• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Nagar w silnikach JTS i trwałośc łańcucha...

Witam, w mojej Brerce od tygodnia słyszę stojąc obok błotnika od strony pasażera lekkie cykliczne charczenie-stukanie. Raz, dwa, trzy przerwa znowu trzy razy i przerwa. Zastanawiam się czy to na pewno oznacza rozrząd? Swoją drogą w ubiegłą niedzielę wybrałem się na ostrą przejażdżkę i dochodząc na drugim biegu do 6000 obrotów nagle auto jakby zrobiło odcinke- zablokowało się i musialem przerzucić na 3 bieg. Miał ktoś podobny przypadek i co on może oznaczać?
Swoją drogą jak oceniacie ten zestaw rozrządu z allegro za 2600? Dogadałem się z ASO Nagorscy, że mi wymienia na moich częściach.
Hej, u mnie też był hałas, a nie było żadnego błędu. Rozrząd robiłem u Nagórskich w ASO i za komplet ori części płaciłem ok. 2500 (bez dolnego łańcucha, bo był świeżo wymieniony przez poprzednika).

A powiedz mi ile sobie policzyli za robocizne? Świece wymieniałem ponad rok temu też u nich w ASO,a na tym oleju co teraz mam zrobiłem 8 tysięcy km. Niestety mimo wskazówek jaki olej ma być zalany (Selenia Star) chłopaki z ASO zalali Brere Selenia K. Co prawda 5W40, ale jakoś nie mam do niego zaufania.

Za robotę policzyli mi 900zł. Z tym, że u mnie wodzik się rozleciał i fragment wpadł do miski. Miskę trzeba było zdjąć i ponownie przykleić. Cena zawierała też wymianę oleju i filtra. Sam rozrząd myślę będzie mniej :)

Dziś czyściłem pokrywę zaworów myjką pod niskim ciśnieniem. Polecam. Z zewnątrz króciec odmy wyglądał na czysty, ale w środku było sporo białego gluta, co z pewnością blokowało odprowadzanie par oleju. Dobre miejsce na gromadzenie się syfu.
pokrywa (2).jpg pokrywa.jpg

Witam wszystkich.
Posiadam 2.2jts z 2006r z potwierdzonym przebiegiem 125tys km. Miesiąc temu wymieniłem rozrząd w PabloGarage. Silnik pracuje teraz znacznie lepiej i fajniej brzmi ( jakby turbina zasysała :P ).
Znalazłem w tym temacie wątek o czyszczeniu nagaru wraz z instrukcją. Mam zamiar jutro się za to zabrać u siebie w garażu. Porobię też parę fotek.

A i podpiąłem autko do komputera bo pojawił mi się niedawno następujący błąd:
Pokaż załącznik 190123

Elektrozawory przyleciały. Wymieniłem obydwa. Na następny dzień check engine zniknął. Dziwnie wyglądają zegary bez tej żółtej kontrolki teraz :) A jezdzilem z nią pół roku.

Hej, u mnie też był hałas, a nie było żadnego błędu. Rozrząd robiłem u Nagórskich w ASO i za komplet ori części płaciłem ok. 2500 (bez dolnego łańcucha, bo był świeżo wymieniony przez poprzednika).

Hej po wymianie nie ma już tego hałasu ? bo ja mam taki hałas coś jak piszesz ale już od 2 lat i głównie na zimnym silniku ale słyszałem że to norma w tym 2.2 JTS a rozrząd wymieniał poprzedni właściciel i autko jeździ okej. Więc nie wiem co ten hałas powoduje tam w okolicach rozrządu i tych pasków do osprzętu.

Hej po wymianie nie ma już tego hałasu ? bo ja mam taki hałas coś jak piszesz ale już od 2 lat i głównie na zimnym silniku ale słyszałem że to norma w tym 2.2 JTS a rozrząd wymieniał poprzedni właściciel i autko jeździ okej. Więc nie wiem co ten hałas powoduje tam w okolicach rozrządu i tych pasków do osprzętu.
Hałas zniknął całkowicie, teraz jest cisza :) U mnie na początku hałas też był tylko na zimnym, a po rozgrzaniu znikał. Sprawę trochę bagatelizowałem, bo wiedziałem od poprzedniego właściciela, że łańcuch był wymieniany. Jak odstawiłem do ASO to już na rozgrzanym lekko hałasował. Okazało się, że faktycznie łańcuch był wymieniany ale tylko ten mały, dolny (jak się okazało był też przestawiony o jeden ząbek) :) Górny nie był ruszany i mocno się wyciągnął. Dodatkowo rozleciał się jeden wodzik. Być może u Ciebie jest podobnie, hałasuje któryś z łańcuchów lub wodzik nie domaga. Nigdy nie ma pewności co dokładnie było robione i jak, póki się samemu nie jarzy :)

