MULTIAIR - alfa giulia ,stelvio 2.0 benzyna - rady , sugestie

Witam
Dziś niemiła niespodzianka po postoju w pracy temp. +4st. zapalam i auto chodzi jakby na 3 gary faluja obroty i s/s niedostepne.Pierwszy raz cos takiego.Auto 2019r przebieg 24900 wlasnie jade na 3 wymiane oleju w przyszlym tygodniu wymiana na 5k i 15k teraz 3 wymiana. Czy to faktycznie multiair?Czy slabe aku (ale tutaj by chyba mial problem z zapaleniem)Bledy znikly po rozgrzaniu auta.

zalej porzadny olej, nie Selenie, ja pierwsze 10 tys. przejezdzilem na Selenii i po wyjezdzie z garazu przez pierwsze kilkaset metrow byly odczuwalne poszarpywania, w szczegolnosci jak bylo chlodniej. Od przebiegu 10 tys. zaczalem zalewac Millersa 0W30 C2 z odpowiednia norma Fiata (obecnie XF Premium), wymiana co 10k, jakiekolwiek poszarpywanie zniknelo, nawet po starcie z postoju pod chmurka przy niskiej temperaturze, kultura pracy ogolnie o wiele lepsza

ok dzieki sprobuje , zadzwonie do nich czy maja plukanke bo bede mial swoj olej i tyle
gorzej nie bedzie

Jeszcze pytanie czy faktycznie przyczyna moga być swiece ?Auto użytkuje od czerwca 2020 wiec stalo troche na placu bo auto z 2019r

Ostatnia edycja:
ok dzieki sprobuje , zadzwonie do nich czy maja plukanke bo bede mial swoj olej i tyle
gorzej nie bedzie

Jeszcze pytanie czy faktycznie przyczyna moga być swiece ?Auto użytkuje od czerwca 2020 wiec stalo troche na placu bo auto z 2019r

Był przypadek na forum że jedna z nowych świec była trefna. Wymiana świec to mały koszt

u mnie pomogla zmiana swiec i stacji paliw,...

Teorii na temat MA jest tyle jak i na temat naprawy i działania skrzyń biegów od GM- M32. Wszystkie te teorie o złej Selenii i jej wpływie na MA i super innych olejach można sobie o kant 4 liter potłuc. U mnie aktualnie w ASO stoją 2 x stelvio na wymianę MA - polift 200 i przelift 280 i do tego zalewane innymi olejami niż Selenia. Po prostu wychodzi na to że jest to loteria- jedne przelatuje 20 tkm i ma usterkę inny 200 tkm i nic.

Ostatnia edycja:
Ja ma zalany olej Selena od nowości , tankuje paliwo na Schellu 95 V-Power i przy odpalania z rana silnika jak dziś -1 stopień , żadnych szarpań silnika czy falowania obrotów.

Teorii na temat MA jest tyle i na temat naprawy i działania skrzyń biegów od GM- M32. Wszystkie te teorie o złej Selenii i jej wpływie na MA i super innych olejach można sobie o kant 4 liter potłuc. U mnie aktualnie w ASO stoją 2 x stelvio na wymianę MA - polift 200 i przelift 280 i do tego zalewane innymi olejami niż Selenia. Po prostu wychodzi na to że jest to loteria- jedne przelatuje 20 tkm i ma usterkę inny 200 tkm i nic.

Chyba ten MA będzie piętą achillesa tych wspaniałych samochodów.

Może jeszcze zbyt mało wiemy na temat MA w tych silnikach , jak sądzisz ?

hyba ten MA będzie piętą achillesa tych wspaniałych samochodów.

Może jeszcze zbyt mało wiemy na temat MA w tych silnikach , jak sądzisz ?

6 rok leci przeca i to nie tylko w Alfach, ale i w innych auatch koncernu

Chodzi mi o to ze te silniki sa juz dostepne na rynku 6 lat i to nie tylko w Alfach, tylko tez innych auutach koncernu. Moje zdanie jest takie, ze wiekszosc rzeczy ktore mialy sie ujawnic, juz to zrobily

Panikujecie. Odliczany jest każdy silnik z awarią MA, a ma ktoś jakieś statystyki, chociażby % tych uszkodzonych? Jak się to ma np. do E111 i niektórych innych VW, na przykład? Zapewne MA jest bardziej wrażliwy na jakość oleje - co wynika z zasady działania. I tyle. No i jest zapewne jakaś ilość fabrycznie wadliwych - jaz wszędzie. Ale pisać o byle-czym zawsze można... Oczywiście wykluczam rozbitki i złomy reanimowane za grosze, ale tego żaden normalny inżynier nie uwzględnia w projekcie.

Chodzi mi o to ze te silniki sa juz dostepne na rynku 6 lat i to nie tylko w Alfach, tylko tez innych auutach koncernu. Moje zdanie jest takie, ze wiekszosc rzeczy ktore mialy sie ujawnic, juz to zrobily

no ale dalej nie wiem co to wnosi do dyskusji - MA psuło sie jak i na początki tak i nadal sie psuje tym razem w Giulii/Stelvio. Teraz będzie jeszcze więcej w racji MA w silnikach fire fly

- - - Updated - - -

Panikujecie. Odliczany jest każdy silnik z awarią MA, a ma ktoś jakieś statystyki, chociażby % tych uszkodzonych? Jak się to ma np. do E111 i niektórych innych VW, na przykład? Zapewne MA jest bardziej wrażliwy na jakość oleje - co wynika z zasady działania. I tyle. No i jest zapewne jakaś ilość fabrycznie wadliwych - jaz wszędzie. Ale pisać o byle-czym zawsze można... Oczywiście wykluczam rozbitki i złomy reanimowane za grosze, ale tego żaden normalny inżynier nie uwzględnia w projekcie.

inna skala sprzedaży jak liczymy na sztuki ale patrząc ile tego stoi po serwisach w relacji do sprzedaży to MA nie słynie z bezawaryjności- wg mojego mechanika który to w ASO naprawia ponad 50% silników dopada usterka MA. a będzie jeszcze więcej.

Nie rozumiem co mają samochody rozbite, złomy jak je nazywasz do problemów z MA ? Na pewno są samochody powypadkowe i nie mają problemu z MA są i takie co wyjadą z salonu przejadę 15 tys i mają problem - Tu nie ma reguły

wg mojego mechanika który to w ASO naprawia ponad 50% silników dopada usterka MA. a będzie jeszcze więcej.

Jaka to konkretnie usterka dopada MA? Kiedyś dla silników z Giulietty to było wiadome w szczegółach, a dzisiaj o MA z 2.0 powtarzane są jakieś legendy. Wiadomo jak to działa w ASO: samochód na gwarancji, nie wiadomo co mu dolega, wymieniamy co popadnie, klient się raczej zgodzi, bo nic nie zapłaci.

masz identyczne objawy jak w giulietceie błędy i nierówna praca silnika.

Amortyzatory
Powrót