[Giulietta] Moja Blondyna QV

Lepiej żebym nie zobaczył na żywo tej sztuki, zaraz bym Ci zakosił te dwie rurki i dyfuzor ;D heh

Piękna sztuka, naprawdę...

Teraz jak tak patrzę na ten dyfuzor, to rzeczywiście w tej konfiguracji ten wzór 17 dziwnie wypada, chociaż mówię to z bólem serca bo to "mój ulubiony" ;D

Teraz jak tak patrzę na ten dyfuzor, to rzeczywiście w tej konfiguracji ten wzór 17 dziwnie wypada, chociaż mówię to z bólem serca bo to "mój ulubiony" ;D

;) w przyszłym sezonie pomyślę nad czymś innym, póki co poluję na 18" TELEFONY.

Tak z ciekawości... Jak odświeżałeś te zaciski?

Szmata, szmata, szmata :P ale na wiosnę usunę wszystkie drobne odpryski.

A, u mnie był grubszy problem, bo odpadł spory kawał klaru...

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

Z racji tego, że na dniach miną pierwsze 3 miesiące od momentu gdy stałem się bardzo szczęśliwym posiadaczem Giulietty wysiliłem się na małe podsumowanie tego okresu.

Alfy nie kupiłem bo się trafiła okazja, bo oglądającinne akurat ta mi się spodobała itp. Dlamnie zawsze liczyła się „włoszczyzna” więc po kilku latach za kierownicą fiatówwybór był oczywisty J

Zdecydowałem się na Giuliettę, koniecznie białą, koniecznieze szklanym dachem i ksenonami i koniecznie z pakietem Sportiva QV lub wersjaQV.
Julka jak to auto używane miało kilka niedomagań, którepostanowiłem jak najszybciej usunąć oraz wykonać wszystkie niezbędne wymiany:

- Cieknący zbiornik płynu chłodniczego – wymiana (Allegro)
- Cieknący zbiornik spryskiwaczy – nieprawidłowo zamontowana pompka
- Nierówno pryskający spryskiwacz – wymiana (ASO)
- Brakująca osłona klemy „+” – kupiona (ASO)
- Odstające plastikowe osłony w tylnych drzwiach – poprawione
- Pęknięta maskownica głośnika – naprawiona
- Wgniecenie na lewych tylnych drzwiach - wyciągnięta
- Brakujące śruby w nadkolach, w mocowaniu halogenów – uzupełnione
- Bijące przednia tarcze hamulcowe – wymiana (EBC TurboGroove, klockiYellow Stuff)
- Wymiana płynów: chłodniczego i hamulcowego (Paraflu i TuelaTop)
- Wymiana oleju silnikowego z filtrem (Selenia i Knecht)
- Wymiana filtra powietrza (K&N)
- Wymiana paska rozrządu i pompy wody (SKF)
- Wymiana świec zapłonowych (NGK)

Do zrobienia pozostało:
- Wymiana uszczelki tylnej wycieraczki
- Serwis klimatyzacji z wymianą filtra
- Wymiana tylnych tarcz i klocków – już trochę na wyrost (EBC)
- Nowe opony na lato (Pirelli P Zero)

Trochę tego było ale nie lubięjak coś nie działa jak należy i nie oszczędzam na samochodzie, szczególnietakim samochodzie J
Jak wiadomo mało który Alfoholik poprzestaje na naprawach i koniecznych wymianach. Cała zabawa zaczyna siępodczas pracy nad uczynieniem swojej alfy jeszcze bardziej wyjątkowej, jeszczebardziej „swojej” :D

Ja dla swojej Giulietty miałem gotowyplan „modyfikacji” zanim jeszcze ją zakupiłem:

- Rozpórka kielichów – Wiechers
- Przewody hamulcowe w oplocie stalowym
- Dystanse poszerzające po 5mm na oś
- Poliftowe osłony halogenów (ASO)
- Poliftowa osłona bezpieczników ze schowkiem
- Nowe loga na masce i klapie wg nowego wzoru
- Naklejki na środkowe słupki „włoska flaga”
- Czerwona gałka drążka zmiany biegów
- Biały panel deski rozdzielczej z czerwonym napisem Cuore Sportivo
- Czerwone uchwyty w drzwiach
- Ramki forumowe
- Naklejka „Alfa Romeo” na lusterkach

W głowie są pomysły na:
- Obniżenia zawieszenia (Eibach Pro-Kit i Bilstein B6)
- Nałożenie jakiejś powłoki ceramicznej na lakier
- Felgi „telefony” (czy „podkowy” zwał jak zwał) na lato
- Nowe nakładki na pedały
- Aluminiowe korki wlewu paliwa i oleju
- Polakierowanie osłon lusterek i halogenów na kolor czerwony (miałobyć podobnie jak we wnętrzu, detale w czerwieni ale stwierdziłem że to jużbędzie przesada J )

A teraz najważniejsze – jak sięjeździ. Jednym słowem BOSKO!!!
Już podchodząc do auta czujeszsię wyjątkowo, w środku to uczucie jest potęgowane. A gdy pokonujesz kolejnekilometry, kolejne zakręty jesteś w motoryzacyjnym niebie. Mijając inne smutneauta Ty wiesz, że siedzisz w tym właściwym, jedynym… Alfa jest wyjątkowa!!
I wcale mi nie przeszkadza, żegdzieś raz po raz coś zaskrzypi, że sterowanie radiem jest mało intuicyjne, żefotele mogłyby mieć lepsze trzymanie boczne – pierdoły się nie liczą.

