• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Multiecuscan (MES) dla Giulii/Stelvio (tylko dyskutujemy tu funkcje)

pojawil sie jakis nowszy pc.factory ma na aledrogo chce kupic jakiz zapasowy zeby byl na stanie.

A.PMFactory to firma którą życzyłbym sobie aby moi koledzy obchodzili z daleka - kradnie instrukcje (ksero mojej do bypassa dawali) i podszywała się de facto pod moją firmę przez co miałem nawet reklamację na nie swój produkt! Do dziś mają 1:1 skopiowaną moją instrukcję i opisy w niej - sparwa z prawnikiem wisi na włosku, tylko nie mam czasu na walki dla zasad

B.Oni mają droższe te vLinker MS - może mylisz z inną wersją np MC+

C.To firma i której nie uświadczysz pomocy np w przypadku niedziałającego urządzenia - wiele skarg na forum tu przez lata było, właśnie sprawa z punktu A to ktoś kto przez 3 mce dobijał się do nich i w końcu zdecydował się uderzyć do mnie sądząc że ma produkt mój (powiedzieli mu podobno że to ten sam produkt tylko tańsza wersja i dostał ksero mojej instrukcji)

- - - Updated - - -

viaken jest ok tu raczej mi chodzi o przesyłanie szybszych transferów fd-can. W innych autach to juz podstawa.
viaken nie oferuje multiplexera więc machasz adapterami

Panowie bo jakoś nie jestem pewien czytając. Ten vLinkerMS ma multiplexer napędzany "normalną" wersją MES'a, czy potrzeba wersji MULTIPLEXED? Jeżeli "normalną" to wiadomo od której wersji?

Panowie bo jakoś nie jestem pewien czytając. Ten vLinkerMS ma multiplexer napędzany "normalną" wersją MES'a, czy potrzeba wersji MULTIPLEXED? Jeżeli "normalną" to wiadomo od której wersji?

U mnie zadziałało przełączanie bez dodatkowych przejściówek "szarej" adapter pod ABS - na zwykłej wersji "Multiecuscan 5.4 REGISTERED" tej za 50 EURO - https://www.multiecuscan.net/RegisterPD.aspx
Czyli robiąc kalibrację czujników przy ABS nie prosił o zamontowanie dodatkowego adaptera. Program zainstalowany na Windowsie.

Z tego co rozumiem wersja "Multiecuscan 5.4 MULTIPLEXED" zawiera ich dedykowany interfejs CANtieCAR https://www.multiecuscan.net/OrderMultiplexedPP.aspx

Zresztą jak popatrzysz na stronę MES-a to można u nich też kupić zestaw z vLinker https://www.multiecuscan.net/OrderMultiecuscanMS.aspx
Tylko ten na ich stronie jest MC i ten według opisu potrzebuje przejściówek.
Ja nie wiedziałem nawet że nie będę musiał używać adapterów - po prostu program o nie nie poprosił.

Ostatnia edycja:
Tak, widziałem to. Tylko to co wzbudziło moje wątpliwości to czy na pewno zwykła wersja oryginalnie nie zadedykowana do obslugiwania multiplexera ma jednak jakieś wbudowane komendy do przełączania BT na odpowiedni kanał CAN. Okazuje się więc, że jednak coś ma.
Dzięki za potwierdzenie.

To, że do abs nie miałeś żądania przejściowki szarej to w tej sytuacji normalne. Skoro przeszło Ci proxi bez przejściowek (normalnie wymaga szarej i niebieskiej), to ABS też już musiał.

Multiplexed mam od lat na firmowym laptopie i tam działam z Cantiecarem, zwykłą wersję mam na domowym laptopie i tu korzystałem z ELMa od Viakena a od niedawna korzystam z vLinkeraMS. Nie wiem od której wersji MES jest wsparcie vLinkera MS, na stronie MESa oferta na bundle jest od max paru miesięcy wiec raczej od wersji 5.4, jeśli licencja skończyła Ci się to sprawdź w ustawieniach MESa na liście interfaces czy masz do wyboru vLinker MS bluetooth. akurat licencję na domowym mam wieczną - z czasów FESa jeszcze kiedy updaty były na zawsze i przeszły na MESa - przez lata ta licencja była raczej nieużywana bo nie chciało mi się machać adapterami, taki backup raczej, ale z vLinkerem ma sens już i dlatego sobie podniosłem na 5.4 i mam aktualny backopowy i wygodny set w domu.

@kryzie, coś mylisz, bundle od mesa jest z vLinkerem MS, kupując od nich masz 2 lata updatów
NEW! Multiecuscan MS package
This bundle includes a Vgate vLinker MS/Multiecuscan interface, a license for Multiecuscan REGISTERED for Windows and 2 years full functionality of Multiecuscan for iOS

W 5.2 jest tylko OBD/Vgate (USB/Bluetooth).
Więc pewnie dodali tą obsługę później albo tylko zmienili nazwę na liście portów:-). No cóż nie mam vLinkera to nie sprawdzę. A kablowego mam z mechanicznym przełącznikem CAN'ów więc z żonglowaniem przejściówkami problemu nie mam.

