Modyfikacja dolotu + wydech + chip

• Autor wątku Autor wątku Damian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Damian

Guest
Witam,

Rozważam zastosowanie powyższych modyfikacji w mojej GTV. Chciałbym się dowiedzieć co macie do powiedzenia w tym temacie? Asortyment którego producenta polecacie? Czy ktoś modyfikował już te elementy? Jakiego przyrostu mocy można się spodziwać po takich modyfikacjach w silniku 1.8 144KM?

Pzdr.

Coś tam podniesie mocy ;-)
Dolot musi mieć odpowiednią długość, średnicę i doprowadzone zimne powietrze, bo inaczej może być tylko gorzej, do tego jakiś dobry stożek KN lub BMC.

Wydech nie może być zbytnio zatkany i zbytnio odetkany, polecam zwiększenie średnicy wydechu stosownie do pojemności silnika, wywalenie katalizatora i wstawienie strumienicy - ale przy tym jest dużo zabawy i musi to robić ktoś kto ma pojęcie bo bardzo łatwo mozna spieprzyć sprawę, dlatego najlepszym rozwiązaniem, ale też kosztownym jest założenie gotowego zestawu, polecam SuperSprinta byłem z niego bardzo zadowolony, wydawał przyjemny dźwięk i czuć było różnicę w mocy.

Na koniec bardzo dobrym rozwiązaniem jest indywidualne strojenie kompa na hamowni. Modyfikacje jakie zostały dokonane o ile zostały wykonane poprawnie, nowym programem będą w pełni wykorzystywane.
Co do przyrostu mocy to nigdy do końca nie wiadomo, bo wszystko zależy od modyfikacji i jakości ich wykonania.

A najprostrza modyfikacja jaka zwiększa moc do oczekiwanych osiągów to sprzedać samochód i kupić mocniejszy :-) ja tak zrobiłem i teraz ani mi się śni robić mody, bo 2.0 V6 TB spełnia moje wszelkie oczekiwania ;-)

Witam
A mi się gdzieś obiło o "oczy" ze ponoć GTV-ki nie lubią moda ECU ile w tym prawdy nie wiem, wydaje mi się ze jeśli chcesz inwestować w nowe strojenie komputera to nie wiem czy nie byłoby lepiej sprzedać samoch. i kupić wersje uturbioną bądź 3.0. W sumie na jedne pieniądze wyjdzie.
tak a pro po elektronicznych modów silnika: mój znajomy założył chip do swojej BMW 2.5tds po przejechanych 300km rozleciał się silnik. Powód? zmiany elektroniczne, wsadzili mu jakiś komputer typu stand alone - czy jakoś tak się pisze ale brak zmian w ECU pojechad oczywiście z reklamacja ale nic z tego nie wyszło bo się wykrecili, wydał 4tyś zl na remont silnika.

dlatego chipa trzeba robić w dobrych renomowanych warsztatach,
Ja w poprzedniej alfie robiłem w Vtechu i nie było problemów,
Obecnie mam 2,0 V6 i też za jakiś czas wiem że chip mnie skusi, na razie mocy jest prawie dość (dość nigdy) ale przed chipem zastanawiam się na odprężeniem wydechu itp.

Również mam 1.8TS i orientowałem się troche nt możliwości "dopalenia".
Akurat nie myślę o sprzedaży tej Gtv i wymianie na V6. Prędzej dokupiłbym drugą :)

W przypadku modyfikacji najlepszy stosunek przyrostu osiągów do poniesionych nakładów ma założenie soft-turbo. W Unitronicu w Piasecznie zaproponowano mi - wliczając dobrej jakości osprzęt, niezbędne zegary, dolot i kompletny wydech, strojenie elektroniczne - cenę 13-15000zł. Taka modyfikacja może podnieść moc 1.8TS do 190-200KM, w zależności od egzemplarza. Pewnie pociągnie za sobą dodatkowe koszty - mocniejsze hamulce i sprzęgło.

