• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

na 28 litrach 110km!!! co jest ;/

• Autor wątku Autor wątku nerlo1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Posłuchaj, nie patrz ile daje Ci na postoju przepływka, a rozgrzej auto i depnij gwałtownie do odcięcia - użyj alfadiaga i zobacz jakie masz napięcie MAF'a przy odcięciu. Sprawdź tutaj MAF czy zgadza się - może być mała różnica kilka procent w wartościach. To nam pozwoli określić co dalej robimy, druga sprawa,a to już od zimnego zloguj alfadiagiem parametry podane w postach o unidiagu. Waże byś zlogował to od zimnego, będziemy wiedzieć czy sonda nie leniwa, czy termostat działa prawidłowo itd. To nam więcej powie niż Twoje spostrzeżenia ;-).

Taki pakiet danych spakuj i daj na forum...

Co do rozłączania się to masz albo luźny kabelek i nie łączy, albo wyłącz od bluetooth'a porty COM, antywira itd. Brak odpowiedzi pow 5s zrywa połączenie, w paktyce wystarczy >300ms i koniec ;-).

Dobrze, że masz możliwość podłączenia się samemu lapem - już dawno powinieneś żądzić swoim autem,a nie ono/ona/on Tobą ;-).

Pzdr.

Miłego logowania ;-)

w air flow voltage było 1.53 volt a air flow rate 14kg/h nie wiem czy to cos mowie :D:D

nerlo1991 to mówi mi, że ja wymiękam, za słabe nerwy mam. Nie rozumiesz logiki diagnozowania... :rolleyes:
Wróć do bejcy :D proszę, w imieniu AR to piszę :D

temp byla 76 albo 78 stopni kupiłem przpływke oryginalna juz ja załozyłem zobaczymy czy spalanie sie zmieni :D mam tez 2 przepustnice i silnik krokowy z samochodu w ktorym były obroty rowne ponizej 1000 ;] tez wymienie i zobacze bo u mnie teraz sa 1500 ;/

Mistrzu, mała podpowiedz - jak po adaptacji krokowca obroty szaleją lub są za wysokie to musisz ponowić adaptację. Oczywiście jeśli przed adaptacją było dobrze :-)

a przy jakiej temp powinien zbadac przepływke :D w sumie to i tka juz kupiłem oryginalna

nr sie zgadzaja na przepływce :D samochod jak by troszke miał mniej mocy... ale i spalanie spadło wczesniej do wawy (50km) 50zł :D i pusto a dzis za 40 pojechałem i wrociłem :D:D:D i jeszcze jest paliwo hehe pojade zatankuje i bede sprawdzał ile teraz pali zmienilem tez czujnik temperatury płynu bo przez to tez moze byc ;]

nie nie100km tylko 50 :D ja mam 25 w jedna strone wiec wynik nie za specjalny :D

panowie mam jeszcze takie jedno małe pytanie poniewaz moja alfa jak ja odpalam musze dawac gazu bo przygasa ma bardzo małe obroty na poczatku ale po minucie sa ponad 1000 a jak sie angrzeje 1500 co to mo,że byc?? moze byc akcja ze samochod chodzi na ssaniu? jak to sprawdzić??

kolego, ssanie włącza się automatycznie i wtedy obroty są większe (kolo 1500obr.), wyłącza się ono przy osiągnięciu przez silnik jakiejś tam temperatury i obroty powinny trzymać miedzy 900 a 800. Ja w swojej belli nigdy nie daje gazu przy odpalaniu, nawet przy -20 stopniach odpala bez gazu:)

no własnie ale ja mowie jak jest u mnie po ostatniej adaptacji silnika krokowego ;/ jak moge sprawdzic czy samochod chodzi na ssaniu?? no bo jak jest ciepły ma 1500 obrotow a zimny to 1000 i tak cały czas :D jak by mu sie cos pomieszało

---------- Post dodany o godzinie 22:31 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:20 ----------

a wiec moim kolejnym pytaniem jest co stereuje ssaniem? czujnik temp płynu chłodzacego?? bo zmieniłęm czujnik na 2 i jest to samo zimny ponizej 1000 silnik ciepły rowne 1500 ;/

Takim fajnym wskaźnikiem jak auto jest sprawne to sprawdzenie położenia przepustnicy i czasu wtrysku. Na początku są dość wysokie wartości,a później powoli spadają. U mnie wtryski spadają do 3.2ms i różne sobie latają, czasem o kilka setek wyżej, niżej ;-) to jest już po zakończeniu ssania. A ssanie jest tutaj płynne, nie ma ON/OFF bo zależne to od temp. silnika :-).

Mi w zimę spaliło 9l tryb mieszany.

P.S. dokończ adaptację krokowca jak Ci Bubu pisał w innym poście! <sciana>

Ostatnia edycja:
- zakończenie etapu ssania jest wtedy jesli Throttle value angle jest poniżej tych 4 , 5 stopni.
- lepiej jednak okreslać wg. temperatury mierzonej przez program diagnostyczny.
--

Amortyzatory
Powrót