@kryzie, coś mylisz, bundle od mesa jest z vLinkerem MS, kupując od nich masz 2 lata updatów
NEW! Multiecuscan MS package
This bundle includes a Vgate vLinker MS/Multiecuscan interface, a license for Multiecuscan REGISTERED for Windows and 2 years full functionality of Multiecuscan for iOS

Masz rację - zasugerowałem się opisem dla danego modelu:
MES.jpg

a jak się wejdzie w zakup faktycznie jest wersja MS https://www.multiecuscan.net/OrderMultiecuscanMS.aspx

Ostatnia edycja:
Panowie pytanie. Kasowanie abs/cisnienia po proxi to dlatego że to zawsze po proxi działa źle, czy też ze wzgledu na błędy lub odo czy checka? Innymi słowy jeżeli odo nie miga i błędów brak to też jest to niezbędne? Wiem, że to zajmuje sekundę, z ciekawości tylko pytam.

pewne kalibracje w ABS musisz zrobić przy większych zmianach które dotykają ABSu w jakiś sposób - race mode, acc, zmiana typu hamulców. przy innych nie trzeba. dlaczego, to pytanie nie do nas tylko inżynierów z Alfy czy Continentala, zgaduję - zmiana konfigu dotyczącego w jakiś sposób tego modułu jest uznana za krytyczną i robi jakiś reset/wymaga kalibracji.

Witam,
zakupiłem OBDLink EX , i mam pytanie.
Czy do podstawowych rzeczy typu , kasowanie inspekcji i okresu wymiany oleju potrzebuje płatną wersję MES ?
Czy może wystarczy jakaś darmowa ?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

tak, nic aktywnego nie zrobisz. koszt na stronie multiecuscan chyba EUR50 więc nie majątek. Do tego EX chyba potrzebuje którąś przejściówkę na niektóre moduły bo o ile kojarzę ma mux ale niepełny dla naszych aut. No i oczywiście bypass SGW jeśli auto USA 2. (bądź EU 4.).2018.

pewne kalibracje w ABS musisz zrobić przy większych zmianach które dotykają ABSu w jakiś sposób - race mode, acc, zmiana typu hamulców. przy innych nie trzeba. dlaczego, to pytanie nie do nas tylko inżynierów z Alfy czy Continentala, zgaduję - zmiana konfigu dotyczącego w jakiś sposób tego modułu jest uznana za krytyczną i robi jakiś reset/wymaga kalibracji.
@epsonix - piszesz tu o ABS i race mode . Właśnie po wgranym race mode chcialem sobie wyprobowac jak Alfa jezdzi po sniegu . Podczas śniegowych testow wyskoczyl mi wlasnie błąd na descce Check Brake System . Wiem ze moje tylnie Hamulce nie sa w dobrej formie ale jeszcze nie wymagaja wymiany . Rozwazam rowniez awarie modulu ABS. Ale po przeczytaniu tego posta widze ze moze rowniez trzeba wykonac kalibracje ABS . Czy to faktycznie moze pomoc ?? Czy to wróżenie z fusów??

jakbyś nie zrobił to byłaby choinka na desce i nawet D byś nie wrzucił. trzeba sprawdzić jakie masz błędy bo może jakiś kabel od ręcznego albo coś co jest popularną usterką układu hamulcowego po latach. nie wciskałeś też naraz hamulec i gaz - nie wiem czy to generowałoby błąd, ale wiele aut dostaje nawet całkowitego limpa i trzeba silnik zgasić bo nie dodasz gazu już i choinka świeci.

Też miałem błędy ABS po driftach śniegowych na trybie race.
Koła były całe mocno oblepione śniegiem, więc pewnie i sensor ABS też się zalepił.
Po oczyszczeniu i osuszeniu się kół błąd zniknął.

@ dokladnie tak bylo smoczi . Bylo sporo sniegu ( nie naciskałem hamulca) podczas ,,driftowania'' . bylo to bardzie slizg :) tez sadzilem ze ten snieg cos tam oblepił a jednak nie . Teraz sie zapala okazjonalnie . Przewaznie jak uzywam wlasnie hamulca recznego . Dzis lub jutro z czytam bledy i zobaczymy :) .

co masz na myśli że używasz "ręcznego" - podczas jazdy? jesli tak to się bym nie zdziwił że auto głupieje bo to hamulec postojowy/awaryjny a nie ręczny do robienia jakiś slidów na drodze

Kibel dzisiejszych czasów, że ręczny to jakieś gówienko głównie do parkowania a nie do wygodnego użycia w awaryjnej sytuacji podczas jazdy. Weź to badziewie znajdź na oślep w ułamku sekundy gdyby było potrzeba. No już o zakręcaniu na ręcznym w miejscu (jak jakieś FWD), czy o zabawie nie wspominam...

no to może masz uszkodzony kabelek od ręcznego? dość standardowy problem - uszkodzenie izolacji, miedź troche na wierzchu zielona + wilgoć/śnieg/mokre zwarcia+błędy?

Amortyzatory
Powrót