• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Nagar w silnikach JTS i trwałośc łańcucha...

Na forum produktami Archoil handluje Pablo.

Witam serdecznie wszystkich. Jestem nowym, szczęśliwym posiadaczem 159 z niezawodnym jak wszyscy wiemy silnikiem 1.9 JTS. Przeczytałem już kilka tematów odnośnie rozrządu w JTS-ach ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Czy mógłby mi ktoś jasno odpowiedzieć jakie są objawy rozciągniętego rozrządu?

U mnie od pewnego czasu pojawiło się szarpanie przy przyspieszaniu oraz przy jeździe ze stałą prędkością w granicach 2-3 tys obr. Przy większych obrotach szarpanie jest coraz mniej wyczuwalne. Dodatkowo słychać pojedyncze stuki dochodzące spod maski przy prędkości ponad 100 km/h. Dodam, że głośniejszej pracy silnika nie zauważyłem zarówno w czasie jazdy jak i na biegu jałowym.
Ponadto coraz częściej pojawiają się spadki napięcia, czyli przygasanie świateł, deski rozdzielczej, samoczynne chwilowe wyłączenie radia. Czy obie sprawy można łączyć? Czy ktoś miał już z tym do czynienia? Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę.

Pozdrawiam!

Szarpanie to chyba norma bo mam oryginalny nowy rozrzad i lekko szarpie na niskich jak przyspieszasz. Jak dasz w deske to zadnego szarpania nie ma. A stuki to moze m32? Pzdr

Ponadto coraz częściej pojawiają się spadki napięcia, czyli przygasanie świateł, deski rozdzielczej, samoczynne chwilowe wyłączenie radia. Czy obie sprawy można łączyć? Czy ktoś miał już z tym do czynienia? Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę.

Pozdrawiam!

Jedz do elektryka na sprawdzenie alternatora - zapewne koncza sie szczotki.

Witam wszystkich.
Posiadam 2.2jts z 2006r z potwierdzonym przebiegiem 125tys km. Miesiąc temu wymieniłem rozrząd w PabloGarage. Silnik pracuje teraz znacznie lepiej i fajniej brzmi ( jakby turbina zasysała :P ).
Znalazłem w tym temacie wątek o czyszczeniu nagaru wraz z instrukcją. Mam zamiar jutro się za to zabrać u siebie w garażu. Porobię też parę fotek.

A i podpiąłem autko do komputera bo pojawił mi się niedawno następujący błąd:
received_1030247450331383.jpg

Ostatnia edycja:
Prawdopodobnie elektrozawór będziesz miał do wymiany ;) Pzdr

Mialem to samo po wymianie rozrządu.. Elektrozawory nowe wsadzić i po sprawie

Szukam i szukam w sieci tego elektrozaworu i znalezc nie mogę :/ W zasadzie to ja nie wiem jak to powinno wyglądać dokładnie. W kazdym razie nie znalazlem pod tym tytulem niczego za 450zl.
Samemu mozna cos takiego wymienic ?

Prosta sprawa. Odkręcasz plastikową pokrywę (czerwoną). Twoim oczom ukaże się moduł cewek zapłonowych oraz oba elektrozawory. Każdy z nich zamocowany jest jedną śrubą.

- - - Updated - - -

Numery zaworów:
ELEKTROZAWÓR EXH Alfa 71773494 GM 12655421
ELEKTROZAWÓR INT Alfa 71773493 GM 12655420

Faktycznie wymiana do najtrudniejszych nalezec nie bedzie. Gorzej ze znalezieniem tych czesci na polskim rynku. Znalazlem na sklepach zagranicznych z tym, ze tam jedna sztuka potrafi kosztowac nawet 90£ !

Faktycznie wymiana do najtrudniejszych nalezec nie bedzie. Gorzej ze znalezieniem tych czesci na polskim rynku. Znalazlem na sklepach zagranicznych z tym, ze tam jedna sztuka potrafi kosztowac nawet 90£ !

Pasują części GMa z podanymi numerami, ale one nie funkcjonują w obiegu w Europie. USA, a kurs dolara akurat niekorzystny...

Co powiecie o tym ?
m.aliexpress . com/search.htm?keywords=12655420
Numery czesci sie zgadzaja z tymi z ebay ale w opisie nie ma nic o 2.2.
Sa wspomniane Chevy, Buick, GMC, Saturn 2.0 i 2.4 .
Zdazalo mi sie zamawiac rozne rzeczy z tej strony to wysylka byla w miare szybka.

Tu jest oryginał GM
http://www.ebay.pl/itm/Cobalt-Malib...hash=item2ec3f74dd5:m:mmQ6pQy8emXnMYjbQ8c0iWg

Zamawiał ktoś przez eBay z USA? Faktycznie nie ma dodatkowych opłat celnych?

Zależy jak się trafi, bo opłaty celne to jedno (nawet nie pamiętam czy jest cło na takie części), a VAT to zupełnie inna historia. Teraz nie odkopię szczegółów, ale wydaje mi się, że dopłacałem przy odbiorze paczki...

- - - Updated - - -

Sa wspomniane Chevy, Buick, GMC, Saturn 2.0 i 2.4 .
Zdazalo mi sie zamawiac rozne rzeczy z tej strony to wysylka byla w miare szybka.

Nie ma znaczenia, to są te same części.
Poważnie chcesz z Chin zamawiać? Ja bym się bał pakować w auto części bliżej nieokreślonego pochodzenia...

Mi na te same błędy pomogła wymiana czujki położenia wałka rozrządu koszta jakieś 65 zł

Szkoda, że wcześniej nie napisałeś :)
Rano zamówiłem przez ebay obydwa elektrozawory. Myślałem trochę nad tymi chińskimi bo cena bardzo przyzwoita.

A i wczoraj zrobiłem szorowanie które opisywał Huberto :)
forum. alfaholicy.org/zrob_to_sam/132305-kolektor_ssacy_czyszczenie_nagaru_159_jts.html
IMG_20160207_171313.jpg

Zeszło mi się równe 5 godzin i cztery białe koszulki. Zdaje mi się, że miałem mniej usyfione niż Ty Huberto wstawiłeś na forum zdjęcia. Nie napisałeś, że trzeba jeszcze odłączyć grubą rurę guomową którą płynie płyn z chłodnicy. Nie mogłem wyciągnąć całego dolotu puki jej nie odłączyłem.
IMG_20160207_162656.jpg

W cholere roboty z tym. 30 min schodziło mi sę na wyczyszczenie jednego zaworu. Zdjęcia niestety już nie zrobiłem po wyczyszczeniu bo telefon mi padł :/ Ale prawie się świeciło w srodku. Strach przy odpalaniu po złożeniu bo pierwszy raz taki zabieg robiłem. Kontrolki mi się poodpalały, żę nie działa hill holder i ASR. Pózniej zniknęły. Silnik pracuje(albo to placebo) płynniej. Nie mam delikatnych szarpnięć przy dodawaniu gazu na 1 i 2gim biegu. Jest ciszej ? Szybciej? Zdaje mi się, że tak :)

Amortyzatory
Powrót