• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Nagar w silnikach JTS i trwałośc łańcucha...

rozrzad

No to czyli jak ja posiadam model 159 z silnikiem 2.2 jts z łańcuchem rozrządu to jest on dożywotnio czy jednak muszę go wymienić jeśli tak to przy jakim przebiegu??

witam wymieniałem juz rozrzad w 159 2.2 jts i sa 2 lancuszki rozrzadu najpierw rozebrac potem kupowac

Poniżej zdjęcia zaworów w 1.9 JTS-ie po przebiegu 100 tys km. To w temacie nagaru i jego gromadzenia się w tego typu silnikach.

attachment.php
attachment.php

Załączniki

• alfaholicy_2.jpg
    alfaholicy_2.jpg
    55.6 KB · Wyświetleń: 1,524
  • alfaholicy_1.jpg
    alfaholicy_1.jpg
    46.8 KB · Wyświetleń: 1,326
Jaki orientacyjny koszt czyszczenia z nagaru?

Udało się nam to zrobić bez zrzucania głowicy, bo nagar udaje się rozpuścić odpowiednią chemią. Tak więc koszt nie jest jakiś powalający. Natomiast auto ma rzeczywisty przebieg niecałe 100.000 km - czyli niezbyt duży - a zabrudzenie jest spore.

Jakaś historia do tego? :)

Czerwony Kapturek kupił sobie Alfę Romeo (naturalnie w czerwonym kolorze) z silnikiem 1.9 JTS i strasznie się zdziwił, gdy na drodze nie mógł dogonić Seata Ibizy 1.4 16V...

Udało się nam to zrobić bez zrzucania głowicy, bo nagar udaje się rozpuścić odpowiednią chemią. Tak więc koszt nie jest jakiś powalający. Natomiast auto ma rzeczywisty przebieg niecałe 100.000 km - czyli niezbyt duży - a zabrudzenie jest spore.

Pocieszająca wiadomość, więc można by profilaktycznie zrobić czyszczenie, bo u mnie raczej olej był wymieniany zgodnie z książką czyli co 30tyś.

Jeszcze pytanko. Jak długo trwa czyszczenie? Czy w ciągu jednego dnia udałoby się wyczyścić?

Ostatnia edycja:
Ogólnie masakra ile nagaru (foto wyżej) może zebrać silnik JTS przez błędy konstrukcyjne.

Tak myślę by zapobiegać takim cudom w silniku lub oddalać je w czasie to warto:
- zainwestować w dobry olej np. Valvoline Max Life 5W-40 i wymieniać go co 10tys.
- może robić płukanki przed wymianą oleju tylko co 30tys.
- może jak jakiś zakład który posiada sprzęt taki jak Jet Clean Tronic to przeczyścić tym silnik z osadów
- może tankować od czasu do czasu paliwo premium np. Shell V-Power Nitro Plus lub wlać sporadycznie STP do baku jadąc w trasę
Szukał bym w tym ratunku by nie grzebać się w silniku.

Ostatnia edycja:
Pocieszająca wiadomość, więc można by profilaktycznie zrobić czyszczenie, bo u mnie raczej olej był wymieniany zgodnie z książką czyli co 30tyś.

Jeszcze pytanko. Jak długo trwa czyszczenie? Czy w ciągu jednego dnia udałoby się wyczyścić?

Demontaż/montaż i czyszczenie - jakieś 4-5 godzin.

Ogólnie masakra ile nagaru (foto wyżej) może zebrać silnik JTS przez błędy konstrukcyjne.

Takie coś dzieje się w większości silników z wtryskiem bezpośrednim. Jak widać JTS też nie jest wolny od osadzania się nagarów w dolocie.

Zapewne olej o jak najmniejszym odparowaniu by zmniejszył nagar ale ogólnie nie do uniknięcia z powodu konstrukcji...

