[156] Moja kochanka 156 Sportwagon 2,5 V6 Blue Cosmo Met.

Dostęp do filtra oleju to istna droga przez mękę :)

Przy wymianie oleju w mojej uczeń miał egzamin na koniec szkoły . Miałem czas - 1 h mu zeszła :-) co do oleju liqui moly 10w40 leje któryś tam raz. Zmieniałem kilka dni temu uszczelkę pod pokrywą zaworów - widok przedni - nie widać zużycia na wałkach.

wysłane z nokii 6310i

"Do silników benzynowych 10W40 (ewentualnie do pracy w niskich temperaturach 5W30) lub do silników V6 i JTS – 10W60 (szczególnie jeżeli silnik jest mocno obciążany)."

alfa156.pl

To o "mocno obciążanych" to chyba mowa o torze co?

10W40 jest ok.

Też tak sądzę :)
Pozbyłem się obrzydliwej przedniej ramki tablicy rejestracyjnej.
Minimalne spalanie jak narazie 13 litrów, mimo tej "oszczędnej jazdy" i tak byłem pierwszy z każdych świateł ;)

-----
Szósty bieg mnie przeraża, 2,5k obrotów przy 100 km/h sprawia wrażenie jakby się stało w miejscu a nie leciało setką.

Całe przednie nadkole od strony kierowcy zarzygane smarem, diagnoza pęknięta guma na przegubie.
Szybka akcja wymiany zanim przegub się uszkodzi, kupiłem zestaw marki SPIDAN, droższych nie mieli w intercarsie aby nie wymieniać znów za 10 tysięcy...

Dzięki będę pamiętał. Za Spidan bo zniżkach zapłaciłem 45 zł, więc też nie tak źle.

Alfa w moich rękach od 3 miesięcy, przez ten czas przejechane 4500 km :D
Ci którzy odradzali mi zakup 156 teraz zazdroszczą :D

Od kilku dni też się podobną bujam :),co do usuwania cyferek z tyłu (156,2,5v6 24v) sam to zrobiłem i efekt mi się podoba ale nieznaczne ślady pozostały,pod literkami lakier ma trochę inny odcień więc przestrzegam :)

Rozsypał mi się tłumik środkowy, bella chodziła jak zdezelowany golf3, jako że jestem przed weselem i słabo ze środkami, zaryzykowałem i kupiłem tłumik środkowy na pamaku.pl za 118 zł z przesyłką pobraniową. Ciekawe ile wytrzyma.
W intercarsie ze zniżkami hurtowymi najtańszy wychodził dwa razy drożej.

Ja w każdej 156 zmieniałem środkowy ;) W polifcie w zasadzie jeszcze nie, ale podejrzewam, że to też kwestia czasu.
Z tego, co pamiętam, to wkładałem Walkera- były bodajże po ok 200 zł z dwuletnią gwarancją

Według mnie świetne :) wygooglałem sobie przypadkiem ten sklep, zakupy bez rejestracji na stronie, bez problemu wysłali za pobraniem, w niedzielę zamówiłem we wtorek kurier doręczył. Broń boże to żadna reklama po prostu jestem zadowolony.

Ja w każdej 156 zmieniałem środkowy
wink.png
W polifcie w zasadzie jeszcze nie, ale podejrzewam, że to też kwestia czasu.
Z tego, co pamiętam, to wkładałem Walkera- były bodajże po ok 200 zł z dwuletnią gwarancją
Mój się złamał podczas demontażu, a już jakiś włoch go wymieniał bo były jakieś włoskie napisy markerem na puszce.

Ostatnia edycja:
Po zakupie Alfy myślałem że idzie jak wściekła :D koledzy jednak zauważyli, że jednak jak na v6 jest mułowata.
W końcu znalazłem ogarniętego gazownika, wymieniłem filtry gazu i było tak:
https://www.youtube.com/watch?v=R4xq0lBfzHA

A jest tak :D :
Chyba teraz już jedzie tak jak powinna ?

Żeby było ciekawie to przy jednym z ostrych startów spod świateł zaświeciła mi się kontrolka poduchy, podobno w Alfach jest jakiś feler z kostkami pod fotelami przednimi i czasami nie łączą. W weekend sprawdzę błędy.

Ostatnia edycja:
Alfa zaczęła żyć
Co do kostek to akurat niedawno też mi się zaświeciła i kostkę pod fotelem należy rozpiąć i oczyścić (teoretycznie, b\często wystarczy rozpiać i spiąć) masz przedlifta wiec będzie problem z kontrolką i możesz ja skasować tylko przy użyciu kompa, bo inaczej nie zgaśnie, po lifcie błąd jeżeli się nie pojawi przy kolejnym uruchomieniu silnika to się kontrolka nie jarzy, wcześniej jak złapałem raz błąd to kontrolka się pół roku paliła a wszystko działało

Blue Cosmo Mat, nawet nieźle by wyglądała :D

attachment.php

Załączniki

• DSC_0077.jpg
    DSC_0077.jpg
    112.7 KB · Wyświetleń: 171
BluCosmo Met (Metalic) ;)
Fajnie że zostawiłeś oznaczenie z tyłu.
Jakaś fajna dyskretna końcówka wydechu dodałaby pazura dla tyłu?

Amortyzatory
Powrót