• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Moja Włoszka

Auto
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115km
AR 155 Moja Włoszka

100_2550.jpgDSC00008.JPGDSC00007.jpgDSC00010.jpgDSC00013.jpgDSC00014.jpg

Ostatnia edycja:
Jak każda 155 piękna!!!;)!!czarna!!cudeńko!!:P!!tylko szkoda że nie 16V:(

Bardzo ładna! A z tylnymi światłami to chyba przesadziłeś, widać coś przez te czarne klosze ??

Ładna :) Tylko gałka zmiany biegów chyba odwrotnie założona ;)

Ładna :) Tylko gałka zmiany biegów chyba odwrotnie założona ;)

Zgazdza sie miałem załzony odwrotnie,ale zmieniłem bo tak w dłoni lepiej leży.:)

---------- Post added at 09:10 ---------- Previous post was at 09:04 ----------

Bardzo ładna! A z tylnymi światłami to chyba przesadziłeś, widać coś przez te czarne klosze ??

Dziękuje,tak to wygląda na zdjęciu w rzeczywistości jest dobrze, nikt sie nie czepia jak by co drugi komplet leży,mam rozebraną drugą 155.

----

---------- Post added at 09:41 ---------- Previous post was at 09:39 ----------

Jak każda 155 piękna!!!;)!!czarna!!cudeńko!!:P!!tylko szkoda że nie 16V:(
Dlaczego szkoda? 8V jest jednostką tańszą i mniej awaryjną,ponadto 8V jest bardziej dynamiczny oczywiście w normalnej jezdzie, ale za to wersja 16V będzie miała lepsze osiągi. Mowa oczywiście o takim samym silniku.Szkoda tylko że nie mam mocniejszej jednostki :)

Fajna, 155 to już klasyk, więc tym bardziej musisz o nią dbać.
Podobają mi się końcówki wydechu, to novitec, czy coś innego?
Pozdrawiam.
- Rafał

Bardzo ładna bestia,tablice jeszcze z pl świadcza że ktos posiadał ją ładnych pare lat i co najważniejsze dbał!

Z silnika 8v można spokojnie zrobić ok 150 km bez zastosowania sportowych wałków.Zainwestuj w jakiś dobry kolektor wydechowy i luźniejszy wydech (cały układ) od ori.Pozbycie się katów tez mu nie zaszkodzi.Następnie zrób krótki dolot opierający się na filtrze ITG.Wypoleruj tu i ówdzie a wypluje sporo ponad 145 KM,lekki zamach też jest mile widziany.Tylne lampy wywal bo ori znacznie ładniej się prezentują w połączeniu z czarnym nadwoziem.No i oczywiście montuj szybko rozpórkę bo 155 mają małą sztywność nadwozia,co wpływa negatywnie na prowadzenie auta.Na 2 gim foto wygląda jakby dostała od str kierowcy,albo tylko tak odbijają się od maski drzewa.Życzę powodzenia z kapryśną 155tką

AlfaMaster widze ze w tej dziedzinie jesteś profesorem,ale takie przeróbki są dosc kosztowne podejrzewam ze dużo taniej była by zmiana silnika,ale z drugiej strony nie wiem ile jeszcze nią pojeżdze, ,choć odpukac nigdy jeszcze mnie nie zawiodła , zmienił bym na nowszy model oczywiście na Alfe.Masz dobre oko, zgadza sie po stronie kierowcy był wymieniany błotnik i maska, gosc wymusił berlingo ale nic poważnego sie nie stało, jeszcze wpadło trochę kasy. Częsci miałem bo taki sam model Alfy mam rozebrany,porzednia jezdziła do końca tylko czerwona była, tak lakiernik prysnął i nie zrobił polerki teraz jest już ok.

