• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

motul 15w50 a zima?

• Autor wątku Autor wątku Tuti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Alfista napisał:
15w to masełko na zime, zabojczy na hydrauliczne popychacze i wariator takze trzeba miec duzo wolnej kasy zeby to zalac do nowoczesnego silnika 16v a pozniej naprawiac..
To ja już nie wiem na co przejść z Mobila 10W40 :|?: Zgłupiałem. <patykiem>

grzelutek napisał:
Jak to Ci się zestarzał :?: Co za objawy :?:

Zauważalnie szybsze grzanie silnika przy pełnym ogniu. Oprócz tego ładnie pachniał benzynką jak wymieniałem, nie mam takich objawów na Selenii Racing. Inni tez potwierdzają szybkie starzenie 300V.

Alfista napisał:
odpalales silnik 16v na hol??
nie, nie. pojechalem tylko po drugie auto i linke. wsiadlem do alfy z nadzieja ze moze jednak odpali i odpalila :)

to jednak on jest za gesty?

wczesniej jezdzilem na motulu 10w40, przejechalem 7500km i tez na nowy juz nie wygladal... kolor nie byl zloty tylko brazowawy

Alfista napisał:
Tuti napisał:
nie wiem przez co... i w sumie sie nie dowiedzialem :) pisalem wtedy na forum - przejechalem 10 km, postawilem auto pod biedronka, chcialem odpalic po 40 minutach i sie nie udalo:P

pojechalem do domu po line do holowania, sprobowalem odpalic i odpalila za pierwszym razem :)

odpalales silnik 16v na hol?? :shock:
E raczej dał odpocząć AR i po odpoczynku dał jej jeszcze jedna szansę ni o zagadała :DDD

Tuti napisał:
wczesniej jezdzilem na motulu 10w40, przejechalem 7500km i tez na nowy juz nie wygladal... kolor nie byl zloty tylko brazowawy

Z tego co ja wiem, to brązowawy kolor oleju robi się dosyć szybko po zalaniu i nie świadczy o zużyciu oleju.

Digit napisał:
grzelutek napisał:
Jak to Ci się zestarzał :?: Co za objawy :?:

Zauważalnie szybsze grzanie silnika przy pełnym ogniu. Oprócz tego ładnie pachniał benzynką jak wymieniałem, nie mam takich objawów na Selenii Racing. Inni tez potwierdzają szybkie starzenie 300V.
całkowita nie prawda jest to jeden z najlepszych olei w tej klasie , Jakie starzenie jakie grzanie silnika :shock: :?: całkowite odwrotna reakcja była w moim silniku , pomyśl dobrze czy to chodzi o Motul , może to było co innego? :wink:

marek1975 napisał:
Z tego co ja wiem, to brązowawy kolor oleju robi się dosyć szybko po zalaniu i nie świadczy o zużyciu oleju.
przez 4 tys byl jeszcze zlotawy na bagnecie. chociaz moze to zludzenie, inne swiatlo albo cos :)

Tuti napisał:
marek1975 napisał:
przez 4 tys byl jeszcze zlotawy na bagnecie. chociaz moze to zludzenie, inne swiatlo albo cos :)
Zczarniały olej tez świadczy o stanie silnika a nie tylko o słabej jakości oleju

ten motul ciemnieje (ale nie czernieje :D ) po 1000 km pracy. Ciśnienie jest ok. Natomiast jak po kolorze oceniacie jakość oleju to nie wlewajcie nigdy olejów z MoS2 :D toż to smoła od początku :D

75andrew155 napisał:
całkowita nie prawda jest to jeden z najlepszych olei w tej klasie , Jakie starzenie jakie grzanie silnika , całkowite odwrotna reakcja była w moim silniku , pomyśl dobrze czy to chodzi o Motul , może to było co innego?

Andrzeju, źle to odebrałeś. Według mnie Motul 300V to olej jednak stricte wyczynowy i nie nadaje się do ujeżdżania w dłuższym okresie czasu. Na początku sprawował się ślicznie, a po 5000km wyraźne objawy, o których już wyżej pisałem.

Jestem pewien, że ten problem nie dotyczy używanego przez Ciebie Motula 4100 :-)

Ale jest to olej półsyntetyczny, więc póki co sobie go odpuszczam, Selenia Racing 10W60 sprawdza się u mnie idealnie.

Pozdrawiam, d.

to ja się podepnę
a co sądzicie na temat castol magnatec 10w40 diesel??

Mialem dwa lata temu zalany silnik Motulem 15W-50 4100 Power. Jak pamietacie, dwa lata temu bylo pare dni z bardzo niska temperatura. Akumulator mialem dobry, wiec ladnie krecil po nocy spedzonej przy -25 - 30 stopni, ale jak uslyszalem silnik chodzacy "na sucho" przestraszylem sie i nastepnego dnia zainwestowalem w bilet autobusowy.
Zmienilem olej na bardziej rzadki, po 15w-50 przeszedlem na 10W-40 4100, a obecnie zalanego mam 10W-40 6100.

Robal napisał:
Mialem dwa lata temu zalany silnik Motulem 15W-50 4100 Power. Jak pamietacie, dwa lata temu bylo pare dni z bardzo niska temperatura. Akumulator mialem dobry, wiec ladnie krecil po nocy spedzonej przy -25 - 30 stopni, ale jak uslyszalem silnik chodzacy "na sucho" przestraszylem sie i nastepnego dnia zainwestowalem w bilet autobusowy.
Zmienilem olej na bardziej rzadki, po 15w-50 przeszedlem na 10W-40 4100, a obecnie zalanego mam 10W-40 6100.
Tak zgadza się przy takich mrozach może być problem z odpalaniem silnika zalanego olejem 15W50 ale na lato to olej idealny wiem co piszę bo sam śmigam na takim oleju i zero problemów

hmmm a jak brzmi silnik pracujący na sucho:confused:
ten olej moze byc stosowany spokojnie do -30 wiec ten dźwięk to nie przez olej raczej.

dobrze odgrzany kotlet nie jest zły,ale ten ma 5 lat,pewnie zielony jest :P

no zielony to był po 3 :)

Amortyzatory
Powrót