Moja Giulia

W końcu pierwsza Giulia w Polsce kupiona przez klienta.Fakt w tej chwili więcej w PL jest Ferrari niż nowej Julki.

Poproszę jakieś przyzwoitej jakości zdjęcia z zewnątrz, różne ujęcia (nawrzucane zaś jakiś zruszonych zegarów czy pstryki z komory silnika). W necie ciężko obecnie znaleść zdjęcia Giuli w Monza Red. A przy okazji gratulacje. Jaki przebieg obecnie? Jak się jezdzi?

Witam wszystkich w środę jechałem do Belgii siedziałem w niej 8 godzin przejechane 1100 km i powiem szczerze dupa ani plecy nie bolą od siedzenia dobrze się siedzi lecz spalanie powiem szczerze więcej niż 159 1,9 jtdm którą mam już 7 lat i nigdy nie przekroczyłem 8 litrów choć mam cięzką nogę a tutaj 20161222_044309.jpg.Przejechane mam juz 5400km i powiem w środku dużo więcej miejsca niż w 159 jak i z przodu tak samo jak i z tyłu bagażnik mozna powiedzieć taki sam jak w 159 po zmierzeniu metrówką długość i szerokość jest mniejszy o 2 cent więc można stwierdzić ze taki sam .Oczywiście po złożeniu rolety 159 jest większy gdyz to kombii.Nigdy nie przeszkadzał mi włącznik otwierania klapy w podsufitce a wręcz odwrotnie ten przycisk w 159 jest jak dla mnie w dobrym miejscu w czasie jazdy i tak nie można było otworzyć.W giuli jest on umiejscowiony po lewej stronie koło otwierania klapy przedniej .Zauwazyłem że nie ma a mi brakuje VDC elektroniczny systemem kontroli stabilności
samochodu, mógł być wyłącznik jak w 159 lub automatycznie powinien się wyłączać jak ustawi się na jazdę na Dynamic jest wtedy ona żwawa i rwie się do przodu.Brakuje w siedzeniu Regulacji lędżwiowej.

Wg Twojego profilu:
1.9 vs. 2.2
120KM vs. 180KM
16% większa pojemność, 50% więcej mocy a spalanie zbliżone więc traktował bym to raczej w kategoriach sukcesu...
No dokładnie. Spalanie masz wysokie ale za pewne na autostradach poniżej 180 km/h nie schodzisz :)

Proszę podaj całą swoją konfigurację. Jakie opcje, pakiety. Co byś chciał mieć jeszcze a co jest nie potrzebne.

Gratuluję zakupu! Piotr a powiedz jakiej jakości są plastiki we wnętrzu? Patrząc na zdjęcia nie wyglądają, jakby były ok - wydają się na cienkie i twarde. Czy w środku jest cicho? czy jest dobrze wyciszona? To najbardziej mnie interesuje bo czytając w necie np o Alfie 4C właśnie wiele recenzentów narzekało na jakość plastików i ich spasowanie.

bylo pisane wiele razy w watku ogolnym o giuli, ale to i tak wszystko subiektywne odczucia forumowiczow i rozne opinie. sa tez testy na youtube i w wielu gazetach moto.wybierz sie do salonu, poogladaj, pojedz na jazde probna to ocenisz sam. z ogladania zdjec oceniasz plastiki, niezle.... a 4c to produkt zrobiony pod ultra niska mase, wiec materiały itp byly pod to dobierane, wiec spekulowanie na podstawie 4c jak to moze byc w giuli jest totalnie bez sensu

Przejechane mam juz

Może zamieścisz jakiś wpis na temat użytkowania swojej Giulii przez ostatni rok (na forum masz ją najdłużej)?

Zalety - wady. Zadowolenie lub jego brak?

W tematach dotyczących usterek dominują benzyny, z uwagi na udział w rynku - opinia o ropniaku byłaby interesująca.

Dzis stukneło na liczniku to mi pozostało z 2 godzin moich wypocin które skreślałem na temat mojej pięknej masakra

Dzis stukneło na liczniku to mi pozostało z 2 godzin moich wypocin które skreślałem na temat mojej pięknej masakra

Edycja tekstu to faktycznie tu problem, a bez prostych tricków, nierówna walka z czasem.

Przy dłuższych wpisach warto ich dokonać gdzie indziej, a tu jedynie wkleić tekst, albo zapisać tu wstęp, a dalej go edytować i dopisywać.

Może jak Ci "zejdzie ciśnienie" jeszcze wrócisz do tematu.

Pozdrawiam.

Spróbuj podczas logowania dać "zapamiętaj mnie". Powinno Cię już nie wylogowywać.

