• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Multijet 101ps -> 181ps i 383Nm

cinek_

Nowy
Auto
JTD
Silnik 101 konny w serii bez zmiennej geometrii w budzie Fiat Punto 2fl. Jest to multijet na sterowniku edc16c8 (tak jak 140mjtd). Dokonane przeze mnie zmiany w aucie to:
- montaż spręzarki gt1749vb
- DP i wydech 2,5 cala całkowicie przelotowy
- duzy frontowy cooler + dolot fi60 z kwasu + łaczniki silikonowe
- mocny dwumas i sprzęgło (przy tej wadze auta zapas na ok 500nm :D)
- mocny rozrząd (zapas na ~1700 na szynie)
- zegary doładowania i temp oliwy
- usuniety EGR
- remap na seryjnym sterowniku z uruchomieniem zmiennej geometrii

Obecnie auto pompuje 1,55 bara i górą 1,5, rail z seryjnych 1400 na 1600. Układ wtryskowy jest wydojony maksymalnie, seryjne wtryski mimo prawie 220kkm przebiegu auta wciąż dają rade niestety osiągnięty wynik jest kresem ich możliwości. Po zmianie wtrysków na większe myślę że ~15ps (a może i więcej) jest do ugrania :)

Wynik całych tych przeróbek to: Multijet 101ps

Pozdro

P.S Motor 1.9 8V.

Ostatnia edycja:
o kurde ładnie pocisnąłeś z niego. ciągnie z każdej strony z dołu z góry i chyba też z boku :D . nie ma problemu z ruszaniem ? jak reaguje na pedał nie rwie gumy?

A jak z poduszkami silnika ?
Nie urywa ?

Dają radę - w aucie seryjnie jest Getrag i poduchy jak w stilo z dostosowaniem pod bude punto. Nie pamiętam abyśmy zmieniali w tym aucie poduchy, muszę potwierdzic z właścicielem ale o ile mnie pamięc nie myli są dalej oryginalne. Pólosie itd wszystko seryjnie póki co dzielnie znosi trudy.

Pozdro

toz to istny demon bedzie, przy takiej masie 7s do setki peknie jak nic!!! jesli trakcja pozwoli, szok.

ja tez mam drugie auto punto II jtd;)

toz to istny demon bedzie, przy takiej masie 7s do setki peknie jak nic!!! jesli trakcja pozwoli, szok.

ja tez mam drugie auto punto II jtd;)

Myślę, ze nawet mniej niż 7s - tu jest film jak miało ~173ps i 340nm (na koncu pękła rura dolotu z tego powodu jest check)
http://www.youtube.com/watch?v=VVDoXbpvDCY&feature=related

Też mam p2jtd prywatnie (2001 na soczewce) w serii 80ps jak tylko znajdę czas musze wyblaknięte pudło wystroic i mam nadzieję będzie to najmocniejsze jtd 1.9 8v na edc15 :)

Pozdro

moje tez jest 2001 ale ma 85km, obecnie mam 305tys przebiegu i nigdy mnie nie zawiodlo, najlepszy grat jakiego mialem i mam nadal;)

p.s. soczewki w punto byly chyba seryjnie w kazdym.

jesli to nie problem odpisz mi na pw.

moje tez jest 2001 ale ma 85km, obecnie mam 305tys przebiegu i nigdy mnie nie zawiodlo, najlepszy grat jakiego mialem i mam nadal;)

p.s. soczewki w punto byly chyba seryjnie w kazdym.

jesli to nie problem odpisz mi na pw.

Moje ma 105kkm oryginalne od nowości :)
Soczewki nie były w kazdym, to M30 opisane wyzej to P2FL z duzymi swiatłami z przodu (rok 2004).
PW poszło kilka h temu

Pozdro

byc moze, nie chce sie klocic ale wydaje mi sie ze w punto II przed fl soczewka to standard, natomiast punto ze swiatlami po fl jest szkaradne i jeszcze ta dokladka do swiatel z tylu w wersji 3d masakra.

ja mam nastukane tyle co wiem te 305tys, bo auto kupilem sprowadzone z francji przy przebiegu 105 tys ale nigdy nie podpinalem w ramach sprawdzenia przebiegu.
dodam tylko ze zona jest instruktorka i autko zrobilo na nauce jazdy 200tys w ciagu niecalych 4 lat! dwumas sie poddal przy licznikowych 270tys.

