Multiecuscan-wady i zalety.

Ja z taką sprawą. Świeża AR166, kupiłem interfejs na allegro.
Zainstalowałem sterowniki ftdi, wykryło urządzenie itp, poustawiałem tak jak w instrukcji, jednak z autem połączyć się nie mogę, wyskakuje błąd wskazujący na kabel bądź ustawienia portu com.
Dla pewności sprawdziłem też na drugim laptopie ( 1szy Win7, 2gi WinXP) i to samo.
Sprawdzałem z FESem i MESem, choć to pewnie to samo jeśli chodzi o zasadę działania.

Teraz sprawa taka: uszkodzony interfejs, czy coś nie tak w aucie? Mieliście jakieś problemy ze swoimi Alfami co do połączenia z interfejsem? Po wpięciu w gniazdo obd w interfejsie świeci się kontrolka, więc jakiś tam styk jest.

Proszę o rady, bo nie wiem czy zwracać towar, czy problem leży w aucie.

Pozdrawiam.

Przepraszam za post pod postem, ale sprawa dosyć pilna, a połączyć się dalej nie umiem.

Mam też interfejs dedykowany VAGowi Oplowi i BMW, na fizyczny port COM. Mogę próbować połączyć się za jego pośrednictwem? Ma to sens i czy nie uszkodzi czegoś przy okazji?

Pozdrawiam.

A błąd wskazujący na kabel to jaki? Konkretnie.
W menedżerze urządzeń widać kabel na porcie COM?

W menedżerze urządzeń widać kabel, mogę go konfigurować ( przypisywać konkretny numer portu itp).

Błąd taki, że podpinam kabel pod złącze obd, potem pod usb, włączam zapłon i w FESie (badź MESie) klikam na AR 166 2.4jtd i połącz. Chwila mija, wyskakuje komunikat "łaczenie z ECU". A po chwili: "połączenie z ECU nie powiodło się ( czy coś w ten deseń), sprawdź ustawienia portu COM lub kabel".

A w MESie ustawiłeś właściwy port COM, zgodny z tym, który masz w Menedżerze urządzeń i odpowiedni typ kabla?
Dla pewności można jeszcze zmienić port COM dla kabla i ustawić, któryś z od 1 do 4.

Sprawdzałem wszystkie opcje, na laptopie do codziennego użytku miałem tylko 2 porty wolne (2 i 3), ale na serwisówce wszystkie sprawdziłem i bez zmian. Mogę spróbować fejsem dedykowanym do VAGa, Opla, czy lepiej nie?

Do kolegi Dejon. Witam kolego widze za posiadasz mes i fes w pełnej wersji do testów ☺ czy moge ja takowego prosić by mi to poszło na win 8.1 będę bardzo wdzieczny bo walczę już kilka dni a musze robić osiowanie proxy i adaptacje, z góry dziękuję. Mój mejl ayrekp@wp.pl.

Ostatnia edycja:
Kolego ayrekp poszło mam nadzieje ze testy wyjdą dobrze:)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Kolego dziękuję bardzo ale nic z testów :D nie wiem co źle robię ale zostaje mi cały czas ten sam klucz a robię to zgodnie z instrukcją dodam ze mam win 8.1 i próbowałem już na win 10 i nic, jakieś sugestie rady może coś źle robię a nie wiem.

Ew. prosiłbym o jakieś linki, jakich używacie interfejsów, pewne, które działają ;)

Ja mam niebieski na bt prosto z Chin bo sam zamawialem .cały czas zamontowany w alfinie i działa alfaobd śmiga aż miło. :)do tego niebieski kkl został mi z poprzedniej 156 łączy się z silnikiem i abs..i jeszcze najnowszy ELM za 40zl i tez śmiga ze wszystkim co potrzebuje do 159.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

No właśnie taki niebieski KKL kupiłem, też import chiny pisze. Możliwe że dostałem uszkodzony od razu?
Nie wiem czy mi ten ELM zadziała przy 166. Nie wiem co robić, czy reklamować i tracić czas, czy kupić inny, czy podjechać do serwisu na sczytanie i skasowanie błędów...

Raczej kabel jest uszkodzony.

PROSZE O INFORMACJE, czy program do odczytu bledow w warsztacie Fiata/Alfy pokazuje stan licznika, przy ktorym pojawil sie blad???
czy mozna takie informacje odczytac??

Raczej nie da się :) jedynie błędy w poduszkach powietrznych pokazują ile razy był uruchomiony samochód po wystąpieniu błędu przynajmniej tak było w 156 JTD.

Dzieki za odpowiedz.
Ma ktos z Was oryginalny Examiner? czy ten program, badz Fiat EcuScan wyswietla kiedy ostatni raz byly kasowane bledy??

Raczej kabel jest uszkodzony.

Odesłałem go na gwarancji, czekałem długo, odesłali mi (nie wiem czy ten sam, czy inny nowy - zero informacji, nigdy więcej zakupów u takich ludzi...), ale dalej nie działa.

Byłem w międzyczasie dwa razy na podpięciu komputera w serwisie i bez żadnych problemów się podpięli.

Mam prośbę do kogoś ze śląska z działającym własnym interfejsem, czy nie dałoby rady się gdzieś spotkać i spróbować podpiąć moje auto jego sprzętem. Ew. do kogoś z większym pojęciem o interfejsach - czy mógłby zobaczyć co może być u mnie nie tak.

Witam , ja mam następujący problem ,na KKL podpinalem alfe (166 2.4 jtd 150km 2002) 3 razy i na 3 roznych kablach i 3 różnych komputerach . Raz nie moglem się w ogole polaczyc(kabel na pewno sprawny bo z 147 sie łączył bez problemów) i 2 razy innymi (wszystkie były niebieskie bodajże od viakena) i połączył się z silnikiem ,błędy mogę kasować , niektóre dane pokazuje ale np korekty wtryskow nie chce pokazac(a np w 156 pokazuje bez problemow). Od czego to może być zależne?Jestem na "kupnie" kabla ale chciałbym również mieć wgląd do korekt. Programy na których testowałem to FES i MES jedynie.

Amortyzatory
Powrót