Nie zamieniłbym mojej Blondyny nażadne inne auto!!

I mówcie sobie, że to gadaniejakiegoś maniaka, niech będzie maniaka :P

Ale tak na serio,
- zawieszenie jest komfortowe pomimo, że to QV’ka,
- fotele fajnie wyglądają ale słabo trzymają na boki w poliftach są już lepsze,
- navi i audio rzeczywiście jest mało intuicyjne ale fajnie wygląda i nie zamieniłbym go na Uconnecta, - silnik to bajka, jest bardzo elastyczny, ładnie ciągnie do przodu, a na Dynamic’u rwie od samego dołu jak oszalały, a że trochę wypija, cóż, tabun 230 rączych włoskich koni jakoś należy wykarmić :P

A na fotkach poniżej widok wnętrza mojej Blondyny po modyfikacjach, rozpórka kielichów i nowe osłony halogenów.

Alfoholik

186601-moja_blondyna_qv-dsc_1498.jpg
186611-moja_blondyna_qv-dsc_1496.jpg
186602-moja_blondyna_qv-dsc_1506.jpg
186603-moja_blondyna_qv-dsc_1514.jpg
186605-moja_blondyna_qv-dsc_1531.jpg
186607-moja_blondyna_qv-dsc_1535.jpg

Załączniki

• DSC_1498.jpg
    DSC_1498.jpg
    57.5 KB · Wyświetleń: 280
  • DSC_1506.jpg
    DSC_1506.jpg
    105.3 KB · Wyświetleń: 280
  • DSC_1514.jpg
    DSC_1514.jpg
    101.2 KB · Wyświetleń: 279
  • DSC_1531.jpg
    DSC_1531.jpg
    55.3 KB · Wyświetleń: 281
  • DSC_1535.jpg
    DSC_1535.jpg
    80.2 KB · Wyświetleń: 282
  • DSC_1496.jpg
    DSC_1496.jpg
    54.4 KB · Wyświetleń: 278
Ostatnia edycja:
Kawał dobrej roboty ;)
Fajnie wyszło z tymi czerwonymi uchwytami, jednak to nie głupio wygląda, u siebie tego nie zrobiłem, bo obawiałem się efektu, a tu proszę, powinni dawać taką opcję w cenniku od początku... jaki to kolor nr?

Dzięki tobie dowiedziałem się że Julka poliftowa na zewnątrz oprócz minimalnie innego grilla ma jeszcze jakąś zmianę ;D heh Ciekawy pomysł, ja osobiście myślałem o ringach w halogenach do jazdy w dzień, widziałem na ebay w UK gotowy produkt
grill też będziesz upgredować?

Odnośnie rozpórki czuć dużą różnicę? i kiedy? cały czas czy tylko przy agresywnej jeździe przy dużych prędkościach? rozumiem że do zwykłego poruszania się po mieście i dynamicznego w trasie jak u mnie to będzie pomylony pomysł?

Też jestem bardzo zadowolony z efektu :-D kolor tochyba geranium red czy jakoś tak, na oko dobieralem do koloru gałki.
Grill i osłony halogenów to chyba jedyne zmiany zewnetrzne w lifcie. Grill zostaje, podoba mi sie.

Do normalnej jazdy rozpórka raczej nie jest potrzebna, ale fakt że usztywnia nadwozie. I po montażu było to trochę czuć. Ale to w moim przypadku raczej fanaberia, zawsze chciałem mieć coś takiego w aucie :-P

Czy posiadasz nadal stara gałkę zmiany biegów na sprzedaż? I czy obecna biała deska rozdzielcza to jest pomalowana karbonowa?

Gałka i deska są całe i zdrowe i są na sprzedaż ;-)

Dzisiaj Blondyna była na badaniach:

DSC_1597.jpgDSC_1596.jpg

Wyniki lepsze (za dobre?) niż obiecuje producent. Trochę martwi spadek momentu przy 3 tys/obr. Co może być przyczyną?

PS. czy ktoś wie dlaczego zdjęcia przy dodawaniu się obracają, ew. jak je z powrotem obrócić??

zostały wymienione na półksiężyce:)to tak dla opisu sytuacji na aukcji:)

zostały wymienione na półksiężyce:)to tak dla opisu sytuacji na aukcji:)

bez przesady, to są nazwy umowne i to wynalezione prawdopodobnie przez członków tego forum
jak zwał tak zwał, każdemu może kojarzyć się inaczej, a nie każdy musi się interesować aż tak...

chłopaki wyluzujcie :P pewnie że są to nazwy zwyczajowo przyjęte, jedni mówią tak inni inaczej. Ja np. zawsze mówiłem "te felgi z dziurami" :P

ja nie mam parcia i ciśnienia dlatego tez:),no ale ,,,

Amortyzatory
Powrót