P.s. ad filmiku, podziwiam poczucie humoru kierowcy i prowadzenie auta przy takich przyspieszeniach w trybie city;)

Ostatnia edycja:
No no,konkret wynik.W tej budzie to już cos idzie.Pisząc o lepszych wtryskach mogących dać 15km miałeś na myśli o tych z 1,9 140km ?? Czyli,że ogranicza ciebie w tej chwili układ wtryskowy i że na tym setupie jest możliwość osiągnąć +200km??O ile pozwoli na to turbo.

Zadziwiające ,jak te 8v trzyma moment ( przy 4000obr ~ 320NM !!) i jak ładnie wstaje ( przy 2000obr okolice 330Nm).Ciekawe co by było przy 16v.

Ostatnia edycja:
Z innej beczki co by nie było tak wesoło:)

1. Auto używane na codzień, czy tylko w niedziele okazyjnie wyciągane z garażu?
2. Jak tam wygląda spalania po tych modach?
3. Żywotnosc silnika oraz osprzetu?
4. Sprzegło i dwumas seria?
5. Można przy tak ekstremalnym tuningu:) pokusic sie o zegar cisnienia oleju.
6. Czy dymi przy mocnym bucie?

Prosze sie nie obrażac, poprostu nurtują mnie te pytania:)

Z innej beczki co by nie było tak wesoło:)

1. Auto używane na codzień, czy tylko w niedziele okazyjnie wyciągane z garażu?
2. Jak tam wygląda spalania po tych modach?
3. Żywotnosc silnika oraz osprzetu?
4. Sprzegło i dwumas seria?
5. Można przy tak ekstremalnym tuningu:) pokusic sie o zegar cisnienia oleju.
6. Czy dymi przy mocnym bucie?

Prosze sie nie obrażac, poprostu nurtują mnie te pytania:)

1) Używane na codzień
2) 4-9l zależnie od nogi
3) motor (słup) dalej seria, serwisowany co 10kkm obecnie 220kkm; osprzęt seria prócz wymienionych w opisie
4) napisane przeciez - zmienione na mocniejsze
5) temperatura wystarcza, auto ma seryjnie sporą chłodnicę oliwy
6) dymi powyzej 4100obr; zapas powietrza jest paliwa niestety już nie

Pozdro

---------- Post dodany o godzinie 12:29 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:24 ----------

No no,konkret wynik.W tej budzie to już cos idzie.Pisząc o lepszych wtryskach mogących dać 15km miałeś na myśli o tych z 1,9 140km ?? Czyli,że ogranicza ciebie w tej chwili układ wtryskowy i że na tym setupie jest możliwość osiągnąć +200km??O ile pozwoli na to turbo.

Zadziwiające ,jak te 8v trzyma moment ( przy 4000obr ~ 320NM !!) i jak ładnie wstaje ( przy 2000obr okolice 330Nm).Ciekawe co by było przy 16v.

Tak, skończyło się paliwo - osiągnąłem kres wydatku seryjnych wtrysków które mają 220kkm za sobą; z pompy jeszcze coś wyduszę ;)
Nie mam na myśli tych z 1.9 140 - to przecież 16tka a tam jest głowica 8 wentyli. Na pewno na nowych (większych) wtryskach coś jeszcze można ugrac...

Pozdro

No tak palnołem głupotę.Ciekawe jak wydajność wtrysków z 1,9 8v 120km,może te byłyby wydajniejsze??

Cały czas jestem pod wrażeniem przebiegu momentu.Ciekawostka ,że ori chłodnica oleju wyrabia.

Ja może mam zwidy ale jak jest przyczyna "pływających" pikotgramów na filmiku pod koniec w stosunku do zegarów? Tylko ja to widzę?

Ale sowją drogą niezły mod. Niepozorny demon :D

Bardzo glosne jest teraz? Jak sie to ma do codziennego uzytkowania? Wydech skrocony i wypuszczony z przodu, czy pociagniety do konca?

Wydech puszczony do konca, cicho nie jest - kwestia przyzwyczajenia. Osobiście uważam że przelot moze by ale na 1dnym tłumiku.

Pozdro

Amortyzatory
Powrót