• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Moc Auta Z LPG

polkop

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147, 1.6 TS 16v 120 KM, 2006r.
Czy auto duzo traci na mocy po zaozeniu LPG ? jak jezdzi na gazie a jak na benzynie , duze ruznice sa ?

Do 5%. W praktyce niemierzalne.

Czy auto duzo traci na mocy po zaozeniu LPG ? jak jezdzi na gazie a jak na benzynie , duze ruznice sa ?

Ja na LPG mam V-max większą niż na benzynie a w przyśpieszaniu nie czuję różnicy. Mam ten sam silnik co Ty.

Czyli Bednar masz uszkodzony silnik. Jeśli na lpg jeździ lepiej znaczy ze dostaje odpowiednia ilośc paliwa, a na PB najwyraźniej nie. Kontrola sond i przeplywomierza wskazana.

Czyli Bednar masz uszkodzony silnik. Jeśli na lpg jeździ lepiej znaczy ze dostaje odpowiednia ilośc paliwa, a na PB najwyraźniej nie. Kontrola sond i przeplywomierza wskazana.

Moja Alfa przed zniszczeniem miała więcej koni na LPG niż na PB, na PB około 200 kilku na LPG 210+ to chyba to nie oznacza uszkodzenia silnika, no chyba że mój był w drugą stronę uszkodzony.
Ogólnie LPG można wystroić na większą moc niż PB, ale graty z półki pod sufitem i trzeba mieć gościa który by to ogarnął szukałem kilka miesięcy, no i moja nie do końca odpowiadała tej filozofii, bo w teorii na większą moc muszą być dwa reduktory, a moja zasilała się jednym reduktorem, z tym że był jakoś modyfikowany

Można wystroić, ale trzeba przestawić zapłon. Mówimy tu raczej o sytuacji kiedy kolega ma normalnie wystrojone auto na lpg i jeżdzi lepiej niz na PB. Z tego mój, być może błędny, wniosek, że warto się przyjrzeć parametrom pracy silnika. W większości przypadków taka sytuacja świadczy o problemie z zasilaniem w PB, np niskie ciśnienie PB, bo przytarta pompa.
Poczekajmy na wpis autora wątku.

Sondy i przepływka ok. Chodzi dobrze i na PB i na LPG, ale na LPG wyciąga licznikowe 210 a na PB 200, to chyba jedyna różnica. W przyśpieszaniu nie czuję różnicy. Silnik jest ok, nawet oleju nie pali mimo że T.S. ;)

Zapewne te 210 masz na maksymalnych obrotach tak? Podaj ile ich wtedy tam masz...
A powiem Ci dlaczego tak jest :)

Zapewne te 210 masz na maksymalnych obrotach tak? Podaj ile ich wtedy tam masz...
A powiem Ci dlaczego tak jest :)

Nie mam tego gdzie w najbliższym czasie sprawdzić żeby wyciągnąć v-max ale możesz napisać czemu tak jest? Wg GPS było 200 przy licznikowych 210 jeśli o to Ci chodzi.

Przekraczając pewna granice obrotów ecu nie bierze pod uwagę sygnału z sondy. Zaczyna wtedy lać paliwo używając z góry zaprogramowanej mapy. Jest szansa ze wtedy na lpg z racji mnożnika powyżej 1 do silnika jest wtryskiwana większa ilośc paliwa powodując wzrost mocy. A ze lpg ma większa liczbę oktanową to ecu nie musi cofać zaplonu w razie potrzeby w porównaniu do PB. Pewnie tez i stan przeplywomierza, temp lpg oraz powietrza ma wpływ itd

To o czym piszesz to stan pętli otwartej ECU, w którym ECU nie bierze pod uwagę sygnału sondy lambda i podlewa paliwo według mapy (najczęściej z AFR w okolicach 12). Stan ten można wywołać na różne sposoby w zależności od konkretnego ECU, nie tylko prędkością obrotową ale też na przykład wychyleniem przepustnicy (tzw. WOT). Można wykorzystać ten fakt do zwiększenia mocy na LPG w przypadku modyfikacji silnika pozwalającej na pobranie większej ilości powietrza. Przy seryjnej jednostce, podlewanie większej ilości paliwa (LPG) będzie miało odwrotny efekt, gdyż zbyt duże AFR powoduje utratę mocy i w skrajnych przypadkach problemy z palnością mieszanki.

Amortyzatory
Powrót