• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Moja Alfa 146 1.7 16V

Tomakt

Nowy
Auto
Alfa Romeo 146 1.7 16V 95'
Witam,
Jestem tu już od pewnego czasu więc czas przedstawić moją Alfę!
Jestem studentem politechniki na wydziale samochodowym. Zawsze jak wracam z uczelni widzę zaparkowaną na chodniku Alfę 146 ti, stoi tam chyba od 2 lat i powiem, że się zakochałem w tych kształtach :P
Gdy poszperałem trochę w internecie na temat 146-stki i dowiedziałem się, że były produkowane z boxerami od razu wiedziałem, że muszę taką mieć! :D I w marcu tego roku kupiłem! Mój pierwszy samochód!!! Yay!
Oto ona:

I co o niej sądzicie? :D

ps. samochód wymaga naprawdę dużo pracy, był zaniedbany jak cholera, a że jestem na pierwszym roku potrzebuję pomocy :P
to forum naprawdę mi pomogło, nie raz, a więc wielkie dzięki ode mnie :)
gdyby ktoś z warszawy (bądź okolic) chciał podzielić się ze mną wiedzą, byłbym bardzo wdzięczny :D

Wygląda zacnie, zdjęcia wnętrza ? opisz co bedziesz naprawiał ?

czekamy w takim razie na efekty prac. Powiem szczerze, ze masz ideana baze zeby stworzyć piękne auto z fajnym motorem.
pozdrawiam

Alfa fajna,serducho na wielki +:D,niedzielne spoty youngtimer warsaw zapraszają;)

146 i youngtimer? To nie Alfa 33 żeby nazywać ją youngtimer'em...

silnik super:) ciężko dorwać niezajechany oby służyła dobrze:) i działaj z nią bo baza do dalszych działań jest super:)
Pozdro!

Wielkie dzięki :) auto naprawdę super, zawsze gdy jadę serce mi się nie mieści w klatce piersiowej ;D
Ale muszę kolegów zmartwić.
Silnik na razie jest w stanie "do naprawy". Bardzo miły poprzedni właściciel na pytanie "jaki olej pan wlewał" odpowiedział "a nie wiem jaki był, więc zalałem mineralnym" <- komentarz chyba zbędny...
Dziwnie dźwięczy ten silnik. I się dziwnie trzęsie więc kicha.
Wymieniłem już:

-hamulce komplet, przód, tył
-amortyzatory + sprężyny, przód, tył
-wahacze + półosie z przodu
-piasty tył

Przede mną:
-wymiana sprzęgła
-remont silnika (powiedziano mi że głowica mogła dostać jak pasek się zerwał poprzedniemu właścicielowi) + wszystkie uszczelki, pierścienie bo olej trzeba dobry zalać (w końcu :P)
-naprawa spryskiwaczy reflektorów (bo nie działają)

A ogólnie, co was pewnie zaciekawi bardzo, to będzie:
-lakierowanie na czerwono (jeszcze się zastanawiam, bo coraz bardziej przekonuje się do mojego zielonego koloru :P)
-fotele z 146-stki ti przed faceliftem (zamierzam oddać do tapicera, żeby nitki były czerwone :D)
-wymiana tapicerki, deski rozdzielczej i kierownicy od 146-stki po facelifcie
-podciągnięcie mocy do około 200 koni. I na koniec:
-zamontowanie 4x4! :D

Dwa ostatnie punkty będą prawdopodobnie bardzo oddalone w czasie od innych, ale taki właśnie mam plan :D

ps. słyszałem gdzieś, że Alfa 146 to freshtimer :P ale te określenia to dziwne dla mnie są w ogóle :wacko:

Oczywiście czekam na opinie i komentarze :)
-

no pracy czeka cie sporo, ale życze powodzenia, szczególnie finansowo:)
a o tych 2 ostatnich punktach chyba nie musze sie wypowiadac;p

powodzenia, ja miłość do 146/5 napewno zrealizuję będzie napewno z boxerem albo swap na tsa 8v. Na razie jutro jadę po drugą 164 do jazdy na codzień:D

