Mixol + ON - dlaczego dolewamy oleje 2T do ropy? - w pigułce.

• Autor wątku Autor wątku Avari
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pływak, mi też po zastosowaniu 2T silnik tak jakby nabrał wigoru. Nie mówię, że mocy czy momentu, gdyż nie mierzyłem. Zaczął jedno i drugie bardziej liniowo oddawać, lepiej się zbiera z dołu. Korekty mi się zmieniły raczej o kilka dziesiątek - na luzie jak i pod obciążeniem, wszystkie są bliższe zeru. Mam takie odczucia, nie wmawiam sobie.

Placebo - mówi wam to coś? Żeby różnica była wyraźnie odczuwalna moc musiała by skoczyć w 1.9 minimum 10%. Jak sprawdzałem i różnice rzędu kilku koni nie są wyczuwalne. Jedzcie sobie na hamownie bez 2T i z 2T czy jakimkolwiek innym dodatkiem placebo przestanie działać... Zmiana korekty o ~0,2-0,3mm3 nie jest w stanie znacząco podnieść ani obniżyć mocy, tylko przy dużych odchyłkach moc wyraźnie spada, a wtedy 2T niewiele już da... 2T to profilaktyka, nie leczenie padniętych wtrysków, może delikatnie poprawić pracę wtryskiwaczy co widać po korektach ale w minimalnym zakresie nie ma mowy o jakiś odczuwalnych przyrostach mocy...

Taki filmik z lekkim przymrużeniem oka ;)

https://www.youtube.com/watch?v=XjX2N9NDC6Q

Ostatnia edycja:
To w końcu masz te wtryski sprawne czy nie bo już się zgubiłem w twoich postach? Od pól roku jak nie lepiej zabierasz się za ich regeneracje bo niby walnięte... serwis stwierdza, ze ok, a teraz niby dolanie 2T sprawia, że rozjechane korekty nagle znikają? 2T lekko poprawia korekty o ułamki mm3, a nie leczy padnięte wtryski i to po pierwszym tankowaniu... ale ok nie będę Cię wyprowadzał z błędu lej dalej 2T i ciesz się przyrostem mocy :D przynajmniej może przestaniesz na forum smęcić o korektach i kiepskich wtryskach :D

O ile się zakładamy, że auto z rozjechanymi korektami pod obciążeniem może trzymać seryjną moc? :D

Zakładać się nie będę, ponieważ w tym przypadku możesz mieć rację. Mogę to potwierdzić na przykładzie mojego auta, które goszcząc na profesjonalnej hamowni uzyskało ponadnormatywny wynik mocy (136KM) ale nie trzymało serii jeśli chodzi o moment obrotowy, który jakby nie było odpowiada za przyspieszenie. W górnym zakresie momentu auto przydymia. To oraz rozjechane korekty na wtryskach były powodem, dla których postanowiłem temat zgłębić i finalnie do serwisu diesla pojechać. Skończyło się jak się skończyło. Być może powinienem wybrać inny serwis. Tak też później zrobiłem. Dwa telefony, dwa maile. Po wysłaniu logów i szczegółowym opisaniu problemów kontakt się urwał... Tak jak napisałem poprzednio, temat jest w moim przypadku rozwojowy i jeśli dostanę namiar na rzetelny serwis diesla na pewno tam swoje auto odprowadzę. Także zamiast ironizować bądź cierpliwy, zrób sobie popcorn i czekaj na finał :)

Placebo - mówi wam to coś? Żeby różnica była wyraźnie odczuwalna moc musiała by skoczyć w 1.9 minimum 10%. Jak sprawdzałem i różnice rzędu kilku koni nie są wyczuwalne. Jedzcie sobie na hamownie bez 2T i z 2T czy jakimkolwiek innym dodatkiem placebo przestanie działać... Zmiana korekty o ~0,2-0,3mm3 nie jest w stanie znacząco podnieść ani obniżyć mocy, tylko przy dużych odchyłkach moc wyraźnie spada, a wtedy 2T niewiele już da... 2T to profilaktyka, nie leczenie padniętych wtrysków, może delikatnie poprawić pracę wtryskiwaczy co widać po korektach ale w minimalnym zakresie nie ma mowy o jakiś odczuwalnych przyrostach mocy...

Taki filmik z lekkim przymrużeniem oka ;)

https://www.youtube.com/watch?v=XjX2N9NDC6Q
Heheheh czyli co? Sugerujesz żeby zalewać bak olejem do skrzyni biegów [emoji3]. Zamiast chipować auto ? Stare pompy rotacyjne to była technologia nie do zabicia.

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka

Koledzy, co najlepiej zalać do ropy żeby przeczyscic i polepszyc profilaktycznie dzialanie ukladu paliwowego?

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Heheheh czyli co? Sugerujesz żeby zalewać bak olejem do skrzyni biegów [emoji3]. Zamiast chipować auto ? Stare pompy rotacyjne to była technologia nie do zabicia.

W sumie właściciele M32 mogli by częściej zmieniać olej i by się nie marnował same korzyści ;)

To "syntheric based oil" według wykresu na dole etykiety to następny level po mineralu, nie 100% syntetyk, ani nawet HT.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Jestem po 3 bakach dodawania 2T do ON, kuracje rozpocząłem od polecanego ELF MOTO 2 OFF ROAD. Za każdym razem 250ml na 65L ON. Efektów negatywnych nie zauważyłem, z zalet obserwowalnych to przestały falować obroty po odpaleniu na zimnym. Zamierzam po 4 cyklach sprawdzić korekty wtryskiwaczy, gdyż na 3 cylindrze miałem plusowe korekty - ciekawe czy faktycznie wpływa to na "czyszczenie" wtrysków czy tylko efekt placebo.

2 pytania do stosujących:
a) Czy robicie przerwę po kuracji? W sensie czy tankujecie cały bak ON bez dolewki 2t co pewnie czas?
b) Z czym mieszacie 2t - ze zwykłym ON czy tzw premium czyli z dodatkami?

a) ja leję raz na 3 baki 200ml
b) ze zwykłym on, ale nie od jakiegoś januszexa tylko np. BP

Ja leję co każdy bak 200ml na 69 litrowy zbiornik.
Zawsze tankuje verva on.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czemu?

Bo oprócz różnicy w cenie różni się tylko nieznaczną ilością uszlachetniaczy, które nie robią nawet w połowie takiej samej roboty, którą robi dolewanie oleju 2T. ;) Na youtube ktoś nawet testował na hamowni auto na ON i auto na Vervie ON i nie było żadnej różnicy, chyba nawet o kuca spadła moc. Kasa w błoto jak dolewasz 2T i tak do baku.

Bo oprócz różnicy w cenie różni się tylko nieznaczną ilością uszlachetniaczy, które nie robią nawet w połowie takiej samej roboty, którą robi dolewanie oleju 2T. ;) Na youtube ktoś nawet testował na hamowni auto na ON i auto na Vervie ON i nie było żadnej różnicy, chyba nawet o kuca spadła moc. Kasa w błoto jak dolewasz 2T i tak do baku.

Masz racje, ale jestem przewrażliwiony i zawsze tankuje vervę i zbieram ksero faktur w razie jakby wtryski padły od słabej ropy [emoji23]ja potrafię 10 minut studzić turbinę [emoji4]raz z pół roku temu wlałem bak zwykłej ropy z orlenu to spać nie mogłem...

A i tak to nic nie da bo nic im nie udowodnisz i nie wykażesz bezpośredniego związku

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót