motul 15w50 a zima?

• Autor wątku Autor wątku Tuti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Tuti

Super moderator
Członek ekipy
Auto
Giulia 2.0 Turbo 200KM '17
zamowilem na stronie motula olej 10w50, a zamiast tego przyszedl mi 15w50... z tego co wiem jest bardziej gesty i przeznaczony raczej na wyzsze temperatury. czy jak go wleje, teraz przed zima to bede musial sie bac o panewki? czy po prostu bedzie sie dluzej nagrzewal?

rozruch... najwyzej przejade sie autobusem :)

a ze smarowaniem wszystko bedzie ok? nic sie nie posypie?

Idealnym olejem byłby na zimę 0W/50 ale takiego nie ma:) Oleje 15W/40 są olejami uniwersalnymi w sam raz na zimę i na lato biorąc pod uwagę nasze warunki klimatyczne. 15W jak dobrze pamietam stosuje sie do -30stopni a takich mrozów raczej nie mamy.

tomkap napisał:
15W jak dobrze pamietam stosuje sie do -30stopni
mi przy 10w40 2 lata temu w zime przy -25 alfa nie chciala odpalic...
ale jak mowicie ze nie musze sie bac to jutro jade zmienic... mam nadzieje ze nie zamarzne :)

Tuti napisał:
tomkap napisał:
15W jak dobrze pamietam stosuje sie do -30stopni
ale jak mowicie ze nie musze sie bac to jutro jade zmienic... mam nadzieje ze nie zamarzne :)

Mi 15 W40 tez zamarzł dwa lata temu wiec bylem w szoku.

Tuti napisał:

myślisz ze to przez olej? :D
ja tez mam aktualnie 15w50 robiłem wywiad wśród użytkowników śląsko-tatrzańskich :) i przez ostatnie 2 zimy było ok.

nie wiem przez co... i w sumie sie nie dowiedzialem :) pisalem wtedy na forum - przejechalem 10 km, postawilem auto pod biedronka, chcialem odpalic po 40 minutach i sie nie udalo:P

pojechalem do domu po line do holowania, sprobowalem odpalic i odpalila za pierwszym razem :)

Tuti napisał:
zamowilem na stronie motula olej 10w50, a zamiast tego przyszedl mi 15w50... z tego co wiem jest bardziej gesty i przeznaczony raczej na wyzsze temperatury. czy jak go wleje, teraz przed zima to bede musial sie bac o panewki? czy po prostu bedzie sie dluzej nagrzewal?

Przerabiałem temat z kilkoma użytkownikami i dobrym "serwisem olejowym" i nie ma się czego bać :)
To jeden z niewielu oleji na świecie który w klasie 15W50 jest pełnym syntetykiem.
Jedynym minusem jest cena :)

marekm napisał:
ja tez mam aktualnie 15w50 robiłem wywiad wśród użytkowników śląsko-tatrzańskich :) i przez ostatnie 2 zimy było ok.

Marek ,jeździsz aktualnie na Motulu czy Valvoline ?

ja kupilem 4100 power :)

marcinel napisał:
marekm napisał:

na motulu :) 300v competition 15w50 :) valvo miałem wczesniej, ale po zamieszaniu z buteleczkami wole coś bardziej wiarygodnego :)

marekm napisał:
marcinel napisał:
marekm napisał:

na motulu :) 300v competition 15w50 :) valvo miałem wczesniej, ale po zamieszaniu z buteleczkami wole coś bardziej wiarygodnego :)

O rzesz ty :| ,nawet z Valvo kombinują :?:
A jak Motul ? Spalanie w normie :wink:
U mnie po 7 tys wyszło ca. 0,7 ml.
Po Kamilowo-Zbyszkowych obserwacjach to więcej niż im (u nich śr. 0,6-0,7 na 10 tys.)
Niby nie dużo ,ale jednak .Podejrzewam ,że część idzie do atmosfery przez coraz już mocniejsze pocenie się na uszczelniaczu skrzyni.
A i słyszałem od użytkowników ,że należy wymieniać motula co 7-8 tys.Podobno po ok 7 tys traci większość swoich właściwości (bez względu na sposób jazdy :) ).

Pozdrawiam.

marekm napisał:

300V Competition 15W50, świetny olej, ale zestarzał mi się w TSie po 5000km.
I z podkulonym ogonem wróciłem do Selenii Racing ;-)

Tuti napisał:
nie wiem przez co... i w sumie sie nie dowiedzialem :) pisalem wtedy na forum - przejechalem 10 km, postawilem auto pod biedronka, chcialem odpalic po 40 minutach i sie nie udalo:P

pojechalem do domu po line do holowania, sprobowalem odpalic i odpalila za pierwszym razem :)

odpalales silnik 16v na hol?? :shock:

15w to masełko na zime, zabojczy na hydrauliczne popychacze i wariator takze trzeba miec duzo wolnej kasy zeby to zalac do nowoczesnego silnika 16v a pozniej naprawiac..

Amortyzatory
Powrót