Ostatnia edycja:
Kolego uwierz mi że nic nie zastąpi miny kierowcy 2 litrowej alfy zostającej za 1.8 8v ;) No i oczywiście przyjemność z tego że ona jedzie tak dzięki Tobie.Filterek ok 250zł(można go czyścić,wiec jego cena się zwróci prędzej czy później),najdroższy element to kolektor...Ale wiadomo,może być używka jak uda się coś znaleźć:)reszta prac można wykonać we własnym zakresie,wycięcie kata i toczenie zamachu.Jak byś musiał zciągać głowicę to warto wykonać jej porting,alu łatwo się poleruje i tu ważna sprawa nie wolno polerować tłoków jak robią co niektórzy : Samobójstwo: mikro rysy które są na nich fabrycznie zapobiegają ściekaniu oleju i przyśpieszają odprowadzanie temp.Możesz wykonywać te prace stopniowo i rozkładać je w czasie wiec kosztów aż tak nie odczujesz.Jeśli chcesz zmieniać na nowszy z mocniejszym motorem to pewnie bedzie 156 2.5 v6 ... wg mnie jest jednym z najsłabszych 2.5 jakie można mieć.W takim wypadku nie stawiał bym na alfę,gdyż nie oferuje ona z tą pojemnością nic specjalnego,a z kolei 2.0 będziesz po tych prostych modach robił bez problemu.Zachęcam do przeliczenia kosztów swapa i dodania do tego problemów które mogą wyniknąć i porównania z kosztami kilku modów które Ci zaproponowałem.Warto wziąć pod uwagę że przy swapie musisz mieć odłożoną kwotę od razu,tuning nie będzie tego wymagał od Ciebie.Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
kolejna 155...!!!:) je to mogę oglądać tyle ile jest a nigdy mi sie nie znudzą...;)ten samochód ma to coś w sobie co mimo jego przygód,stawiania fochów,i tak nie zrazi mnie do siebie...z dnia na dzień coraz bardziej się do niego przyzwyczajam i chyba juz nigdy nie wyjdę z tego modelu...:)

alu łatwo się poleruje i tu ważna sprawa nie wolno polerować tłoków jak robią co niektórzy : Samobójstwo: mikro rysy które są na nich fabrycznie zapobiegają ściekaniu oleju i przyśpieszają odprowadzanie temp.

Oo nie wiem gdzie to widziałeś ale na tyle stron ile przewaliłem z tuningiem to nigdy nikt, nawet z laików, nie myślał o polerowaniu tłoka z boku. Denko i spód oczywiście się poleruje a płaszcz podcina.

Nie ograniczam się do tego forum.Bo tu o tuningu niczego nowego się nie dowiem.A płaszcz to możesz sobie podcinać ile wlezie .... gówno to daje.Lepiej stoczyć zamach.Zmniejszenie masy tłoków da podobny efekt ale w mikro skali :wniosek- robota dla głupich.Pozdro

ziarnko do ziarnka... i nie masz fruwających tłoków i korb poza silnikiem...

ziarnko do ziarnka... i nie masz fruwających tłoków i korb poza silnikiem...
Nie wiem o co Ci chodzi,bo niezrozumiale napisałeś.Ale pewnie o to, że tłoki mu się pourywają(?) Lekki zamach obciąża tylko panewki i nic wiecej. Dlatego toczy się go z głową, a ich zużycie nie wpływa znacząco na żywotność silnika. Więc o urwanych tłokach możesz zapomnieć (no chyba że przesadzisz). Podcinanie płaszczy nic znaczącego nie daję, czyli gra nie warta świeczki.I wiem co mówię, a kłócić mi się tu nie chce, jeśli ktoś myśli, że się mylę, to niech robi to nadal :fuck:

Ostatnia edycja:
Nie wiem o co Ci chodzi,bo niezrozumiale napisałeś.Ale pewnie o to, że tłoki mu się pourywają(?) Lekki zamach obciąża tylko panewki i nic wiecej.

tłoki po podcięciu są lżejsze. fakt, że się czegoś nie praktykuje, nie oznacza jeszcze, że podstawowe prawa fizyki nie istnieją.

Widzę, że nasz kolega rybak przerzucił się na trollowanie w benzynowych wątkach. ;) Mógłbyś chociaż zmienić składnię, a nie ciągle 'ori to ori tamto'. Ciekawe kiedy będzie coś o kreskach:D

150 koni bez sportowych wałków... Rybak, błagam, zejdź na ziemię. Ludzie prują wszystko kompleksowo w 2.0 8v (porting, skrajnie wielkie, lekkie zawory, lekkie, kute korby + tłoki), żeby wycisnąć 180 koni, a ty ludziom takie banialuki będziesz wciskał. Wszystkiego w google nie znajdziesz.

Amortyzatory
Powrót