka moja teoria, bo nie wiem czy wsteczny wyłącza tempomat ;-)

A ja tak zapytam..

Miał ktoś problem taki ,że tylko na 6tym biegu nie działa tempomat?
Zobacz tutaj
http://www.forum.alfaholicy.org/166/9512-tempomat_nie_dziala_na_szostym_biegu.html

O ile dobrze pamiętam, Marek rozkminiał ten czujnik. I chyba dał sobie spokój finalnie, a jak on dał sobie spokój, to już na bank gra nie warta świeczki ;)
No to mnie zmotywowaliście :confused: chyba rzeczywiście poszukam czujnika uniwersalnego.
Natomiast wciąż nie mogę wyczaić tempomatu. Jutro wieczorem wstawię nowy akumulator, mając nadzieję, że przestaną świrować mi xenony, wiec jak mi starczy czasu to spróbuję pogmerać przy manetce, bo czujnik przy hamulcu jest ok (żadnych błędów w FES). Rozumiem, że wiązka od tempomatu idzie prosto do sterownika? Ma ktoś może jakiś schemat tempomatu, względnie całego przełącznika zespolonego? A jeśli nie to czy ktoś z was może mi wytłumaczyć jak krowie na rowie co sprawdzać w manetce? Rozbierać ją na części czy tylko sprawdzać miernikiem piny na gnieździe od tempomatu? Każda sugestia mile widziana :)

gdzieś kiedyś wrzucałem kompletne schematy tempomatu i manetki.
Ewentualnie zerknij na mojego chomika z sygnatury.

Witam, mam również problem z tempomatem a dokładnie z tą manetką, normalnie wszystko działa jak trzeba ale wystarczy że chcę włączyć kierunkowskaz to wyłącza mi się tempomat, czy jest możliwość rozebrania tej manetki ? bo ewidentnie coś w niej nie łączy.

chłopaki, jak sprawdzić czy czazsem nie mam skrzyni od 156 tak jak pisza w tym wątku zalinkowanym powyżej?

Wszystkie stany przełącznika tempomatu można sprawdzić MES'em, tam też jest kontrola styku hamulca i sprzęgła.
Manetka (przełącznik) tempomatu komunikuje się bezpośrednio z ECU silnika.
schemat 3.0V6 z manualem:
attachment.php

Załączniki

• 20150112120137503_0001.jpg
    20150112120137503_0001.jpg
    81.3 KB · Wyświetleń: 403
Ostatnia edycja:
Czy u mnie jest coś nie tak czy tak było w wersjach przed FL, gdy zostawię tempomat na manetce w pozycji włączonej to po zgaszeniu auta muszę ponownie ją wyłączyć i włączyć by korzystać z tempomatu.

Amortyzatory
Powrót