Może trochę odświeżę :D

We wrześniu wymieniłem sprzęgło (w końcu!), 5 ciężkich dni naprawiałem Alfę, szybko zorientowałem się, że więcej śrub się urywa niż chce odkręcić. Po wymianie sprzęgła pojechałem do domu tylko po to, żeby po 3 dniach,
PO 3 DNIACH!!!! zerwać półoś ze skrzyni, niestety wycięło gwinty na kielichach więc potrzebna jest wymiana skrzyni :/
IMG_20121010_234318.jpg
Półoś się wbiła w przegub (nie mam pojęcia jak), a więc auto zostało unieruchomione... na 4 miesiące :/
Na szczęście tydzień temu zawiozłem Alfę do warsztatu :)
Nowa skrzynia została kupiona, silnik został wyjęty, przy okazji robię remont silnika, więc trochę czasu minie zanim go poskładam:
IMG_20130214_004223.jpgIMG_20130214_010911.jpgIMG_20130214_024154.jpgIMG_20130214_194302.jpg
Oczywiście nie obyło się bez przygód. Nie mogliśmy odkręcić sanek do końca, musieliśmy je trochę pociąć, więc sanki do wymiany :/
Teraz na Alfę czeka:
-regeneracja głowic
-regeneracja pompy wspomagania, wysprzęglika, serwa hamulcowego i maglownicy

861253_534441983253831_1236506660_o.jpg
Pozdro wszystkim! :D

Ostatnia edycja:
Widzę, że się dzieje :)

Zazdroszczę i życzę powodzenia :D

Oj ruszyło ruszyło :)
Wraz z nadejściem wiosny (i słońca) wziąłem się do pracy... ...no dobra kolega malował, ale i tak:
901729_510516668985610_893002584_o.jpg

Będzie się działo!
W następny weekend składam i od razu wrzucę fotki :)
Pozdro!

Taaak, w następny weekend...

Od miesiąca nic (prawie) się nie rusza, miesiąc temu zamówiłem uszczelki i... czekam do teraz :/ Miały być w tym tygodniu, aby w majówkę coś poskładać ale niestety :/
Natomiast wczoraj przyszły części po regeneracji, wszystko zamontowałem, a koszt regeneracji wyniósł:
Maglownica - 1500 zł
Serwo - 700 zł
Pompa wspomagania - 700 zł
Czekam na opinie dotyczące ceny :P Ja oddałem na ślepo te części, koleś mi się wydał uczciwy, więc nie mam pojęcia czy to drogo czy nie :P

No, ale uszczelek brak więc zacząłem jeździć po złomach i w końcu znalazłem (i od razu zamontowałem):
IMG_20130502_170259.jpg

I albo mi się wydaje, albo mam za cienki pasek, ten czarny. Mógłby ktoś podzielić się opinią?
I jeszcze nie zgadniecie za ile kupiłem.... 5 ZŁ!!! Fajnie :)

Kable będę podłączać po montażu silnika dopiero, ale wygląda fajnie.

Pozdrawiam!

Ooo chłopie gościu jak za złoto Cie skasował!

Działo się oj działo :D
Jest tego dużo więc będę wrzucał "1 etap" dziennie.
Propo tej regeneracji serwa i magla, koleś mnie skasował strasznie i wyruchał trochę, części są... takie sobie :/
Ale:
attachment.php

Goły silnik, czeka na głowice, poszły do "fachowca", 2 szklanki wymieniono, zawory proste, wszystkie 4 wałki poszło do regeneracji

A tutaj nowe śruby do głowicy, prosto ze Szkocji :P na ebay'u znalazłem, chyba ostatnie w europe O_o
attachment.php

Silnik udało mi się złożyć w jeden dzień z całą nocą, noo tak do 3:00, 4:00 rano? Silnik na stylówie :D
attachment.php

"Nowe" sanki znalazłem na tablicy gdzieś w głębi Polski, poszły do malowania, w każdym razie po 4 (chyba) dniach roboty silnik siedział:
attachment.php

Próbowałem odpalić, ale zabrakło paliwa, na następny dzień przyjechałem z pełnym kanistrem, odpaliła od razu :D
Jutro wrzucę ciąg dalszy :)

Załączniki

• IMG_20130525_142754.jpg
    IMG_20130525_142754.jpg
    82.6 KB · Wyświetleń: 276
  • IMG_20130525_152918.jpg
    IMG_20130525_152918.jpg
    74.7 KB · Wyświetleń: 238
  • IMG_20130526_131652.jpg
    IMG_20130526_131652.jpg
    75.3 KB · Wyświetleń: 262
  • P8180001.jpg
    P8180001.jpg
    102.8 KB · Wyświetleń: 248
bardzo fajnie widzieć taki postęp w pracach. I widać wszystko robione bez żadnej ''fuszerki'' :)

Amortyzatory
Powrót