Spoko, eksploatacja ma różne wymiary. W maździe podciągamy pod nią korozję nadwozia na gwarancji, brak wygłuszeń nadwozia czy świszczące uszczelki w nowych wozach. Poprzednia generacja "6" miała za cienką warstwę lakieru co skutkowało "korozją w oczach" lub masowymi odpryskami od stania na parkingu. Ale ciiiiichooo. To już nie eksploatacja tylko geniusz inżynierów mazdy. Poprawili pewnie coś co inni skopali :lol: Aha i jeszcze tak mi się przewinęło... Skoro wałki w busso ulegają wytarciu na skutek eksploatacji (nie, wg Andrzeja to wada fabryczna) to w maździe też to ma miejsce w dieslach. Choć w diesli mazdy w ogóle należy unikać nie tylko przez wałki. Ot takie bardziej podatne na eksploatacje. Ale oczywiście nadal doskonałe :sarcastic:
Diesle mnie nie istnieją, więc niech są sobie nawet kwadratowe będą te wałki. Bzdety typu szumy zasłyszane od kogoś itp to nawet szkoda komentować, po to są jazdy próbne i oglądania auta do woli w salonie - widać i słychać wszystko, nikt nie wstawia wygłuszeń , wyciągając przed wydaniem, z salonu. Japończyka z dieslem kupił hmm.. no ale cóż, po części rozumiem, w końcu Alfy tyle lat kupowałem.. nie ja jeden, też pewnie go rozumiesz.
No nic, całe szczęście ze istnieje to utlenianie, niektórzy sobie psychikę widzę tym ratują, sposób lepszy na rozładowanie frustracji niż strzelanie do tłumu, więc niech sobie rdzewieją przebrzydłe japońce do woli. A że nie czytają niczego poza znakami drogowymi, to się nie przejmą i pewnie będą jeździć jak jeździły w najlepsze
I nie wałki w Vkach są wadą, a druciarskie podejście do norm Euro3 w Alfie , skutkujące przegrzewaniem tylnej głowicy (plus sam pomysł wsadzania Busso w te komory, poprzecznie...) i wszelkimi tego konsekwencjami. Spełnimy normę, będzie notorycznie się przegrzewać, a w kij tam, za to nie zardzewieje bo ciągle gorąco i sucho, w tym sucho z braku oleju. Można i tak.
Zenon - pojęcia nie mam co radzić człowiekowi z dziurami w Maździe. Ale osobiście też wolałbym dziury prawdę mówiąc.
2,5 Subaru też nie najlepiej o ile wiem, u mechanika 2 bloki z pęknięciami widziałem. Ale coś tam przebąkiwał o wzmacnianiu ? Nie wiem, nie interesowałem się. Know How raczej rozwinięte w tej grupie , w odróżnieniu od Alf, więc sposób znajdzie.