• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Nadgorliwa kontrola trakcji 156 V6

Miałem kiedyś taki przypadek,nie w Alfie a w BMW. Przy zjeżdżaniu z ronda bądź jazda po nim czyli jazda po łuku załączało się ESP. Szarpało autem jak głupie. Ileż było szukania i rzucania niecenzuralnych słów.Czujnik kąta skrętu,moduły i inne bzdety przeszukane i i nic. Okazało się,że jeden z czujników ABS był za blisko łożyska i źle czytał obroty koła. Proponuję to sprawdzić ;)

Miałem kiedyś taki przypadek,nie w Alfie a w BMW. Przy zjeżdżaniu z ronda bądź jazda po nim czyli jazda po łuku załączało się ESP. Szarpało autem jak głupie. Ileż było szukania i rzucania niecenzuralnych słów.Czujnik kąta skrętu,moduły i inne bzdety przeszukane i i nic. Okazało się,że jeden z czujników ABS był za blisko łożyska i źle czytał obroty koła. Proponuję to sprawdzić ;)

Ale on robił logi z parametrami czujników. Gdyby czujnik dawał zły sygnał byłon by to widoczne w postaci złych interwałów lub błędnego parametru.
Skoro po zmianie kół jest jeszcze większy problem to wszystko wskazuje na duże znaczenie zbieżności.

Musiał by mieć dużego pecha i strasznie rzadki rodzaj usterki, żeby sam czujnik podczas skrętu dawał takie efekty.

Ostatnia edycja:
Ale on robił logi z parametrami czujników. Gdyby czujnik dawał zły sygnał wyszło by to widoczne w postaci złych interwałów lub błędnego parametru.
Skoro po zmianie kół jest jeszcze większy problem to wszystko wskazuje na duże znaczenie zbieżności.

Musiał by mieć dużego pecha i strasznie rzadki rodzaj usterki, żeby sam czujnik podczas skrętu dawał takie efekty.

Ja też sprawdzałem czujniki i wszystko było dobrze. Nie mniej jednak jak już tyle poświęcił czasu na diagnostykę niech to sprawdzi.

Ja też sprawdzałem czujniki i wszystko było dobrze. Nie mniej jednak jak już tyle poświęcił czasu na diagnostykę niech to sprawdzi.

Dlatego też na to samo zwracałem uwagę mimo upartego twierdzenia kolegi "Belfra" iż to nie to.
Jeżeli czujniki dadzą się odkręcić i wyjąć bez problemu - to najszybszą metodą wyeliminowania jakiejkolwiek ich wady jest po prostu zamienić je miejscami (P/L).
Jeżeli są ok, po zamianie objawy będą identyczne przy tym samym kierunku skrętu... jeżeli jednak któryś czujnik lub kabel nie jest w 100% sprawny - to raczej się coś zmieni (albo kierunek skrętu, albo objawy)...

UWAGA przy tym przy wyjmowaniu ich z miejsca osadzenia (bardzo łatwo je uszkodzić - dość delikatne i kruche tworzywo).

P.S.
W ostateczności mógłby to być uszkodzony pierścień magnetyczny ABS łożyska (mogą być pęknięte wewnętrznie magnesy - np w skutek przegrzania lub uszkodzenia mechanicznego) - ale ta sytuacja wydaje się w tym przypadku dużo mniej prawdopodobna m.in. ze względu na specyfikę objawów, logi,... i.t.d.

próbowałem wyjąc czujnik oraz drastyczniej wybić go od drugiej strony ani drgnie :(:(
a tak zapytam czy czujnik z wersji bez asr się nada? bo mam taki z alfy z 99r. na wtyczce oryg. jest napis SE x a na tej z 99r jest samo SE

Wybijając go jedynie go uszkodzisz.... szkoda

Co do czujnika od starszej 156 - ja mam założone na tył po przerzuceniu wtyczki - działają bez zarzutu. Ale 100% kompatybilności nie jestem w 100% pewien :D

nie dało się wyjąc poszła wiertara, kupiłem nowy ori , nic się nie zmieniło tak samo jak na starym żyje z tym ale to tak ma byc hy?

nie dało się wyjąc poszła wiertara, kupiłem nowy ori , nic się nie zmieniło tak samo jak na starym żyje z tym ale to tak ma byc hy?

To nie może tak być ale nikt z nas nie wie, co tam było kombinowane i dlaczego tak masz.

założyłem grube staby eibacha i teraz to czy w prawo czy w lewo od razu pobudza sie :( uciążliwe to , podmienic całą pompę?

GT ten sam problem

Cześć, czy problem w jakiś sposób został zażegnany?
W mojej GT mam to samo, ciężko jest mi stwierdzić czy pojawił się on gdy jest w moim posiadaniu czy wcześniej.
Przechodząc do rzeczy, podczas skrętu w lewo pojawia się problem zapalającej lampki kontroli trakcji. Według moich spostrzeżeń koło zaczyna przyhamować przeważnie przy jednym kącie skrętu kierownicą. Zauważyłem również, że na małym wyboju w dużo szerszym zakręcie też sie ujawniło, może zbieg okoliczności, choć wątpię bo gdy miałem założone zimówki było rzadkością. Aktualnie orginalne 17 z oponą 215/45.
W aucie została zrobiona maglownica, drążki kierownicze, amortyzatory i cały zestaw zawieszenia przedniego (wahacze góra dół) łączniki stabilizatora, tuleje stabilizatora, amortyzatory i oczywiście zbieżność nic to nie dało.
Po wymianie wahaczy problem większy. Więc celował bym dalej w tą zbieżność, a za razem może się wszystko utwardził i fakt faktem jakiś przewód czujnik "ma gorzej"(to już takie chwytanie się brzytwy z braku pomysłu).
Przeczytałem forum lecz w tym temacie nie ma prawie nic, bądź źle czytam, sam ten post już przestudiowałem X razy.
Więc dlatego proszę jeśli wpadłby ktoś na jakiś pomysł doradził będę wdzięczny. Mam nadzieję, że będzie jakiś odzew i uda się uporać z problemem.

Ostatnia edycja:
Hejka , mi się to uspokoiło z rok nie miałem z tym problemów, a po wymianie skrzyni biegów znowu się to pobudziło pojechałem ba zbierznosc bo w tylnym zawieszeniu się poluzowała śruba od wahacza i nic to nie dało dalej to samo nie wiem w czym tkwi problem

Przepraszam za tak późną odpowiedź. Alfa przez ten czas wróciła do garażu i kompletnie o tym zapomniałem. Chcąc nie chcąc troszkę mnie frustruje ten problem w szczególności, że założyłem nowe opony na oryginalnych alufelgach 17 i problem znów pojawia się częściej tak jak na letnich całkowicie inny komplet felg więc to nie ich wina. Zastanawiam się jeszcze nad wymianą tylnego zawieszenia, lecz wątpię czy coś to da. Zauważyłem jeszcze dość sporą rozbieżność, a przynajmniej tak mi się wydaje w układzie w różnicowym, a dokładnie po załączeniu biegu i podniesieniu lewej strony luz jaki występuje na zewnętrznym obwodzie koła jest w granicy 3.5cm zaś po prawej stronie wynosi aż 7cm. Możliwe, że tego nie powinno się tak sprawdzać, być może tak działa mechanizm różnicowy jeśli tak proszę mnie wyprowadzić z błędu, ale to mi się nie podoba. Według mnie te wartości powinny być zbliżone do siebie‽ Chociaż teraz jest to całkiem dziwne ponieważ po wymianie skrzyni u Ciebie problem pozostał. Jeszcze na myśl przychodzi mi czujnik przyspieszenia poprzecznego, ale czy w taki sposób mogły by wyglądać objawy. Coraz bardziej skłaniał bym się co do niedomagania elektronicznego którejś z części niż uszkodzeniu mechanicznym.

Amortyzatory
Powrót