Opcja modyfikacji ECU zawsze wiąże się z modyfikacją dolotu. To łączny koszt do 3000zł. Przyrost mocy nie będzie szczególnie duży, ale można poprawić elastyczność na niskich obrotach.

Kontaktowałem się też z firmą 44tuning. Na pytanie o możliwości zrobienia chipa odpowiedź była bardzo konkretna. Proponują zacząć od zrobienia całego wydechu, mają w ofercie Supersprinta. Cały wydech Supersprinta do Gtv (kolektor, tłumik środkowy, końcowy) oraz katalizator sportowy to koszt ok.7500zł. Modyfikacja dolotu i chip jako ukoronowanie wysiłku to dodatkowe 2500-3000zł. Wychodzi minimum 10000zł za przyrost - no własnie jaki? Moi doświadczeni koledzy nie sądzą, żeby większy niż 15KM. Ale to dopiero wyjdzie na hamowni.

Najbezpieczniejszym finansowo wyjściem jest więc sprzedaż TS i zakup V6 :)

Cały wydech Supersprinta do Gtv (kolektor, tłumik środkowy, końcowy) oraz katalizator sportowy to koszt ok.7500zł. Modyfikacja dolotu i chip jako ukoronowanie wysiłku to dodatkowe 2500-3000zł. Wychodzi minimum 10000zł....

Tylko po co kupować markowy wydech za 7500zl, jak można kupić/zrobić równie dobry za mniejsze (dużo mniejsze) pieniądze :)

Pewnie, że można, co kto lubi :)
A jaki jest według Ciebie koszt zbudowania kompletnego wydechu z kolektorem?

... po co kupować markowy wydech za 7500zl, jak można kupić/zrobić równie dobry za mniejsze (dużo mniejsze) pieniądze :)

Jeździłem kiedyś na kompletnym wydechu supersprinta, różnica pomiędzy serią a SS jest duża.
Marne szanse, że uda się zrobić jego tańszą kopię (jakość kosztuje, ale naprawdę warto).

W tym sęk :)
Pytałem wyżej o cenę dorobienia wydechu, ale ją znam. Wydech z kolektorem w firmie EL-TEC (Piastów) to koszt ok. 5000zł.
Ja bym stawiał na Supersprinta.

Nie mam co prawda porównania z seryjnym układem wydechowym bo nigdy na takim nie jezdziłem ale u siebie mam cały przelotowy z kwasówki 2.5 cala firmy Engstler, poprzedni właściciel trochę kombinował też nad dolotem zakończonym stożkiem, pozniej zmieniłem na wkład, mam też jakieś papiery, wydruki z hamowni itd, do tego moc jest trochę większa niż w serii według nich, choc przyznam że mnie jakoś nie zależy wogóle na jej podnoszeniu, to co mam w zupełności mi wystarcza, wolę szybko pokonywac zakręty niż byc mistrzem prostej ;), do tego dzwięk mojego ukł. wyd. jest całkiem przyjemny na wyższych obrotach :), z ukł. wyd. na uwagę też zasługuje Ragazzon który ma też niesamowity dzwięk.

Ostatnia edycja:
redzi a możesz podpowiedzieć gdzie był robiony wydech z kwasówki i jakie to koszta, bo jak czytam tu 5 tu 7 to trochę mnie zaczyna przerażać, a chipa to mozna po prostu bezpiecznie robić w graniach do 20-30%

redzi a możesz podpowiedzieć gdzie był robiony wydech z kwasówki i jakie to koszta, bo jak czytam tu 5 tu 7 to trochę mnie zaczyna przerażać, a chipa to mozna po prostu bezpiecznie robić w graniach do 20-30%

Wydech nie był robiony w Polsce więc cieżko mi powiedziec o dokładnych kosztach, może gdzieś w papierach którę mam jest gdzieś to podane, kiedyś jak byłem u znajomego tłumikarza bo zgubiłem jedną podwieszkę to mówił mi, że jakby chciał zrobic "u nas" to koszt na pewno koło 3-4 tyś. ale sam nie sprawdzałem czy takie dokładnie są koszty.

Amortyzatory
Powrót