Ruszam z powrotem ostatnio 2 godziny moich wypocin nie zostało zapisanych więc napisze jeszcze raz.Do dzisiaj mam przejechane prawie 20000 środę jadę na serwis roczny ,ale po kolei .Do 2004 roku nie miałem żadnego wyobrażenia o tej marce tylko tyle o ile gdzieś usłyszałem, w tym samym roku stałem się posiadaczem alfa romeo 155 2,5td piękny bordowy metalik. Jeździłem wtedy do pracy za granice wiec taki samochód był mi potrzebny. Samochód najwięcej zrobił bez odpoczynku tylko tankowanie i jazda prawie 3000km i nic … cisza …zero problemów .Związku z tym że miałem dostęp do oleju za free wymieniałem go często po 3tyś ,po 5tyś zależało to od mojej ochoty .Samochód mi się bardzo podobał i na tamte czasy robił wrażenie Przejeździłem nim za granice długo beż z problemów i lawety jak to mówią. Jeżdżąc po Europie po poboczach widziałem różnych marek samochody które czekały na lawecie od Opla do Mercedesa. Jadąc na przegląd tym samochodem gościu patrzył na mnie z byka bo zawsze kazałem mu wszystko sprawdzić choć on wolał powierzchownie ,mi zależało na dobrym sprawdzeniu samochodu w końcu to było moje bezpieczeństwo nie jeździłem pomału. Oprócz wymian oleju i filtrów ( rozrząd był na zębatkach)nic nie naprawiałem ,oczywiście gumy ,stabilizatory czy tez drążki to co się zużywało były wymieniane . Jedyny problem to miska aluminiowa i nisko 3 razy urwałem W tamtym czasie miałem przeprowadzkę w góry kupiłem przyczepkę i woziłem graty 200km w jedna stronę ,pod górki pędziła jak szalona gdzie inni wymiękali Nic się nie psuło w niej i byłem pewny że zawsze dojadę do celu. Byłem z tego samochodu tak zadowolony że w 2009 roku kupiłem piękność używaną z ASO w Kielcach [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo 159 1,9 JTDm. Tamtą po namowach kolegi sprzedałem i bardzo żałuje po roku nie nadawała się do jazdy dziw że tak można zaniedbać ale tacy są ludzie, a później mówią że samochód hujowy FUCK ich.Od zakupu po przejechaniu10000km padła turbina zregenerowałem ją i śmiga do dziś. Wymieniane były w 2015 z przodu z prawej strony wahacze góra oraz dół , i w 2016 gumy te duże na dole które je podtrzymują z lewej i prawej ,z tyłu z prawej drążek stabilizatora oraz końcówki drążków kierowniczych. Jak byłem na przeglądzie w Jeleniej pierwszy raz gościu po łebkach sprawdził samochód i już pędzi do kanciapy podbić dowód ,a ja do niego panie, panie nie tak szybko jeszcze pan tego i tego nie sprawdził ,a on do mnie że i tak na pewno wszystko dobrze ,a ja do niego że nie jeżdżę tylko po Jeleniej i potrzebuje mieć na 100% sprawny, od tego czasu więcej tam nie byłem. Na drugi rok pojechałem do serwisu Forda tam robią przeglądy i to fachowo jeśli ktoś chce jeździć sprawnym samochodem powinien tam zajechać wszystko dokładnie sprawdzą i powie co trzeba wymienić tak jak powinno być. Kiedyś jak miałem malucha zależało mi tylko na pieczątce dziś nie…Problem jaki miałem z tym samochodem to zawór EGR który raz się zaciął i samochód zgasł 5km przed moim domem .W sumie raz go czyściłem i raz wymieniłem na używkę dokładając uszczelkę z trzema otworami przed ten zawór( jeśli ktoś tego nie ma powinien sobie ja założyć skończą się problemy)i wypalałem sam filtrDPF przez kompa.A zapomniałem dodać w 2015 roku jak jechałem do Katowic latem za Opolem przy 200km/h zapaliła mi się lampka od wody. Zwolniłem ,zjechałem na parking zadzwoniłem na pomoc mam holowanie za darmo do 200 kilometrów stwierdzili ze nie naprawia i z holowali mi do Jeleniej .Filozofów dużo na tej ziemi ….diagnoza- uszczelka pod głowicą nie potwierdziło to dzięki Bogu -test i brak dwutlenku węgla w układzie więc zmieniłem termostat i to samo wymieniłem pompę wody i rozrząd prawie o 20000 km prędzej niż miałem i okazało się że pompa puszcza na wirniku i słabo się obraca. Takie to bolączki czyli żadne ,wszędzie słyszę taka alfa sraka, słaba, laweta, do dupy zawieszenie itd.Jesli takie coś