Nagar w silnikach JTS i trwałośc łańcucha...

Dlatego nie rozumiem w jakim sensie silnik JTS wymaga częstszej wymiany niż inne.

Nie wymaga jak się stosuje sensowny olej i wymienia co 10-15 tysięcy km. Chyba, że do rozrządu zaliczasz czujniki położenia wałków i elektrozawory – z nimi jest nieco losowo ;)

Hałas zniknął całkowicie, teraz jest cisza :) U mnie na początku hałas też był tylko na zimnym, a po rozgrzaniu znikał. Sprawę trochę bagatelizowałem, bo wiedziałem od poprzedniego właściciela, że łańcuch był wymieniany. Jak odstawiłem do ASO to już na rozgrzanym lekko hałasował. Okazało się, że faktycznie łańcuch był wymieniany ale tylko ten mały, dolny (jak się okazało był też przestawiony o jeden ząbek) :) Górny nie był ruszany i mocno się wyciągnął. Dodatkowo rozleciał się jeden wodzik. Być może u Ciebie jest podobnie, hałasuje któryś z łańcuchów lub wodzik nie domaga. Nigdy nie ma pewności co dokładnie było robione i jak, póki się samemu nie jarzy :)

P.S. Też słyszałem, że "ten typ tak ma" i trochę hałasuje. Jak się okazało nie ma :)

- - - Updated - - -

Znalazłem fakturę są dwie pozycje łańcucha więc chyba u mnie całość zrobiona była bo są 2 łańcuchy do wymiany tak ?

Załączniki

• WP_20160306_09_54_00_Pro.jpg
    WP_20160306_09_54_00_Pro.jpg
    94 KB · Wyświetleń: 23
Wygląda na to, że masz wymienione wszystko z osprzętu oprócz koła (kół) zębatego.

Ostatnia edycja:
Wygląda na to, że masz wymienione wszystko z osprzętu oprócz koła (kół) zębatego.
okej dzieki to chyba tym kołem nie ma sie co przejmować bo szkoda rozbierać całość żeby zobaczyć jak się koło ma :P

Jedni mówią, że koło należy wymieniać razem z łańcuchem, inni, że jeśli nie jest zużyte to nie. U mnie zostało wymienione :) Czy to właśnie koło hałasuje trudno określić bez grzebania :)

Witam.
Przeczytałem cały temat ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.
Mam AR 159 1.9Jts z 2006roku i wydaję mi się że nikt nie czyścił nagaru ani ja tego nie robiłem. Czy moc może spaść poprzez ten nagar ? Ile kosztuje usługa wyczyszczenia tego ?
I takie jedno pytanie rano jak odpalę auto i od razu ruszę to słychać dźwięki wydobywające się spod komory silnika "strzelania" , "stukania" szarpie przy tym samochodem jak puszcze pedał gazu to wtedy ustaje . Nie za każdym razem się to zdarza ale się zdarza , jest to może przyczyna nagaru albo wina łańcucha ?
Pozdrawiam. :)

Cześć, czy rozwiązałeś problem wydobywającego się strzelania z kopmory silinika rano po odpaleniu auta? Ja mam identycznie. Trwa to kilka sekunda, 1 na 10 odpaleń rano i czasami bardzo zradko po pracy, gdy puszczę gaz, ustaje.

Oj mało. Mało jest JTS-ów na rynku, które nie miały wymienionego łańcucha ;)

Dokładnie potwierdzam Twoje słowa. Moja 159jts od wymiany do wymiany zero dolewek a już ma 190tys. Vavoline 5/40

Amortyzatory
Powrót