• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[166] Muminowa 166 ver.2

Status
Ten wątek został zamknięty.
A panewki? Nic nie piszesz o panewkach a to przecież jest najważniejsze. Bo taki remont jaki opisujesz to jest po wydmuchaniu UPG. Czyli i tak panewka się może obrócić po miesiącu.

Z tego co mi wiadomo, to nic nie było robione jeśli chodzi o dół silnika. Ale sprzedający wspominał o zapoceniu w okolicach miski, także i tak musiałbym ją zdjąć i przy okazji mógłbym zlecić profilaktyczną wymianę panewek. Nie powinien być to bardzo wysoki koszt.

- - - Updated - - -

W zasadzie po Twojej wiadomości zapytałem sprzedającego w jakiej formie jest ten "dokument" potwierdzający wspomnianą naprawę i okazało się, że to taki rachunek-świstek wystawiony przez Bosch Service, pisany na przysłowiowym kolanie, z którego ciężko cokolwiek odczytać. Także odpuszczam ten egzemplarz.

Ja swojego jts-a też kupiłem po grubszym remoncie, jak to się skończyło już pisałem.

Jeśli remont to samemu, jeśli "nowy" silnik to lepiej taki, do którego nikt łap nie pchał. Takie jest moje zdanie.

Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka

Mumins dobrze zrobiłeś. Ja dwa razy oddałem auto do "Bosch Service" Dwa razy byłem niezadowolony. Remont tego silnika w warsztacie co robi wszystko do wszystkiego nie wróży nic dobrego.

Wpadły odświeżone letnie koła z nowymi oponkami, do tego na lakier wrzuciłem nowość od Enzo Coating - SiO2 wax. Jest moc :)
226.jpg
227.jpg
228.jpg
229.jpg
230.jpg

Ta dziupla to Twoja prywatna czy korzystasz u kogoś?

Ulala. Bardzo ładnie! Chyba wpadnę do ciebie czarnuchem :D Widzę, że jest lekko zglebiona, nie haczysz miską?

Ulala. Bardzo ładnie! Chyba wpadnę do ciebie czarnuchem :D Widzę, że jest lekko zglebiona, nie haczysz miską?
Nieee, jakbym miał trzeci raz robić ten sam kolor (632), to bym się chyba załamał :D

Jest dość mocno zglebiona, mam osłonę silnika, nówkę sztukę ori. I jak coś, to nią walę. Ale mam już opatentowane jak jeździć, by nie robić sobie krzywdy.

Mumins, ja się tak zastanawiam od czego większy garb urośnie: trzeci raz z polerką w ręku czy po raz enty z aparatem?:cool:
Trzeci raz przy poliftowej 166 z tym samym kolorem :) fakt, robienie fotek do relacji z prac, tak jak to miało miejsce przy Krzemola aucie, jest mega deprymujące momentami.

Mumins szczena opada. Alfa jak z obrazka. Ja też mam na pokładzie 632, więc możemy zrobić czarnego spota z Krzemolem.
Mam nadzieję, że pokażesz nam parę myczków w jakąś saturdej albo sandej ;)

No i stało się, podczas jazdy do pracy wyskoczyła pierwsza 'widoczna' awaria. Na nierównym przejeździe kolejowym włączyła się kontrolka ręcznego. Po lekturze forum obstawiam uwalony czujnik płynu hamulcowego, sprawdzę popołudniem co tam się zadziało.
264.jpg

Ostatnia edycja:
Jakiś dobry fotograf wtedy by się przydał... Wpisałby sobie do portfolio :sarcastic:

Usterka nie wywołała większych emocji wśród forumowiczów, ale napiszę tylko, że jakimś cudem płyn uciekł ze zbiorniczka (najwyraźniej był niedokręcony). Wystarczyło uzupełnić i wszystko gra.

Dla potomnych dodam, że po odpięciu wtyczki, a przed uzupełnieniem płynu, błąd zniknął (logiczne).

He he. Emocje jak na grzybach :)

Przyczyny mogą być dwie:

1. Wyciek płyny na skutek nieszczelności układu
2. Zużycie klocków hamulcowych - poziom płynu obniżył się, co wywołało efekt zapalenia kontrolki

Sprawdź dla pewności, czy nic nie podcieka. Jeździć, obserwować ;)

He he. Emocje jak na grzybach :)

Przyczyny mogą być dwie:

1. Wyciek płyny na skutek nieszczelności układu
2. Zużycie klocków hamulcowych - poziom płynu obniżył się, co wywołało efekt zapalenia kontrolki

Sprawdź dla pewności, czy nic nie podcieka. Jeździć, obserwować ;)

Nie, fizycznie zbiorniczek był odkręcony/niedokręcony i umazany w płynie. Wyleciało górą. Klocki i tarcze zakładałem nowe przy swapie hamulców, także nie tutaj tkwi przyczyna ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót