[166] Nero Volcano v6 Arczi

No nie wiem Kacu. Ja mam takie odczucie że juz w moim seryjnym klekocie lepszy byłby automat. Ciężko czasami płynnie w miescie zmieniać biegi jesli chcesz dynamicznie to zrobić. Automat by to zalatwil. Myślę o dobrej skrzyni, a nie jakimś śmiesznym aisinie:)

Kacu jak lubisz się namachać to spoko, manual jest dla pracowitych ludzi :lol:

Kacu jak lubisz się namachać to spoko, manual jest dla pracowitych ludzi :lol:

Nie chodzi o machanie, chodzi o kontrolę auta, ja nad tym czuwam i nikt nie zrobi czegoś, czego w danym momencie nie chce .

Raz tylko pomyślałem o automacie w dużym korku, to wszystko. Za każdym razem jak wsiadam do automatu, przypominam sobie jaki świetny jest manual :)

Oj kacu, jak nie umiesz to nie kontrolujesz :) automat daje możliwość pełnej kontroli. Można zupełnie w dowolnym momencie zmieniać biegi. Jedyny moment kiedy automat przejmuje kotrolę to odcinka i próba zduszenia auta - nie da zgasić silnika. Tak więc nie mów mi że nie masz kontroli. Nie masz wiedzy a nie kontroli :sarcastic: oczywiście są jeszcze kwestie subiektywne jak to że mając manuala wajchujesz w prawo, lewo, dół, góra, luz. A w automacie masz tylko góra dół. Albo brak sprzęgła. Niektórzy twierdzą że jak nie ma sprzęgła to nie zmiana biegów :lol: dla mnie manual w dużej limuzynie to pomyłka, z kolei automat w małym autku (nawet słabym do wolnego przemieszczania) jest nudny.

Nie wkurza Cię, że wrzucając wyższy bieg musisz pchać do przodu?

No troszkę tak... stąd moje mody :P
I po modach się poprawiło :D
Jakbym jeszcze te wałki zmienił... przy 270KM byłoby zapewne idealnie! Na jakiś czas... ;)

Nie chodzi o machanie, chodzi o kontrolę auta, ja nad tym czuwam i nikt nie zrobi czegoś, czego w danym momencie nie chce .

Kaacu to jest tak, jak Marek pisze. Masz kontrolę, tylko trzeba się jej nauczyć/przyzwyczaić się. Pedałem gazu decydujesz jaki bieg ma być, a jak chcesz to masz tryb manual. To że przy odcince zmieni bieg na następny to dla mnie zaleta jest, bo w sytuacji szybkiego wyprzedzania nie muszę biegu wbijać. Jakbym po torze jeździł to by mnie to wkurzało, ale nie na drodze.

Ostatnia edycja:
dla mnie manual w dużej limuzynie to pomyłka
Może i tak, ale do charakteru 166 IMO manual również pasuje (bo i nie mówię, że automat nie - jak ktoś woli to spoko), nie jest to limuzyna dla dziadzi pokroju Volvo S80 I na przykład. Przynajmniej ja tak to widzę.

Może i tak, ale do charakteru 166 IMO manual również pasuje (bo i nie mówię, że automat nie - jak ktoś woli to spoko), nie jest to limuzyna dla dziadzi pokroju Volvo S80 I na przykład. Przynajmniej ja tak to widzę.

Zgadza się. Nie jest to aż taka limuzyna, żeby tylko automat pasował.

A tą kontrolą to nie jest wcale tak, że macie pełną kontrolę przy tym ZF'ie. Raczej bym to nazwał ograniczoną kontrolą bo owszem kontrolę macie ale jak coś to możemy się umówić i spróbujcie zrobić takie rzeczy jak ja będę robił manualem i zobaczymy czy rzeczywiście macie pełną kontrolę :)

W każdym razie, żeby nie robić koledze w temacie spamu. Ja szukałem też 3.0 i ZF'a. Były egzemplarze 3.0 z manualem, także z tego forum i nie pojechałem nawet oglądać bo nie chciałem mieć takiego połączenia. Jadąc oglądać 2.0 TB przymknąłem oko na manu i na prawdę nie zawiodłem się. Wręcz się cieszę bo jest mniej nudno. A i obawiałem się korków w Warszawie, że będę klął i narzekał. Do tej pory tylko raz się wku...

ale jak coś to możemy się umówić i spróbujcie zrobić takie rzeczy jak ja będę robił manualem i zobaczymy czy rzeczywiście macie pełną kontrolę
Spoko, już jeden taki był co twierdził że się nie da :) zdziwił się :) tylko proszę nie wymyślaj takich głupot jak szczekanie na odcince lub inne nie potrzebne nikomu rzeczy.
W ZF`ie możesz zrobić dokładnie to samo co w manualu. Kwestia tylko tego że inaczej to realizujesz bo nie masz klasycznej skrzyni ze sprzęgłem.

Nie, nie, nie Marku. Zaraz zaczniesz mówić, że możesz robić te same rzeczy czyli przemieszczać się autem a reszta jest niepotrzebna. Zgadza się, że w normalnej jeździe po mieście czy autostradowej tak, generalnie jest to samo tylko bez wachlowania ale dobrze wiesz o czym my tu mówimy więc nie cuduj :)

Kurcze od razu oddajesz walkowera? Szkoda :( To co takiego Ty robisz manualem czego ja nie mogę zrobić swoim automatem? Ciekawy jestem, nawet jak to jest niepotrzebne :) wciskasz sprzęgło i i gazujesz go żeby ryczał?

