• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Moc.

• Autor wątku Autor wątku Kamilo90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    moc
K

Kamilo90

Guest
Witam mam do was pytanie. Otoż wiem że to bardzo ogólna sprawa, ale wydaje mi się że moja Alfa cierpi na niedostatek mocy. Chodzi o model po Fl, 1.9 16V 150km. Niby przyspiesza, zbiera sie od troche ponizej 2000, ale troche jej brakuje. Jakie elementy osprzętu silnika można sprawdzić czy działają poprawnie, lub które mają na to wplyw? Dodam od razu, że 8 tys. km temu, wymieniłem EGR na nowy...Dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Zawór overboost sterujący zmienną geometrią turbiny,egr możesz mieć sprawny, ale najlepiej go zaślepić,efekty są bardzo odczuwalne

jeśli jest zabrudzony/uszkodzony to nie steruje geometrią w turbo i to jest odczuwalne i to dość sporo

Ok, zajme sie sprawdzeniem tego ( mozecie powiedziec gdzie on jest zlokalizowany) ? Pozatym jeszcze jakies inne sugestie? :)

Hamownia prawde Ci powie :) dodatkowo jak podczas hamowania zmierza Ci parametry poszczegolnych elementow to z latwoscia wskaza w czym jest problem i dlaczego jest ewentualny niedobor mocy

Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk

Monia wtryski to się sprawdza w FES i lanie specyfików jak masz dobre korekty to mija się z celem.

Odepnij wtyczkę od przepływomierza i się przejedź

Odepnij wtyczkę od przepływomierza i się przejedź

Też mam problem z koniami które gdzieś uciekły, po odpięciu przepływomierza miałem jeszcze większego muła pod maską i wskazania z FES: zawór EGR 0 % otwarcia który zaczął z powrotem pracować po ponownym podłączeniu przepływomierza.

Jak wróce do domu, to postaram się zająć tym overboostem oraz sprawdze przepływomierz i powiem co i jak :)

EGR, czujnik ciśnienia doładowania, overboost, wężyki a raczej ich szczelność, przepływka i jej wkład - wszystkie te elementy należy przeczyścić, potem Fiat ECU Scan i zrobić sobie test masy powietrza czy się zgadzają, najlepiej przedtem też żeby mieć porównanie.

Mam jeszcze jedno pytanie. Otóż strasznie gwiżdże mi turbina, domyślam się że to już pora na regenerację? Czy możeci polecić jakieś dobre zakłady najlepiej na śląsku specjalizujące się regeneracją turbin?

Ale co znaczy że ci gwiżdże ;p, przecież ona zwykle gwiżdże ;p

Amortyzatory
Powrót