• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Nagar w silnikach JTS i trwałośc łańcucha...

Kolego Proboszcz, zamontowanie oil catch tank'u między odmą a dolotem to w takim razie dobry pomysł i powinien minimalizować ryzyko nagaru?

Proboszcz, ukłon w pas za szczegółowe wyjaśnienie. Jest sens zaglądania w zawory dolotowe bez testów na hamowni?

- - - Updated - - -

Półsyntetyku... Dobrze rozumiem, że to był podstawowy błąd?

hmm, czy mowimy o firmie castrol ;)

wojtekf - odpowiadając na pytania na twoje pytania:

- zaglądnąć zawsze jest sens z ale trzeba wziąć po uwagę to, że nie jest to takie proste i albo trzeba zdemontować kolektor albo zrobić to tak jak ja to zrobiłem. W obu przypadkach proponuje zarezerwować sobie jakąś sobotę.

- szczegółowo oglądałem tylko trzy silniki i wnioskując na ich podstawie uważam, że olej ma duże znaczenie i zdecydowanie odradzam półsyntetyki

matezoma

separacja oleju z odpowietrzenia skrzyni korbowej mogłoby całkowicie usunąć problem, zakładając, że uszczelniacze zaworowe są sprawne to właśnie olej z odmy tworzy nagar, ale powiem szczerze, że nie spotkałem się jeszcze ze skutecznym i dobrze działającym zewnętrznym separatorem.

Ostatnia edycja:
Proboszcz, a wiesz może czemu w 2.0 JTS są 2 przewody idące od pokrywy zaworów? I czy do Oil catch tanka podłączyć oba przewody, czy tylko jeden podłączyć a drugi zostawić jak jest? Któryś z nich może bardziej "pluje" olejem? :) Na zdjęciu zaznaczyłem kolorowymi strzałkami przewody.

odma.jpg

Żółym powietrze jest zasysane z pokrywy zaworów, do komór spalania. Na jego wejściu w kolektor ssący jest zawór zwrotny.
I to nim bardziej pluje olejem. Czerwony jest po to żeby, nie wytwarzało się podciśnienie pod pokrywą zaworów.

Tutaj odma jest połączona z układem dolotowym przed i za przepustnica. Jest dokładnie tak jak pisze BatIQV.
Za przepustnica następuje spadek ciśnienia i to ta rurka (żółta) jest odpowiedzialna za odprowadzanie gazów i oparów oleju do dolotu i to tutaj należało by poeksperymentować.

Hej wszystkim jestem tutaj nowy mam pytanko czy moj silnik czyli 2.2 JTS posiada łancuch rozrzadu??

dziekuje za szybka odp widze ze co do wymiany to rożne przebiegi sa?? czym to jest spowodowane ze niektórzy w wymieniaja przy 60 tys a niektórzy jeżdżą do 200 tys??

2.0 jts montowany w 156 ma pasek. A właśnie pasek powinno się wymieniać co 60 tyś km.

No to czyli jak ja posiadam model 159 z silnikiem 2.2 jts z łańcuchem rozrządu to jest on dożywotnio czy jednak muszę go wymienić jeśli tak to przy jakim przebiegu??

Nie jest dożywotnio. Jak się rozciągnie, jest do wymiany. O tym właśnie jest ten temat.

Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a

No to czyli jak ja posiadam model 159 z silnikiem 2.2 jts z łańcuchem rozrządu to jest on dożywotnio czy jednak muszę go wymienić jeśli tak to przy jakim przebiegu??
Lej dobra oliwe, wymieniaj ja co 10.000 km, utrzymuj wysoki poziom oleju a o rozciagnietym lancuchu bedziesz czytal w necie :)

Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk

Ok wielkie dzięki będę tak robił :-)

- - - Updated - - -

A jakiś limit jest na łańcuch np ze po 150 tys trzeba wymienić czy nie ma żadnych norm??

A jakiś limit jest na łańcuch np ze po 150 tys trzeba wymienić czy nie ma żadnych norm??
Teoretycznie nie ma limitu, ale zdarzały się przypadki że po 60 tys. km łańcuch się rozciągnął jak również przypadki przebiegu ponad 200 tys. km bez żadnej ingerencji w rozrząd.

I o taką odp wam dziękuję panowie milej niedzieli idę się nacieszyć moim nabytkiem:-)

No tak tylko chce żeby wszystko działało jak powinno dlatego pytam a silnik to tak jak unas serce musi być wszystko na tip top

Lej dobra oliwe, wymieniaj ja co 10.000 km, utrzymuj wysoki poziom oleju a o rozciagnietym lancuchu bedziesz czytal w necie :)

Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk

Jak kolega pisze, więcej do szczęścia nie trzeba :)

- - - Updated - - -

No tak tylko chce żeby wszystko działało jak powinno dlatego pytam a silnik to tak jak unas serce musi być wszystko na tip top

Naprawde Ci zycze zebys nie musial reanimować lancucha :P

- - - Updated - - -

Widzisz pieta, jednak można :P Kiedy wracasz do szukania? :P

Na razie nie mam odpowiedniego egzemplarza do testow ;) W warszawie jts jak na lekarstwo a po kraju nie chce mi się jezdzic. Teraz to by była sztuka dla sztuki.
Ale plan jest na koncowke roku, na razie ciułam srodki finansowe. Ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka :P

Amortyzatory
Powrót