Nic takiego specjalnego nie robię. Gwsrantuję ci, że jak będziesz jechał tak samo jak ja, ZF będzie ci zmieniał biegi i nie będziesz miał na to wpływu czy ty chcesz tego czy nie a ja dalej będę jechał na tym konkretnie biegu na którym będę chciał. Oczywiście dam ci fory i nie będę wrzucał 5tki i 6tki :edziahaha:

Czyli myślisz że skrzynia sama mi zmieni bieg??? :edziahaha: to co? nagrać Ci filmik jak ciągnę na każdym biegu do końca? I mogę tak jechać na każdym biegu ile żywnie mi się podoba :) a może się gdzieś spotkamy? To o co zakład? :edziahaha:

- - - Updated - - -

Albo nie muszę się zakładać, chcę tylko zobaczyć Twoją minę bo zrobię dokładnie to samo co Ty manualem :lol: Mało to, nie musisz mi dawać fory. Too ja będę musiał dać Tobie bo wtedy kiedy u Ciebie się już skończy obrotomierz i będziesz musiał zmienić to ja dalej sobie będę hulał na tym samym biegu :sarcastic: ja mam dłuższe przełożenia i na każdym biegu szybciej pojadę niż Ty :sarcastic:
I z tej lekcji wyniknie nie to że mi zmieni bieg automat tylko Ty musisz zmienić na wyższy bo przestaniesz się rozpędzać :sarcastic:

Marek tu pewnie chodzi o męczenie silnika na wysokim biegu i niskich obrotach/prekości na co automat Ci nie pozwoli ;)
Czego nie da się zrobić automatem Aisina w 2.4 jtd po FL ? Przejechać miasta zgodnie z przepisami bez ryczącego silnika ;)

Marek tu pewnie chodzi o męczenie silnika na wysokim biegu i niskich obrotach/prekości na co automat Ci nie pozwoli ;)
Czego nie da się zrobić automatem Aisina w 2.4 jtd po FL ? Przejechać miasta zgodnie z przepisami bez ryczącego silnika ;)

Lol :)

- - - Updated - - -

:sarcastic: ja mam dłuższe przełożenia

To jest akurat jeden z największych minusów tej skrzyni więc nie wiem z czego ty się tak cieszysz. Gdyby to był plus to ewolucja skrzyń automatycznych by poszła w innym kierunku niż dokładanie kolejnych przełożeń :)

Marek tu pewnie chodzi o męczenie silnika na wysokim biegu i niskich obrotach/prekości na co automat Ci nie pozwoli
Pozwoli. Mogę jechać tak jak chcę i ile chcę. No chyba że spowoduję zagotowanie oleju :)

To jest akurat jeden z największych minusów tej skrzyni więc nie wiem z czego ty się tak cieszysz. Gdyby to był plus to ewolucja skrzyń automatycznych by poszła w innym kierunku niż dokładanie kolejnych przełożeń
Mi nie o to chodzi. To była aluzja do Twojego dawania fory. Będziesz musiał zmieniać biegi częściej niż ja. Mi nic automat nie zmieni. Uwierz, załóż się o co chcesz. Próbujesz mi wmówić że wiesz o czyimś aucie więcej niż on sam. Ja o Twoim na pewno, Ty o moim jak widać niewiele :sarcastic:

Za to ja coś ci powiem Artur - ZF ma coś, czego nie zrobisz na manualu :P
Jechałeś kiedyś ZF'em w górach? Miałeś okazję poczuć tryb hamowania silnikiem podczas jazdy z góry?
Nie wiem jak oni to zrobili (zgaduję, że olej się mieli jakoś w konwerterze) ale auto tak skutecznie hamuje, że nie jest to tylko hamowanie samym silnikiem. To jest chyba najlepszy tryb w tej skrzyni - prawdziwy bajer!

Za to ja coś ci powiem Artur - ZF ma coś, czego nie zrobisz na manualu :P
Jechałeś kiedyś ZF'em w górach? Miałeś okazję poczuć tryb hamowania silnikiem podczas jazdy z góry?
Nie wiem jak oni to zrobili (zgaduję, że olej się mieli jakoś w konwerterze) ale auto tak skutecznie hamuje, że nie jest to tylko hamowanie samym silnikiem. To jest chyba najlepszy tryb w tej skrzyni - prawdziwy bajer!

Weźcie wyluzujcie. Ja sam szukałem zf'a bo miałem auto z tą skrzynią. Nikt nie mówi, że jest zła. Ale nikt mi nie wmówi, że nie jest wku***jąca.

A ty Marek możesz sobie wiedzieć wiecej to na prawdę nie robi krzywdy czy afrontu i nie czuję się z tego powodu gorszy. Siedzisz cały dzień na forum to i masz prawo do wiedzy którą zdobyłeś. ZF to maszyna a ja zmieniam biegi sam i sam decyduję dlatego mam większe możliwości niż maszynka. Dodatkowo czas reakcji mózgu jest nieporównywalnie szybszy od czasu reakcji kompa zf'a.

OK, przyznaję, w korkach bywa irytujaca :P

Sam mi rzuciłeś wyzwanie arturh a teraz masz żal do mnie że miałem rację. Widocznie miałeś tą skrzynie nie mając pojęcia jakie miała możliwości. Spoko, nikt nie krytykuje niewiedzy. Ale nie unoś się skoro nie wiesz. A parę postów wyżej to Ty mi gwarantowałeś że skrzynia zmieni bieg jak chce. A to stek bzdur co z łatwością Ci udowodnię w dowolnym momencie.
A to czy ktoś lubi zmieniać biegi +/- czy wajchować klasycznie to subiektywna ocena jak wybór koloru

Amortyzatory
Powrót