W końcu coś wiem więcej.
Mianowicie pękł blok silnika!!! Jedyne rozwiązanie wymiana silnika na nowy. Samochód ma przejechane 29000km. FCA gestem chciało mi dać 30% rabatu na części (z sumy ok 85000zł) nie uwzględniając oczywiście rabatu na robociznę.
Fart chciał, że mój samochód był w ciągu dwóch lat na akcjach serwisowych ponad 38dni w serwisie!!! i zgodnie z KC art581 (bieg terminu gwarancji) o tyle musi zostać wydłużona gwarancja bo nie mogłem z winy jego wad korzystać w tym czasie z samochodu, czyli mój samochód w momencie awarii był na gwarancji. Niestety ani FCA Poland s.a. ani Carserwis sp. z o.o. nie poczuwają się do odpowiedzialności, stawiając się ponad polskim prawem i działając typowo z pozycji siły wielkiej korporacji. Na chwilę obecną po wielkich bojach wynegocjowałem wymianę silnika w wersji bazowej (bez osprzętu) na nowy bez kosztów, natomiast nie chcą mi udzielić na ten nowy silnik ani na naprawę ŻADNEJ GWARANCJI!! (tzw gwarancja do bramy jakbym odbierał z garażu spod bloku od "Pana Stasia"). Ze swojej strony chciałem w ramach mojego gestu wykupić gwarancję na warunkach Maximum Care za kwotę równą 5% wartości nowego samochodu, ale nie uzyskałem na to zgody od sprzedawcy, tłumaczył się że program nie jest już dostępny dla mojego samochodu.
W sumie to zrobił się temat na oddzielny wątek, jeśli ktoś będzie miał chęć poznać dogłębnie tą sprawę (być może i kogoś innego trafi taka awaria to podzielę się swoją wiedzą i służę pomocą)
Sprawa prawdopodobnie będzie miała finał w sądzie, mimo wszystko dochowuję wszelkich starań żeby polubownie to załatwić i uzyskać nawet odpłatnie gwarancję na naprawę i samochód (chociaż z punktu widzenia polskiego prawa należy mi się wymiana na warunkach gwarancyjnych i nowa gwarancja na cały samochód (naprawie/wymianie uległ kluczowy element przedmiotu)).
Edytuję mój pierwszy post o awariach, a ten chyba rozpocznę jako nowy wątek. Nie ukrywam, że liczę też na Wasze wsparcie i jakieś przemyślenia na ten temat, razem jesteśmy mądrzejsi i silniejsi w tej nierównej walce z koncernami. Myślałem nawet w przyszłości nad jakąś manifestacją samochodową pod serwisem

, ale to pieśń przyszłości.
Pozdro.
- - - Updated - - -
Cześć.
Moje przygody:
Model: Stelvio FirsEdition 2017
Silnik: 2.0 280KM
Aktualny przebieg: 29000km
zakupiony i serwisowany w Carserwis Warszawa ul. Połczyńska
Usterki jakie mnie dotknęły (jaki przebieg):
1.
Wymienione klamki przednie na gwarancji (w zimę przymarzał przycisk zamykania bezkluczykowego i nie działało oczywiście otwieranie) przebieg ok. 12000km
2.
Wymieniony wentylator nawiewu na gwarancji (świszczał przy niskich i średnich obrotach) przebieg ok 20000km
3.
Dwukrotnie lakierowane nadkole przednie lewe na gwarancji, (schodził lakier pod lampą). przebieg ok. 20000km
4.
Brak ogrzewania tylnej szyby i lusterek, (jeśli jeżdżę kilka dni tylko jeżdżę po mieście) zauważyłem ok 25000km
5.
wymienione diody z logiem AF w drzwiach przednich na gwarancji (zaczeły wyświetlać inne punkty poza logiem, pewnie zeszła jakaś powłoka z soczewki)
6.
Wczoraj wywaliło mi płyn chłodniczy zaworem bezpieczeństwa z naczynia ciśnieniowego(tego przy szybie) pojawiła się kontrolka za wysokiej temperatury płynu. Samochód pojechał na lawecie do serwisu. przebieg 29000km. Jestem miesiąc po końcu gwarancji. Dam znać co tam się stało jak już naprawią i jak się odnieśli do naprawy po gwarancji w sumie poważnej awarii, która unieruchomiła pojazd.
Modyfikacje jakie mam u siebie(opcjonalne)
- kupiłem alu na lato wzór "super sport design"
- w zamyśle wymiana audio (zacznę od procesora dźwięku Helix i wygłuszenia drzwi)
- w zamyśle aktywny układ wydechowy
Do punktu 6.
Okazało się, że pękł blok silnika. po 24 miesiącach użytkowania, przy przebiegu 29000km!!!!
Fart chciał, że mój samochód był w ciągu dwóch lat na akcjach serwisowych ponad 38dni w serwisie!!! i zgodnie z KC art581 (bieg terminu gwarancji) o tyle musi zostać wydłużona gwarancja bo nie mogłem z winy jego wad korzystać w tym czasie z samochodu, czyli mój samochód w momencie awarii był na gwarancji.
Na chwile obecną FCA Poland s.a. i Carserwis sp. z o.o. są przeciwni uznaniu naprawy gwarancyjnej, oferują wymianę jednostki bazowej w ramach gestu dobrej woli bez gwarancji i bez ustalenia przyczyn pęknięcia bloku.
Sprawa w toku.
Proszę o Wasze wsparcie, przemyślenia i sugestie.