• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Multiecuscan-wady i zalety.

Korekty były zależne od generacji sterownika. Nie pamiętam dokładnie od której wersji pojawiły się dopiero korekty.

mam cf3 2,4 więc wydaję mi się ,że już powinny być.Może się mylę... starsze 156 czytało normalnie .

Masz rację, wydaje Ci się ;)
Zarówno w tym silniku, jak i w starszym CF2 136KM, sterownik silnika (EDC15) nie pokazuje korekt.

Korekty były możliwe do odczytania ze sterownika, bodajże dopiero w sterownikach EDC16 i nowszych.

Korekty były zależne od generacji sterownika. Nie pamiętam dokładnie od której wersji pojawiły się dopiero korekty.

EDC15 nie ma korek, a EDC16 ma korekty.
Lub inaczej, tam gdzie są wtryski dzielona na klasy, to nie ma korekt, a tam gdzie posługuje się kodami IMA korekty są.

Czy używa ktoś fes, multiscan z kabelki od viakena na Windows 10?
Działa na sterownikach od 8?

Można prosić najnowszą wersje registered Multiecuscan? Na eh69@o2.pl

Witam . Windows 10 sam znalazł sterowniki pod vikena KKL niebieskiego.Musiałem tylko ręcznie ustawić port z com7 na com1..Więc ze sterownikami nie ma już problemu.
Jaki macie ustawiony czas opóznienia (msek) ?

Używa ktoś do mesa ELM'a mini http://allegro.pl/interfejs-elm-327-bluetooth-mini-bt-obd2-2015-new-i5748873470.html ?? Kupiłem bo zwykły ELM z BT nie mieścił się pod klapką bezpieczników ale za cholerę ten biały wynalazek nie chce łączyć się z Alfą. Z normalnym pełnowymiarowym ELM 327 na BT nie ma problemu. System go wykrywa paruje się bez problemu ale MES wywala podczas testu interfejsu, że urządzenie niezgodne i się nie łączy.

Ostatnia edycja:
Pany, mam FES'a 3.5, do tego kabelek Viaken niebieski - VagKKL + FIATECUSCAN. Mam problem z połączeniem się z ecu w alfie 159 - z silnikiem skrzynią łączy się bez problemu. Jeśli chcę połączyć się się z poduchami, abs, deską rozdzielczą, czy z przeglądem od razu wyskakuje taki komunikat(patrz załącznik), bez względu czy kabel jest wsadzony czy nie w port USB - nie pyta nawet w jakiej pozycji powinien być ustawiony przełącznik. Przy poprzedniej alfie 156 wszystko hulało bez problemu. W czym leży problem?

Załączniki

• blad fes.jpg
    blad fes.jpg
    93.2 KB · Wyświetleń: 543
Kablem KKL w Alfie 159 połaczysz się właśnie tylko z silnikiem. Do ABS, klimatyzacji i reszty potrzebujesz kabla ELM327. W 156 KKL starczał do wszystkiego.

Hm. Nie testowałem nigdy połączenia przez Bluetooth, ale osobiście wolałbym jednak kabel - coś jak ten - http://allegro.pl/kabel-interfejs-diagnostyczny-elm-327-obd2-can-usb-i6156626034.html - niekoniecznie od tego sprzedawcy, bo ten ma sporo negów, ale generalnie "ten typ" :). Połaczenie przez BT jest niby OK, możesz sobie podpiąć pod smartfona czy laptopa bez niewygodnego kabla, ale dla mnie to jak internet przez WiFi kontra po kablu - kabel generalnie pewniejszy. Choć mogę się mylić :).

czyli ogólnie kwestia tego co kto szuka... Pytanie czy do tego elm'a potrzebuję jeszcze jakieś adaptery do np. abs'u?

Panowie WTF?? o co chodzi ze sie nie łączy?
IMG_20160505_191832.jpgIMG_20160505_191900.jpgIMG_20160505_192324.jpg

Wkładam kabel w złącze, uruchamiam fes, wkładam do usb, włączam zapłon, connect.... i lipa:/

Sprawdź w menadżerze urządzeń w windowsie ustawienia portu COM, u mnie nie łączyło, bo opóźnienie sygnału było za duże.

A co się pojawia, gdy rozwijasz menu Serial Port w ustawieniach? Bo masz brak zdefiniowanego portu COM do komunikacji....

A co się pojawia, gdy rozwijasz menu Serial Port w ustawieniach? Bo masz brak zdefiniowanego portu COM do komunikacji....

POJAWIA SIE COM1, COM2 ITD ITP
jak daje na com1 to tez sie nie łączy
mam windowsa 7 home premium
wyskakuje komunikat o nie rozpoznaniu portu....

- - - Updated - - -

Sprawdź w menadżerze urządzeń w windowsie ustawienia portu COM, u mnie nie łączyło, bo opóźnienie sygnału było za duże.

co dokładnie?
Bez tytułu.jpg

Amortyzatory
Powrót