P.S. Też słyszałem, że "ten typ tak ma" i trochę hałasuje. Jak się okazało nie ma :)

Ostatnia edycja:
Hałas zniknął całkowicie, teraz jest cisza :) U mnie na początku hałas też był tylko na zimnym, a po rozgrzaniu znikał. Sprawę trochę bagatelizowałem, bo wiedziałem od poprzedniego właściciela, że łańcuch był wymieniany. Jak odstawiłem do ASO to już na rozgrzanym lekko hałasował. Okazało się, że faktycznie łańcuch był wymieniany ale tylko ten mały, dolny (jak się okazało był też przestawiony o jeden ząbek) :) Górny nie był ruszany i mocno się wyciągnął. Dodatkowo rozleciał się jeden wodzik. Być może u Ciebie jest podobnie, hałasuje któryś z łańcuchów lub wodzik nie domaga. Nigdy nie ma pewności co dokładnie było robione i jak, póki się samemu nie jarzy :)

P.S. Też słyszałem, że "ten typ tak ma" i trochę hałasuje. Jak się okazało nie ma :)

Miałem też padniętą czujke położenia wałka rozrządu i po jej wymianie to hałasowanie prawie całkiem ustało ale nadal jakieś delikatne występuje muszę zajrzeć w faktury co dokłądnie było wymienione przez poprzednika w tym rozrządzie, ale póki co wydaje mi sie że powinno tam być wszystko OK :)

Elektrozawory przyleciały. Wymieniłem obydwa. Na następny dzień check engine zniknął. Dziwnie wyglądają zegary bez tej żółtej kontrolki teraz :) A jezdzilem z nią pół roku.

Kontrolka check engine dzisiaj ponownie sie pojawila :/
Czy ktos wie jak wymienic czujnik polozenia walkow rozrzadu ?

Witam,

Posiadam Belcię 156 2.0 JTS. Czy użycie płynu do czyszczenia wtryskiwaczy może tymczasowo spowodować jakieś problemy? Mam wrażenie, że po jego zastosowaniu auto nagle zjadło sporo oleju.

Witam,

Posiadam Belcię 156 2.0 JTS. Czy użycie płynu do czyszczenia wtryskiwaczy może tymczasowo spowodować jakieś problemy? Mam wrażenie, że po jego zastosowaniu auto nagle zjadło sporo oleju.

nie ma to związku z braniem oleju

- - - Updated - - -

Kontrolka check engine dzisiaj ponownie sie pojawila :/
Czy ktos wie jak wymienic czujnik polozenia walkow rozrzadu ?

A co tam się tym razem pojawiło ?

nie ma to związku z braniem oleju

- - - Updated - - -

A co tam się tym razem pojawiło ?

Bladego pojecia nie mam. Elektrozawory wymienilem i blad zniknal na pare dni. Wczoraj znowu sie zaswiecil i razi bezustannie. Bedziesz mial czas jutro zebym podjechal ?

Blad przed chwila sam zniknal. Poddaje sie......
U mnie też błąd pojawiał się i znikał głównie na zimnym silniku się świecił ciepły to gasł, 1 czujka byłą padnięta cena około 70 zł w intercarsie, wymiana jest prosta sciągasz czerwony dekielek z pokrywy i te czujki są przykręczone tym co jak by jest mocowaniem dla tego czarnego plastiku do czujek są podpięta wtyczki ssania widać na zdjęciu załączonym a wydechu jest z tyłu ważne jest aby określić która czujka niedomaga a to sie robi kompem mi pomógł Piotrek_inf. czuyjki.jpg

Trwałość rozrządu.
W instrukcji jest informacja, że wymiana rozrządu co 120 kkm lub max 5 lat, chyba eksploatowane w szczególnie trudnych warunkach - wówczas co 3 lata.
Dlatego nie rozumiem w jakim sensie silnik JTS wymaga częstszej wymiany niż inne.
To wynika z praktyki, że trzeba wymieniać częściej? Jeśli tak to jak często?

Amortyzatory
Powrót