Poniżej zdjęcia zaworów w 1.9 JTS-ie po przebiegu 100 tys km. To w temacie nagaru i jego gromadzenia się w tego typu silnikach.

attachment.php
attachment.php

No, niezły kwas.

Dodano po 3 minutes:

Zapewne olej o jak najmniejszym odparowaniu by zmniejszył nagar ale ogólnie nie do uniknięcia z powodu konstrukcji...
Ciekawe, jak wygląda denko tłoka i głowica.
Jak jest przyczyna tego syfu?
Moim zdaniem, gniazda zaworowe i same zawory, podczas pracy w takich warunkach też będą wołały o pomstę do nieba. Samo wyczyszczenie chemią, to chyba nie wszystko. Oczywiście przywrócimy poprawną pracę zaworów, ale ich szczelność będzie już odbiegała od wartości fabrycznych.

Ostatnia edycja:
witam wymieniałem juz rozrzad w 159 2.2 jts i sa 2 lancuszki rozrzadu najpierw rozebrac potem kupowac

Same łańcuchy tylko ? ;)

No, niezły kwas.

Dodano po 3 minutes:

Ciekawe, jak wygląda denko tłoka i głowica.
Jak jest przyczyna tego syfu?
Moim zdaniem, gniazda zaworowe i same zawory, podczas pracy w takich warunkach też będą wołały o pomstę do nieba. Samo wyczyszczenie chemią, to chyba nie wszystko. Oczywiście przywrócimy poprawną pracę zaworów, ale ich szczelność będzie już odbiegała od wartości fabrycznych.

Jaka jest przyczyna ? wtrysk bezpośredni połączony z interwałem 30k wymianu oleju. Wystarczy :(

Dodano po 2 minutes:

Tak myślę by zapobiegać takim cudom w silniku lub oddalać je w czasie to warto:
- zainwestować w dobry olej np. Valvoline Max Life 5W-40 i wymieniać go co 10tys.
- może robić płukanki przed wymianą oleju tylko co 30tys.
- może jak jakiś zakład który posiada sprzęt taki jak Jet Clean Tronic to przeczyścić tym silnik z osadów
- może tankować od czasu do czasu paliwo premium np. Shell V-Power Nitro Plus lub wlać sporadycznie STP do baku jadąc w trasę
Szukał bym w tym ratunku by nie grzebać się w silniku.

Wiesz, przy wymianie co 10k to nawet rekomendowana fiatowska selenia 5w40 daje rade. Tyle ze jakos nie spotkałem się z tym żeby ktoś tak olej zmienial, chyba ze miał przygodę z lancuchem :P

attachment.php
attachment.php

Nie ma jak klienci to i nawet w jts się można podszkolić ;)

Ostatnia edycja:
Idea jest zła - przy wtrysku pośrednim benzyna zmywa olej z kanałów i zaworów. Przy bezpośrednim sie to niestety piecze.

Idea jest zła - przy wtrysku pośrednim benzyna zmywa olej z kanałów i zaworów. Przy bezpośrednim sie to niestety piecze.

Ale co ma zmywać? Czyste powietrze z filtra czy może niewielki syf z odmy? Skąd olej w dolocie?

Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a

Odwroce pytanie - skad sie bierze nagar w kanałach ssacych jeśli wg ciebie jest tam tylko czyste powietrze?
Wskazówka - przekrycie zaworów, timing, mikro nieszczelność, prowadnice.

Ale co ma zmywać? Czyste powietrze z filtra czy może niewielki syf z odmy? Skąd olej w dolocie?

Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a
No właśnie.
Czy tak bardzo puszczają prowadnice zaworowe i trzpienie zaworów, czy też ten olej dostaje się z powietrzem?
Swoją drogą w takim silniku trzeba by sprawdzić stan własnie prowadnic i trzpieni zaworów, bo mogą być też już nieźle zjechane, pracując z takim syfem.

Amortyzatory
Powrót