słyszę pytam a kiedyś jeździłeś alfą i ta sama odpowiedź NIE JEZDZIŁEM ALE SŁYSZAŁEM ,a ja zawsze na to spróbuj pojeździć .Z tej drugiej byłem tak zadowolony ze kupiłem moja trzecią [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo Giulia 2.2 jak już pisałem już zbliżyłem się do serwisu rocznego ogólnie cisza nic się nie dzieje lekko na dziurach puka jakby w słupku czy tez w drzwiach tylnych i o dziwo nie zawsze ,i tylko wżer na tarczy hamulcowej z tyłu cos musiało podejść pod klocek, Ktoś napisał ze na parkingu na skręconych kołach jedzie się jak by na kwadratowych prawda przeskakują opony i to wyraźnie słychać już się do tego przyzwyczaiłem choć to dziwne. Hamulec ręczny sam się nie zwalniał i miałem to w dupie nacisnąłem palcem i miałem zwolniony czasami próbowałem i może z 30% wychodziło ,na dziś rzadko się zdarza ze automatycznie nie odblokuje kwestia wyczucia sprzęgła i hamulca. Brakuje mi automatycznego hamulca jak się silnik wyłączy na światłach ale cóż poradzić???? Dziś byłem w serwisie we Wrocławiu na rocznym przeglądzie oraz miałem do wgrania dwie kampanie serwisowe. Umówiłem się na 14 niestety po dwóch godzinach okazało się że nie zrobią dziś i dopiero jutro skończą gdyż te kampanie do wgrania zabierają dużo czasu, i żeby dojechać do domu dostałem w zastępstwie Giulie 2,2 tylko w automacie i z manetkami przy kierownicy. Ludzie rozpisują się na temat manetek że za duże itd.. Gdy pierwszy raz widziałem to samo pomyślałem ,lecz dopiero w praktyce wyszło co mieli na myśli konstruktorzy, którzy te manetki konstruowali. W czasie jazdy z Wrocławia do Jeleniej w tą środę przekonałem się na własnej skórze trzymając obiema rękami kierownice i w zakrętach zmieniając biegi manetkami jak dobrze są one dopasowane do kierownicy i do zamiany biegów gdy się wjeżdża w zakręt i chce się trochę być jak Kubica. Te manetki nie są dla tych co dokupili sobie dla szpanu i jeżdżąc po mieście nie odkryją ich waloru oraz nie zrozumieją dlaczego są takie długie, oczywiście ci co jadą z dwojgiem dzieci i zona mogą zapomnieć jaka frajdę daje zmiana biegów manetkami .Wracając do domu w tych ciasnych zakrętach ,zmieniając biegi a zarazem trzymając kierownice obiema rękami zrozumiałem dlaczego Fabio Francia wykręcił najlepszy czas .Pisałem to już kiedyś ale ten samochód trzyma się drogi jak by był przymocowany do drogi ,ten samochód miał tylko 180 koni a jazda nim to czysta finezja jazdy .Kiedyś dostane tą 280 koni i wtedy rogal nie zniknie z mojej twarzy. Oczywiście mojej alfie nie ujmując ,ale jeżdżąc z zona i córką ciężko cos więcej wycisnąć niż to co mieści się w zdrowym rozsądku. Zonie zawsze powtarzam że jadąc tym samochodem daje mi ona wiele radości, a najwięcej gdy jestem sam ,muza głośno i ciasne zakręty…..I na koniec jeśli ktoś mówi i narzeka na manetki to niech nie jeździ po mieście bo tej frajdy nie będzie miał ,niech pojedzie poza miasto i choć spróbuje trochę przycisnąć gazu trzymając kierownicę i zmieniać bieg wtedy się okaże że przy każdym zakręcie dzięki długości manetki można nacisnąć minus i plus. Manetka nigdy mi nie przeszkodziła w włączeniu migacza ,świateł czy tempomatu .Szczerze powiedziawszy i z największą odpowiedzialnością muszę stwierdzić że ten kto używa manetki w ciasnych zakrętach doceni ich kształt i wielkość i jak bardzo jest to funkcjonalne .i to takie moje przemyślenia bo jeśli ktoś kupuje terenowy samochód a jeździ tylko po asfalcie to skąd ma wiedzieć i oceniać walory z jazdy w terenie skoro nigdy nie doświadczył tej jazdy i tez może narzekać na opony, relingi na hałas itd. Pozdrawiam .

Dzięki.

Fajnie jest poczytać o radości z jazdy Giulią, a nie mniej lub bardziej wydumanych jej wadach, co ma miejsce w dedykowanym dziale.

Nie tylko z treści, ale i sposobu pisania czuć Alfistę, co cieszy, bo to wcale nie takie oczywiste nawet na tym forum.

Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót